Hindistan Hükümeti Koronavirüs salgınının önüne geçebilmek için birkaç saat önce ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Ülkenin 1.4 milyarlık nüfusu bu karar doğrultusunda 3 hafta boyunca sokağa çıkamayacak.
Ekonomistler şimdiden Hindistan’ın bu yasaktan nasıl etkileyeceğini tahmin etmeye çalışıyorlar. Tam bilançoyu ancak 3 hafta sonra görebilecek olsak da ekonomistler bu yasağın özellikle sokak satıcılarını, esnafları ve genel olarak işletmecileri etkileyeceğini düşünüyorlar.
Hindistan’daki sokağa çıkma yasağıyla ilgili yapılan analizler bu yasağın özellikle gayriresmi sektör çalışanlarını etkileyeceğini gösteriyor. Yani bu yasak başlıca sokak satıcılarını, taksicileri vb. etkileyecek.
Societe Generale ekonomisti Kunal Kundu, Hindistan ekonomisinin düzensiz bir yapıya sahip olduğunu ve bu yüzden sokağa çıkma yasağının birçok kişiyi etkileyeceğine inanıyor. Kendisinin konu hakkındaki açıklamaları şu şekilde:
”Toplam talebe bakarken Hindistan ekonomisinin %65-70’inin düzensiz olduğunu unutmamamız gerekiyor. Bu yasaktan en çok bu insanlar etkilenecekler, hatta bu yasak küçük ve orta ölçekli işletmeleri de vuracak.”
CNBC’nin haberine göre Hindistan Hükümeti bu süreç içerisinde bankaların, benzin istasyonlarının, ATM’lerin, bakkalların açık kalacağını ve insanların hala online olarak yemek siparişinde bulunabileceklerini açıkladı. Fakat insanların bu gibi şeyleri alabilmeleri için belli bir ödeme yapmaları gerekiyor. Sorun da tam olarak burada başlıyor.
Hindistan’daki birçok dükkan sahibi ve işletmeci bu 3 haftalık zaman dilimi içerisinde hiç para kazanamayacak. Bu insanların cebine kelimenin tam anlamıyla hiç para girmeyecek. Yani bazı bakkallar, bankalar vs. açık kalacak kalmasına ama insanların elinde buradan alışveriş yapmaya yetecek kadar para olmayabilir.
Bu 3 haftalık sokağa çıkma yasağı yüzünden para kazanamayan insanlara elbette devlet desteği verilecek. Ancak hükümetin şu an için tam olarak ne gibi bir destek planı hazırladığı bilinmiyor. Hindistan Başbakanı Narendra Modi sokağa çıkma yasağı kararını alırken şunları söyledi:
“İş dünyasından ve yüksek gelir grubundaki insanlardan ricam; bu kriz ortamında onlar için çalışan insanları gözetmeleridir.”
Başbakan Modi, böyle bir ricada bulundu bulunmasına ama hükümet henüz tam anlamıyla somut bir adım atmış değil. Hindistan’ın kuzeyindeki Uttar Pradesh eyaletindeki yöneticiler, eyalet genelindeki 1.5 milyon günlük işçinin devletten 1.000 rupilik destek alacağını açıkladı. İnsanlar bu sayede günlük ihtiyaçlarını giderebilecekler. Ama CNN’in haberine göre Uttar Pradesh eyaletinin bu hamlesi yetersiz kalabilir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere Hindistan’daki birçok kişi düzensiz bir şekilde çalışıyor ve 100 milyondan fazla kişinin herhangi bir sigorta kaydı vs. bulunmuyor. Bu insanlara ne gibi bir yardımda bulunulacağı henüz belirsiz.
CNBC’nin haberine göre Yeni Delhi yerel yönetimi bu süreç içerisinde evrensel temel gelir sistemini uygulamaya koyup herkese temel ihtiyaçlarını giderecek kadar para yardımında bulunabilir. Ancak diğer bölgelerdeki vatandaşların bu süreç içerisinde yardım alıp almayacakları, ne kadar yardım alacakları belli değil. Şu an için 3 haftalık sokağa çıkma yasağı kararının ülkedeki insanları veya Hindistan ekonomisini nasıl etkileyeceği bilinmiyor gibi görünüyor.
TRUMP Memecoin'in yükselişi, Arthur Hayes'in vizyonu ve kripto piyasası üzerindeki etkileri hakkında derinlemesine bir inceleme.…
Solana (SOL) fiyatı tarihi bir zirveye ulaşarak 277.99 dolara yükseldi. Bu gelişme, kripto para dünyasında…
Trump'ın memecoin başarıları, kripto para piyasasını nasıl etkiliyor? Bu yazıda, Trump'ın stratejilerinin memecoin'ler üzerindeki etkilerini…
Ripple, XRP Coin satın alma planlarını hızlandırarak kripto para dünyasında önemli bir adım atıyor. Bu…
PNUT Memecoin davası, kripto dünyasındaki yasal sorunları gözler önüne seriyor. Bu makalede, davanın detaylarını ve…
Trump yönetiminin kripto para piyasası üzerindeki etkilerini keşfedin. Beklentiler ve olası senaryolarla, yatırımcılar için önemli…