ICO (İlk Para Teklifi – Initial Coin Offering), yeni projelerin bitcoin ve ethereum karşılığında altta yatan kripto tokenlerini sattığı bir fon yaratma mekanizmasıdır. Sistem olarak yatırımcıların bir şirketin hisselerini satın aldığı Başlangıç Halka Arzına (IPO) benzer.
ICO’lar nispeten yeni bir fenomendir, ancak Blockchain topluluğu içinde hızla artan bir tartışma konusu haline gelmiştir.
Birçok kişi ICO’yu, kurucuların haksız miktarda sermaye arttırmasına izin veren düzenlenmemiş menkul kıymetler olarak görürken, diğerleri de geleneksel girişim-finansman modelinde bir inovasyon olduğunu savunuyor.
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), çok sayıda projenin ve yatırımcıların, pek çok ICO’nun finansman modellerini yeniden incelemeye zorlayan meşhur DAO ICO’da yayınlanan sembollerin durumuyla ilgili bir karara varmıştır. Göz önünde bulundurulması gereken en önemli kriter, belirtecin Howey testini geçip geçmediğidir. Eğer geçtiyse, bir güvenlik olarak ele alınmalı ve SEC tarafından dayatılan belirli kısıtlamalara tabi olmalıdır.
ICO’ların, yeni bir kriptografik varlık oluşturmak için gereken geliştirme sürecinin birçoğunu özetleyen ERC20 Token Standardı gibi teknolojiler nedeniyle yapılandırılması kolaydır.
Çoğu ICO, yatırımcıların fonları (genellikle bitcoin veya ethereum), fonları depolayan ve yeni bir coine eşdeğer bir değeri daha sonraki bir zamanda dağıtan akıllı bir sözleşmeye göndermelerini sağlayarak çalışır.
Bir ICO’ya kimlerin katılabileceğine dair kimi kısıtlamalar vardır ve küresel bir yatırımcı havuzundan para aldığınız için, ICO’larda toplanan miktarlar astronomik olabilir.
ICO’lar ile ilgili temel mesele, çoğunun para ön-ürününü arttırmasıdır. Bu, yatırımı son derece spekülatif ve riskli hale getirir. Karşı durum argümanı da, bu fon yaratma tarzının protokol gelişimini teşvik etmek için özellikle yararlı (hatta gerekli) olmasıdır.
Güncel ICO Takvimi için bu linke tıklayarak halihazırda yatırım alan ICO’ları takip edebilirsiniz.
ICO’ların esası hakkında bir tartışmaya girmeden önce, trendin nasıl başladığına dair bazı tarihsel bağlamlara sahip olmak önemlidir.
Birçok projede 2013 yılında kalkınma çalışmalarını denemek ve fonlamak için bir crowdsale modeli kullanılmıştır. Ripple, 1 milyar XRP jetonunu önceden çıkardı ve bunları, fiat para ya da bitcoin karşılığında istekli yatırımcılara sattı. Ethereum, o zamanın en büyük ICO’sunu tamamladı ve 2014’ün başlarında 18 milyon doları aştı.
DAO(Merkezi olmayan özerk kuruluş), Ethereum’da yeni bir token için ilk para toplama girişimiydi. Diğer Blockchain projelerini finanse edecek merkezi olmayan bir kuruluş oluşturmaya sözü verdi, ancak kararların bağış sahiplerinin kendileri tarafından yapılması benzersizdi. DAO, para kazanma konusunda başarılıyken – 150 milyon doların üzerinde – bilinmeyen bir saldırgan, teknik zayıflıklar nedeniyle kuruluştan milyonlarca çıkışına sebep oldu.
Ethereum Vakfı, en iyi hareket tarzının çalınan fonları geri çekmelerine izin veren sert bir çatalla ilerlemek olduğuna karar verdi. Her ne kadar Ethereum platformunda güvenli bir şekilde para yatırmak için ilk girişim başarısız olsa da, Blockchain geliştiricileri Ethereum’u coin başlatmak için kullanmanın, normal risk sermayesi modeli aracılığıyla coin turlarını takip etmekten çok daha kolay olduğunu fark etti. Özellikle, ERC20 standardı, geliştiricilerin Ethereum blok zincirinde kendi şifreleme belirteçlerini oluşturmasını kolaylaştırıyor.
Bazıları, kitle fonlaması projelerinin, ICO’ların büyüklüğü ve sıklığı göz önüne alındığında, Ethereum’un “öldürücü uygulaması” olabileceğini öne sürüyor.
Daha önce ürün girişimleri hiç bu kadar fazla para ve bu kadar zamanda bu şekilde yükselmemişti. Aragon sadece 15 dakikada 25 milyon dolar kazandı. Basic Attention Token’i sadece 30 saniyede 35 milyon dolar aldı ve Status.im birkaç saat içinde 270 milyon dolar kazandı.
Birkaç yönetmelik ve bu kolay kullanım ile, bu ICO iklimi dünyadaki çeşitli düzenleyici kurumların yanı sıra toplumdaki pek çok kişiden de incelemeye alınmıştır.
Kısa cevap belki de. Yasal olarak, ICO’lar son derece gri bir alanda var oldular, çünkü hem yeni, düzenlenmemiş finansal varlıklar hem de gerçeğine karşı argümanlar yapılabilir.
Ancak SEC’in son kararı, o gri alanın bir kısmını temizlemeyi başardı. Bazı durumlarda, coin sadece bir yardımcı programdır, yani belirli bir protokol veya ağ sahibine erişim sağlar; Dolayısıyla, bir finansal güvenlik olarak sınıflandırılmayabilir. Öte yandan, eğer coin bir özdeşlik coini ise, bunun tek amacı, değerde takdir edilmesidir, o zaman daha çok bir güvenlik gibi görünebilir.
Pek çok kişi, zaman içinde bir süre sonra temel platforma erişmek için coin satın alırken, çoğu coin alımının spekülatif yatırım amaçlı olduğu fikrini çürütmek zordur. Bu, henüz ticari bir ürün piyasaya sürmemiş birçok projenin değerleme rakamları göz önüne alındığında kolayca tespit edilebilir.
SEC kararı, güvenlik görevlileri ve güvenlik belirteçleri durumuna biraz açıklık getirmiş olabilir; Bununla birlikte, yasallıkların sınırlarını test etmek için hala çok yer var. Şimdilik daha fazla düzenleyici sınır getirilinceye kadar, girişimciler bu yeni fenomenden faydalanmaya devam edecekler.
Ethereum piyasa durumu ve kripto para gelişmeleri hakkında güncel bilgiler edinin. Fiyat analizleri, yatırım fırsatları…
XRP'nin yükselişi ve kripto para piyasası üzerindeki etkileri hakkında derinlemesine bir analiz. Yatırımcılar için önemli…
SEC Başkanı Gary Gensler'in görev süresinin sona ermesi, finansal düzenlemelerde köklü değişimlerin habercisi olabilir. Bu…
Floki (FLOKI) fiyatı, Coinbase etkisiyle nasıl şekilleniyor? Memecoin piyasasındaki son gelişmeleri keşfedin ve yatırım stratejilerinizi…
Shiba Inu (SHIB) kripto para birimi, son gelişmelerle birlikte yüzde 55'lik bir yükseliş bekliyor. Yatırımcılar…
Coinbase Ventures'ın yatırım yaptığı dikkat çekici altcoin'leri keşfedin. Bu rehberde, potansiyel vaat eden projeleri ve…
View Comments