Altın fiyatı bu hafta iki ay sonra birinci defa 1.980 doların üzerine çıktı lakin yükseliş ivmesini koruyamadı. FED’in önümüzdeki hafta yapacağı siyaset açıklamaları, yatırımcıların faiz oranı görünümünü potansiyel olarak tekrar değerlendirmesiyle XAU/USD’deki bir sonraki büyük hareketi tetikleyebilir.
Geçen hafta altın piyasasında ne oldu?
Dünyanın en büyük Altın tüketicisi olan Çin’den Pazartesi günü erken saatlerde gelen datalar, gerçek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) ikinci çeyrekte yıllık yüzde 6,3 oranında genişlediğini ortaya koydu. Bu sayı birinci çeyrekte kaydedilen yüzde 4,5’lik büyümenin akabinde geldi fakat yüzde 7,3’lük piyasa beklentisinin altında kaldı. XAU/USD bu rapora verilen birinci reaksiyonla 1.950 doların altına düştü, lakin 10 yıllık ABD Hazine tahvil getirisinin Amerikan seansında aşağı istikamete dönmesiyle günlük kayıplarını silmeyi başardı.
ABD Sayım Ofisi tarafından Salı günü yayınlanan datalara nazaran, ABD’de Perakende Satışlar Haziran ayında aylık bazda yüzde 0,5’lik artış beklentisine kıyasla yüzde 0,2 artarak 689,5 milyar dolara yükseldi. Araba, tütün mağazaları ve akaryakıt istasyonlarından elde edilen gelirleri içermeyen Perakende Satış Denetim Kümesi tıpkı devirde yüzde 0,6 arttı. Bu sayı, piyasanın yüzde 0,3’lük düşüş kestirimini büyük bir farkla aşarak sağlıklı tüketici faaliyetlerini teyit etti. Buna karşılık, ABD Doları (USD) rakiplerine karşı dirençli kalmayı başardı. Bununla birlikte, 10 yıllık ABD tahvil getirisi düşmeye devam ederken, Altın yine yükselişe geçti. Belirleyici bir biçimde 1.960 doların üzerine çıkılması teknik alıcıları da cezbederek XAU/USD’ye ek bir takviye sağladı.
Dünya çapında birçok bilgi dikkat çekti
İngiltere’den gelen dataların Haziran ayında enflasyonda gözle görülür bir düşüş olduğunu ortaya koymasının akabinde Çarşamba günü global tahvil getirileri düştü ve piyasaların şahin İngiltere Merkez Bankası (BoE) bahislerini azaltmasına neden oldu. USD hafta ortasında güç kazanmış olsa da, XAU/GBP paritesinde görülen keskin yükseliş, altının da Sterlin’den sermaye çıkışlarının bir kısmını yakalayabildiğini gösterdi. Sonuç olarak, XAU/USD paritesi 1.980 dolar civarında sabit kaldı.
ABD Çalışma Bakanlığı Perşembe günü, 15 Temmuz’da sona eren haftada 228.000 birinci işsizlik maaşı başvurusu olduğunu ve bunun Mayıs ayının ikinci haftasından bu yana en düşük sayı olduğunu açıkladı. Bu bilginin akabinde 10 yıllık ABD tahvil getirisi kararlı bir toparlanma sergiledi ve XAU/USD’nin haftalık yararlarının bir kısmını silmesine neden oldu. Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) gelecek haftaki toplantısında para siyaseti ayarlarını koruyacağını argüman eden raporlar üzerine USD/JPY’de görülen keskin yükseliş, USD’nin Cuma günü haftalık çıkarlarını artırmasına yardımcı oldu. Bilgi açıklamalarının yokluğunda, XAU/USD hafta sonu öncesinde aşağı istikametli düzeltmesini genişletti.
Gelecek hafta neleri izlemek gerekiyor?
S&P Küresel Temmuz ayı ön PMI anketlerini Pazartesi günü açıklayacak. Bileşik PMI’ın Haziran ayındaki 53,2’lik kesin kıymetten 50’nin altına düşmesi halinde, resesyon kaygılarının artması ABD tahvil getirileri ve USD üzerinde baskı yaratabilir. Fakat piyasa iştirakçileri, Fed’in Çarşamba günü yapacağı siyaset açıklamaları öncesinde büyük konumlar almaktan uzak durabilir. ABD merkez bankasının Temmuz toplantısının akabinde siyaset faizini 25 baz puan (bps) artırarak yüzde 5,25-5,5 aralığına yükseltmesi beklenmekte. Haziran ayında yayınlanan Ekonomik Varsayımlar Özeti, siyaset yapıcıların çoğunluğunun siyaset faizinin bu yıl en az iki kere daha artırılmasını uygun gördüğünü göstermişti. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Lideri Jerome Powell, takip eden haftalarda siyaset üzerine yaptığı her konuşmada bu hususa dikkat çekti.
Son enflasyon bilgilerinin Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) Haziran ayında yıllık bazda yalnızca yüzde 3 arttığını ve Mayıs ayındaki %4’lük oranın bariz bir formda düştüğünü göstermesinin akabinde yatırımcılar Temmuz ayından sonra ek faiz artışlarını fiyatlama konusunda isteksiz hale geldi. Fed’in siyaset açıklamasında ya da FOMC Lideri Jerome Powell’ın toplantı sonrası basın toplantısında beklenenden daha düşük enflasyon bilgilerini kabul etmesi ve bir faiz artırımına daha muhtaçlık olduğunu yinelemekten kaçınması durumunda, bu güvercin bir sürpriz olarak görülebilir. Sonuç olarak, ABD getirileri güneye dönebilir ve XAU/USD yükseliş ivmesi kazanabilir.
Altın fiyatı piyasa beklentisine karşı nasıl hareket eder?
Öte yandan, piyasa beklentisine karşı daima bir geri itme, USD’nin rakiplerinden daha güzel performans göstermesine yardımcı olabilir. Powell, datalara bağlı yaklaşımı yineleyebilir ve bir faiz artışının daha projeksiyonlarına uygun olacağını belirtebilir. Bu senaryoda, XAU/USD tekrar düşüş baskısı altına girebilir. Perşembe günü, ABD Ekonomik Tahlil Ofisi ikinci çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesinin birinci varsayımını açıklayacak. ABD iktisadının 2. çeyrekte yıllık yüzde 1,8 oranında genişleyeceği varsayım ediliyor ki bu oran 1. çeyrekte kaydedilen yüzde 2’lik büyümeden biraz daha düşük. Fed’den şahin bir sonuç çıkması USD’nin talep bulmasına yardımcı olsa bile, 2. çeyrek büyümesinin iddia edilenden daha zayıf olması resesyon dehşetlerini canlandırabilir ve USD üzerinde baskı yaratabilir. 2’lik ya da üzerinde güçlü bir GSYH verisi ise tam aksisi bir tesir yaratarak USD’yi yükseltebilir ve XAU/USD’nin aşağı tarafa dönmesine neden olabilir.
Son olarak, Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan Şahsî Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksi, hafta sonu öncesinde piyasa iştirakçileri tarafından yakından izlenecek. Fed kararına ve ABD GSYH datalarına piyasanın vereceği yansıyı görmeden, Altın fiyatının nasıl etkilenebileceğini açıklayan farklı senaryoları bir ortaya getirmek güç. Bununla birlikte, aylık Çekirdek PCE enflasyonu izlenmesi gereken kilit bileşen olacak. Bu bilgide iddia edilenden daha güçlü bir artış USD’yi destekleyebilir.
Altın teknik görünümü ne istikamette?
Analist Eren Şengezer’e nazaran altın için kilit teknik alan, 100 günlük Kolay Hareketli Ortalama (SMA), son yükseliş trendinin Fibonacci yüzde 23,6 geri çekilmesi ve 50 günlük SMA’nın tıpkı hizada olduğu 1.950-1.960 dolar aralığında oluşmuş görünüyor. XAU/USD bu aralığın üst hududunun üzerinde dengelenmeyi başarır ve bunu dayanak olarak kullanmaya başlarsa, 2.000 doları hedeflemeden evvel 1.980 dolarda (statik seviye) süreksiz dirençle karşılaşabilir. Analiste nazaran günlük kapanışın 1.950 doların altında olması satıcıları cezbedebilir ve yeni bir düşüşe kapı açabilir. Bu durumda, 20 günlük SMA, 1.910 dolar (statik seviye) ve 1.900 dolar (psikolojik düzey, Fibonacci %38,2 geri çekilme) öncesinde 1.935 $ civarında birinci dayanak olarak hizalanır.
Bu ortada, günlük grafikteki İzafi Güç Endeksi (RSI) göstergesi 50’nin altına gerileyerek XAU/USD’nin yükseliş ivmesini kaybettiğini lakin şimdi bir geri dönüş sinyali vermediğini gösteriyor. Öteki yandan, FxStreet altın varsayımı anketinde bir haftalık ve bir aylık ortalama amaçlar sırasıyla 1.966 ve 1.987 dolar olarak hizalanmakta.
Bitcoin tüm bu gelişmelerden nasıl etkilenecek?
Altın üzere, Bitcoin’in fiyatı da bu hafta global finans dünyasında meydana gelen bir dizi olaydan etkilendi. Birinci katalizör, Bitcoin’in en büyük tüketicisi olan Çin’den gelen ve ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılasında (GSYH) beklenenden daha yavaş bir genişleme olduğunu gösteren ekonomik bilgilerin açıklanmasıydı. Bu haber, yatırımcıların başlangıçta belirsizliğe reaksiyon göstermesiyle Bitcoin fiyatında kısa vadeli bir düşüşü tetikledi. Fakat, global tahvil getirilerindeki düşüş ve artan piyasa meçhullüğü üzere başka faktörler de devreye girince, Bitcoin yine ayağa kalkmayı başardı ve kilit düzeylerde takviye buldu.
Hafta ilerledikçe, tüm gözler FED’in bir sonraki hafta için planlanan siyaset duyurularına çevrildi. Faiz oranı ayarlamaları muhtemelliğine ait spekülasyonlar, piyasa iştirakçilerinin Bitcoin’deki konumlarını yine değerlendirmesine neden oldu. Fed’in siyaset açıklamasında faiz oranlarının artırılması konusunda temkinli bir duruşa işaret eden güvercin bir yaklaşım sergilenirse, bu Bitcoin için olumlu bir sinyal olarak görülebilir. Daha düşük faiz oranları tipik olarak daha zayıf bir ABD dolarına yol açar ve bu da alternatif bir bedel deposu olarak Bitcoin’e olan talebi artırabilir. Aksine, Federal Rezerv’in daha şahin bir duruş sergilemesi ve faiz oranlarının daha da artırılabileceğine işaret etmesi, yatırımcıların daha yüksek getirili varlıklar araması nedeniyle Bitcoin üzerinde tekrar düşüş baskısına yol açabilir.
Ayrıca, hafta boyunca öteki ekonomik göstergeler ve jeopolitik olaylar Bitcoin’in yörüngesini etkileyebilir. Örneğin, ABD’den gelen güçlü ekonomik büyüme bilgileri daha sıkı para siyaseti beklentilerini körükleyerek Bitcoin’in fiyatını potansiyel olarak etkileyebilir. Bilakis, beklenenden daha zayıf büyüme sayıları, potansiyel bir ekonomik yavaşlamaya ait tasaları artırabilir ve inançlı bir liman varlığı olarak Bitcoin’e olan talebi artırabilir. Ayrıyeten, kripto paralarla ilgili öngörülemeyen jeopolitik gelişmeler yahut düzenleyici haberler piyasada ek dalgalanma yaratabilir.
Kripto para piyasasında son gelişmeleri keşfedin! Bitcoin'in yükselişi ve yeni altcoin projeleri hakkında güncel bilgilerle…
Solana ve Ethereum'un kripto dünyasındaki hakimiyet mücadelesini keşfedin. Hız, ölçeklenebilirlik ve yenilikçilik açısından bu iki…
Bitcoin fiyatlarının yükselişi ve Donald Trump'ın kripto paralar üzerindeki etkisi inceleniyor. Bu yazıda, piyasa dinamikleri,…
Trump yönetimi, ulusal kripto rezervi oluşturmak için bir çalışma grubu kurdu. Bu adım, dijital para…
Trump ve Melania'nın yeni meme coinleri üzerindeki tartışmaları, kripto para dünyasında büyük yankı uyandırıyor. Bu…
Kripto piyasasında Şubat 2025'te neler bekleniyor? Bu içerikte, piyasa trendleri, analizler ve yatırım stratejileriyle ilgili…