Categories: Nedir ?

ICO Nedir?

Initial Coin Offering (ICO), blok zinciri projelerinin sermaye artırmak ve yeni bir kripto para birimi oluşturmak için kullandığı bir kitle fonlaması tekniğidir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Birçok yönden, bir ICO, borsadaki ilk halka arzın (IPO) kripto para birimi versiyonudur. ICO’lar aracılığıyla büyük kazançlar elde etmek mümkün olsa da, düzenleme eksikliği olmalarından dolayı onları son derece riskli hale getirir. Bu ICO nedir rehberinde, nasıl çalıştıkları ve bazı önemli örnekler de dahil olmak üzere ICO’lar hakkında her şeyi öğreneceksiniz.

ICO Nedir?

ICO’lar, işletmelerin sermaye artırmak için kullandıkları başka bir kripto para birimi biçimidir. ICO ticaret platformları aracılığıyla, yatırımcılar, işletmedeki parasal yatırımları karşılığında benzersiz kripto para birimi “belirteçleri” alırlar. Proje geliştirmeyi finanse etmek için dijital bir jetonun oluşturulması ve satışı yoluyla kitle fonlaması aracıdır.

ICO’lar ilk halka arzlara benzer, ancak bir ICO’da verilen madeni paraların bir yazılım hizmeti veya ürünü için de faydası olabilir. Bazı ICO’lar yatırımcılar için büyük getiriler sağladı. Çok sayıda diğerinin sahte olduğu veya son derece kötü performans gösterdiği ortaya çıktı. Bir ICO’ya katılmak için genellikle daha yerleşik bir dijital para birimi satın almanız ve ayrıca kripto para cüzdanları ve borsaları hakkında temel bilgiye sahip olmanız gerekir. ICO’lar çoğunlukla tamamen düzenlemeye tabi değildir, bu nedenle yatırımcılar ICO’ları araştırırken ve bunlara yatırım yaparken yüksek derecede dikkatli ve titiz davranmalıdır.

ICO’lar Nasıl Çalışır?

Bir şirket ICO yapmaya karar verdiğinde tarihi, kuralları ve satın alma sürecini önceden duyurur. ICO tarihinde yatırımcılar yeni kripto para birimini satın alabilirler.

Çoğu ICO, yatırımcıların Bitcoin ve Ethereum olmak üzere iki ortak seçenek olduğu başka bir kripto para birimi kullanarak ödeme yapmalarını gerektirir. Fiat para kabul eden ICO’lar da var.

Satın alma işlemi genellikle belirli bir kripto cüzdan adresine para göndermeyi içerir. Yatırımcılar, satın aldıkları kriptoyu almak için kendi alıcı adreslerini sağlar.

Bir ICO sırasında satılan jeton sayısı ve jeton fiyatı sabit veya değişken olabilir. Bunun işe yarayabileceği yollara örnekler:

  • Sabit sayıda jeton ve fiyat: Şirket, jeton başına 1 dolarlık bir fiyata bir milyon jeton teklif etmek gibi her ikisini de önceden belirler.
  • Sabit sayıda jeton ve değişken fiyat: Şirket, sabit sayıda jeton satar ve bunları aldığı fon miktarına göre fiyatlandırır. Daha fazla finansman, daha yüksek bir jeton fiyatı ile sonuçlanır. Bir milyon jeton satıyorsa ve 2 milyon dolar yükseltiyorsa, her jetonun fiyatı 2 dolar olacaktır.
  • Değişken sayıda jeton ve sabit bir fiyat: Şirket sabit bir fiyat belirler ancak satacağı jeton sayısını sınırlamaz. Örnek olarak, bir şirketin ICO sona erene kadar jetonları 0,50 dolardan satması verilebilir.

Herkes bir ICO başlatabilir. Giriş engelinin düşük olması nedeniyle, bu süreç boyunca birçok yeni kripto para birimi türü piyasaya sürüldü.

ICO’ların Tarihi

Her şey 2013 yılında, yazılım mühendisi JR Willet’in MasterCoin tokeni için “The Second Bitcoin White Paper” başlıklı bir white paper yazması ve 600.000 ABD Doları toplamasıyla başladı.

2014 yılına kadar, yedi proje toplam 30 milyon dolar topladı. Ethereum o yılın en büyüğüydü. 50 milyon ether yaratıldı ve halka satıldı.

