Hindistan Maliye Bakanı açıkladı: Kripto paraya yüzde 30 vergi

Hindistan Maliye Bakanı açıkladı: Kripto paraya yüzde 30 vergi

Paylaş
BTC Piyasası: Hindistan Maliye Bakanı açıkladı: Kripto paraya yüzde 30 vergi

İçerik

Hindistan’dan kripto paralarla ilgili son dakika hamlesi geldi. Ülkenin maliye bakanı Nirmala Sitharaman bugün parlamentoda yaptığı konuşmada kripto paralardan %30 gelir vergisi alınacağını söyledi. Bakan Sitharaman’ın kripto para terimi yerine “sanal dijital varlık” tâbirini kullanması da dikkat çekti.

Sitharaman ayrıca, dijital rupinin de 2022/2023 döneminde çıkarılmasının plânlandığını ve bu anlamda hükumetin ilk kez bir zaman dilimi verdiğini söyledi:

“Kullanım arttı, vergi almak zorundaydık”

Maliye bakanının 2 saatten fazla süren bütçe konuşmasında kripto paralardan vergi almak zorunda kaldıklarını söylemesi de dikkat çekti:

“Sanal dijital varlık işlemlerinde çok ciddi bir artış söz konusu oldu. Bu işlemlerin büyüklüğü belirli bir vergi almamızı zorunlu hale getirdi.”

“CBDC ekonomiye büyük destek sağlayacak”

Merkez bankası dijital paraları hakkında da konuşan Sitharaman, CBDC’lerin ekonomiye büyük destek olacağını belirtti:

“Dijital rupi, blok zinciri ve diğer teknolojilerin kullanılmasıyla 2022-2023 döneminde çıkarılmaya başlanacak. CBDC’lerin ekonomimize büyük destek vereceğini düşünüyorum.”

WazirX’te %50 artış

Hükumetin bu hamlesinin ülkede kripto para ve NFT yatırımlarının büyük sıçrama yaptığı bir dönemde gelmesi dikkat çekerken, Binance’in sahibi olduğu WazirX borsasının kripto parası WRX’te de gün içinde %50’lik bir yükseliş oldu.

İyi mi, kötü mü oldu?

Bazı kullanıcılar bu adımla artık ülkede kripto para yasaklarının konuşulmayacağını belirtip bunu olumlu bir gelişme olarak görürken, ülke medyasından NDTV’ye konuşan avukat Sachit Jolly ise şu ifadeleri kullandı:

“Kripto paraları yasaklamak yerine, insanların cesaretini kırma yoluna gittiler. Bunu da %30’luk vergiyle yaptılar. Ayrıca kripto para yerine ‘sanal dijital varlık’ teriminin kullanılması da ilginç… Dolayısıyla burada bir yorum yapmak zor. Bence kripto paraları da buna dahil ediyorlar. Muhtemelen dijital rupi, bir varlık olarak değil, bir para olarak görülecek. Bu da iki farklı çeşit para oluşturulduğu anlamına geliyor. Hangi para hangi gruba dahil olacak? Bunu bilmiyoruz. Kayıplarla ilgili bir düzenleme yok. Masraflar için de bir indirim yok. Ayrıca borsalara %18’lik bir vergi de getirilmişti. %30’luk verginin üzerine bir de bu gelirse borsaların hayatta kalması mümkün olmayacaktır ancak bunlarla ilgili şu anda hiçbir bilgimiz yok “

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap