Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Finansal İstikrar Şurası (FSB) ortak bir çalışmayla kripto para ünitelerinin düzenlenmesine yönelik ortak bir siyaset evrakı yayınladı. Hindistan’ın liderliğindeki G20 tarafından hazırlatılan evrak, kripto kesimiyle alakalı risklerin ele alınması için kapsamlı bir yol haritası sunuyor. İşte detaylar…
IMF, kripto paralar için gayeli düzenleme öneriyor
IMF ve FSB, kripto para üniteleri üzerinde genel yasakların uygulanmasına şiddetle karşı çıkmaktadır. Rapora nazaran, muhakkak bir yargı alanında tüm BTC ve altcoin faaliyetlerini yasadışı hale getiren bu cins yasaklar yalnızca değerli ve teknik açıdan güç olmakla kalmayıp, tıpkı vakitte faaliyetlerin öbür bölgelere göç etmesine yol açarak yayılma riskleri yaratabilir. Rapor bunun yerine, kriptolarla alakalı riskleri azaltmak için maksada yönelik kısıtlamalar ve sağlam para siyasetleri önermektedir. Bu kısıtlamalar, bilhassa gerilimli vakitlerde yahut makul riskleri ele almak için mantıklı bir formda uygulanmalıdır.
Ortak siyaset evrakı, makroekonomik ve finansal istikrar risklerini ele almak için bir temel olarak kripto varlıkların kapsamlı düzenleyici ve denetleyici nezaretinin değerini vurgulamaktadır. Bu nezaret, para siyaseti çerçevelerini güçlendirecek, çok sermaye akışı oynaklığına karşı muhafaza sağlayacak ve kripto para ünitelerine yönelik kesin vergi muamelesi tesis edecek önlemleri içermelidir.
Bu altcoinler tasa sebebi
Rapor, istikrarlı bir bedeli korumak için tasarlanan global stablecoinlerle ilgili tasaları vurguluyor. Bu stablecoinlerin apansız değişken hale gelebileceğini ve finansal istikrar için başka varlıklardan daha büyük bir risk oluşturabileceğini öne sürüyor. Yabancı para cinsinden stablecoinlerin elde tutulmasının daha kolay ve ucuz hale gelmesi durumunda süratli sermaye kaçışı ve aksine dönüş potansiyeli kıymetli bir tasa kaynağıdır. En tanınan stablecoinler aşağıdaki biçimde:
Sektörün reaksiyonu ne tarafta? Gelecekte neler bekleniyor?
IMF ve FSB’nin bu ortak uğraşı, Bitcoin ve altcoin sanayisi için global normlar getirmeye yönelik daha geniş bir teşebbüsün modülüdür. Bu teşebbüs, 2022 yılında yaşanan ve kapsamlı düzenleme ve nezaret muhtaçlığının altını çizen çok sayıda BTC ve altcoin şirketinin çöküşünün akabinde geldi. Kripto para kesimine yönelik düzenleyici incelemeler ağırlaşırken firmalar ve topluluk, düzenleyicileri kripto, Blockchain, Web3 ve öteki gelişmekte olan teknolojiler üzere alanlarda yeniliği teşvik eden kripto dostu düzenlemeler getirmeye çağırdı.
Bu siyaset evrakının yayınlanması, Btcpiyasasi.com olarak da bildirdiğimiz üzere G20 Zirvesi‘nde kripto varlıklarının düzenlenmesine ait tartışmalarla birebir vakte denk geldi. IMF ve FSB’nin tavsiyeleri, finansal istikrarın korunması ile kripto dalındaki teknolojik yeniliğin teşvik edilmesi ortasında bir istikrar kurmayı amaçlamaktadır. Sonuç olarak, IMF ve FSB’nin ortak siyaset dokümanı, kripto paralar için dengeli bir düzenleyici çerçeve oluşturma yolunda değerli bir adımı temsil etmektedir.