2016’da Waves, Iconomi, Golem ve Lisk dahil 43 ICO’nun 256 milyon dolar toplamasıyla popülerliği artmaya başladı. Buna, yatırımcıların finanse edilecek projelere oy vermelerine izin vererek Ethereum ekosistem gelişimini teşvik etmeyi amaçlayan özerk bir yatırım fonu olan DAO projesinin token satışı da dahildi. Satışın 150 milyon dolarlık rekor kırmasından kısa bir süre sonra, bir bilgisayar korsanı yaklaşık 60 milyon dolarlık etheri çaldı ve projenin çökmesine ve ethereum protokolünün sert çatallanmasına yol açtı.

DAO’nun başarısızlığı, gelişmekte olan dijital varlık alanına yönelik artan coşkulu coşkuyu caydırmadı ve Aralık ayında, token yatırımına adanmış ilk fon, eski tarz risk sermayedarlarından önemli ölçüde destek aldı.

2017, kısmen yeni teknolojik gelişmelere bağlı olarak ICO’ların yeni bir zirveye ulaştığını gördü. 342 token ihracı neredeyse 5,4 milyar dolar topladı. Giderek daha kısa sürede satılan ICO’lar çılgınlığı körükledi.

ICO’lar Yasal İncelemeye Tabi Tutuluyor

Artan ilgi ile birlikte artan inceleme ve token satışlarının yasallığı ile ilgili endişeler geldi. Bu, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) 2017’de ABD’li yatırımcılara satılan bir dijital varlığın bir menkul kıymetin özelliklerine (mülkiyet hakları, gelir akışı veya hatta kar beklentisi) sahip olması durumunda uyarıda bulundu. Daha yakın zamanlarda, SEC’in en son Başkanı Gary Gensler, tüm ICO’ların menkul kıymetler olduğuna inandığını ve bu nedenle Amerika Birleşik Devletleri menkul kıymetler yasalarını ihlal ettiğini söyledi.

Avustralya, Birleşik Krallık ve diğer ülkelerden oluşan uzun bir dizi mali düzenleyiciler, perakende yatırımcılara bu potansiyel olarak dolandırıcılık amaçlı tekliflere katılmanın potansiyel tehlikeleri hakkında uyarılar yayınladılar .

Güney Kore ve Çin, aynı zamanlarda ICO’lara yasaklar getirirken, Tayland bir yıl sonra düzenleyicilerin yeni bir yasal çerçeve hazırlamasıyla token tekliflerine geçici bir yasak getirdi.

ICO’larla ilgili yaygın düzenleyici endişeye rağmen, yatırımcıları dayanıksız veya hileli token satışlarından korumak için kapsamlı yasaların çıkarılması veya mevcut olanların değiştirilmesi konusunda henüz küresel bir fikir birliği yoktur.

ICO’lara Yatırım Yapmanın Riskleri

Bir ICO aracılığıyla satılan herhangi bir token, yüksek riskli bir yatırım olarak kabul edilir. Piyasa hala yeterince düzenlenmemiştir, dolandırıcılık ICO’ları yaygındır ve bir ICO’nun başarısız olması veya hileli olduğu ortaya çıkması durumunda yatırımcıların hiçbir koruması yoktur.

Bir ICO’ya katılmak isteyen herkes için, durum tespiti süreci ilgili bazı ipuçları:

  • Başarılı işletmeler yaratma konusunda kanıtlanabilir deneyime sahip olup olmadıklarını görmek için proje ekibini inceleyin. İdeal olarak, ekip üyeleri iletişim kurulabilmesi için sosyal medya hesaplarını da listelemelidir.
  • Belirli özelliklerin ne zaman kullanıma sunulacağı da dahil olmak üzere amaçlanan ürün veya hizmetin nasıl çalışacağını görmek için projenin teknik incelemesini ve yol haritasını inceleyin.
  • Herhangi bir bilgisayar kodunun üçüncü bir tarafça denetlenip denetlenmediğini kontrol edin. Bu, bir projenin güvenliği konusunda ciddi olduğunun iyi bir göstergesi olacaktır.
  • Web sitesinde yazım hataları olup olmadığına bakın – bu genellikle bir web sitesinin çok az düşünceyle hızlı bir şekilde oluşturulduğu erken bir kırmızı bayraktır ve bunun bir aldatmaca olduğuna işaret edebilir.

Tokenlar, özellikle başarılı satışları olanlar, genellikle kripto borsalarında listelenir. Listelendikten sonra, token teklifini kaçıran yeni yatırımcılar, madeni paraları satın alma fırsatına sahip olur. Bir proje kendini iyi pazarlamışsa, ICO sonrası belirteci için önemli talep olabilir.

Bununla birlikte, ICO yatırımcılarının, yatırımlarında hızlı ve kolay bir geri dönüş sağlamak veya token fiyatlarını yoğun bir şekilde pompalamak ve boşaltmak için indirimli madeni paralarını piyasaya boşalttığını görmek yaygın bir uygulama haline geldi.

2018’de yapılan bir araştırma, ICO projelerinin %50’sinden fazlasının, lansmandan sonra dört aydan daha uzun süre ayakta kalamayacağını gösterdi. İşte 21.00’den fazla başarısız ICO’nun bir listesi.

ICO’lara Örnekler

ICO’lar, kripto alanında para toplamanın son derece popüler bir yoludur. Çoğu başarısız olur, ancak nadir de olsa başarılı olanlarda vardır. İşte yıllar boyunca büyük ICO’lardan bazı örnekler:

  • Ethereum: Temmuz 2014 ICO’su gerçekleştiğinde birçok kripto meraklısı Ethereum ve programlanabilir blok zinciri hakkında heyecanlandı. Sonunda 18.4 milyon dolar topladı ve ardından ikinci en büyük kripto para birimi oldu.
  • Cardano: Cardano, Ethereum’un özelliklerini geliştirdi ve daha da başarılı bir ICO’ya sahipti. Ocak 2017’de 62,2 milyon dolar topladı. Sonunda piyasa değeri ile ilk beş kripto para birimine girdi.
  • Tezos: Tezos, Temmuz 2017’de ICO’su aracılığıyla 232 milyon dolar topladı, ancak bu tam bir başarı değildi. ICO aracılığıyla satılan jetonların dağıtımında çok sayıda gecikme yaşandı ve bu da bir toplu davaya yol açtı. Tezos, 2020’de tüm taraflarla 25 milyon dolarlık bir anlaşmaya vardı.
  • Dragon Coins: Bir çok başarısız ICO olmuştur ve Dragon Coins en yüksek profilli örneklerden biridir. Mart 2018’de 320 milyon dolar topladı. Bir dizi tartışma, halka açık ticarete sunulduğunda hemen hemen bir fiyat düşüşüne neden oldu. 2021’de piyasa değeri 1 milyon doların altına düştü.

Kaynak:  Coinkolik

Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

Trump ve Ethereum: Kripto Dünyasında Yeni Bir Dönem

Trump'ın Ethereum ile ilişkisi, kripto dünyasında yeni bir dönemi başlatıyor. Bu makalede, Trump'ın kripto para…

1 dakika ago

Kripto Para Piyasasında Boğa Momentumunun Durumu: XRP ve ADA Fiyat Tahminleri

Kripto para piyasasında boğa momentumunun durumu üzerine detaylı bir analiz. XRP ve ADA'nın fiyat tahminleri…

25 dakika ago

Donald Trump’ın Meme Coin Projesi TRUMP ve Piyasa Gelişmeleri

Donald Trump'ın yeni meme coin projesi TRUMP ile kripto para piyasasındaki son gelişmeleri keşfedin. Yatırım…

55 dakika ago

Bitcoin Yatırımcılarına Dikkat Uyarısı: Potansiyel Geri Çekilme ve Kaldıraç Riski

Bitcoin yatırımcıları için kritik bir uyarı! Potansiyel geri çekilmeler ve kaldıraç riskleri hakkında bilmeniz gerekenler…

1 saat ago

Solana Ağına İlgi Artıyor: TRUMP Memecoin’i ve Fiyat Tahminleri

Solana ağına olan ilgi giderek artıyor. Bu yazıda, TRUMP Memecoin'in yükselişine ve fiyat tahminlerine dair…

1 saat ago

Barron Trump: Genç Yıldız ve Memecoin Dünyası

Barron Trump, genç yaşta dikkatleri üzerine çeken bir yıldız. Memecoin dünyasında nasıl bir etki yarattığı…

1 saat ago