Kripto korsanları son yıllarda her zamankinden daha yaygın hale gelmiş durumda. Hal bu türlü olunca da kripto varlıklarınızı ataklardan nasıl koruyacağınız konusunda bir rehber hazırladık.
Kriptoda Ana Güvenlik Riskleri
Kripto korsanları ve onlardan korunma yollarına geçmeden evvel dijital varlıkların ana güvenlik risklerine göz atalım;
1. Dolandırılmak
Kripto piyasasında dolandırıcılık epey yaygın bir durumdur. Dolandırılma durumları Telegram üzerinden olabileceği üzere, armağan vaadi, Uniswap dolandırıcılığı vb. Üzere pek çok çeşidi de mevcuttur. Ayrıyeten direkt olarak dolandırıcılık sayılmasa da shitcoin üzerinden de yüklü ölçüde para kaybetme durumları görülmektedir.
2. Kripto Parayı Merkezi Borsalarda Tutma
Merkezi borsalar şahanedir ve bazen daha uzun vadeli kripto depolama için mantıklıdır. Lakin, atağa uğrarlarsa kripto paranızı da kaybedebilirsiniz. Bu nedenle, birçok kripto güvenlik uzmanı, HODL’a vermeyi planladığınız tüm fonları kendi gözetiminizde tutmanızı önermektedir.
3. Özel Anahtarları Kaybetmek
Unutkanlık maalesef ki yatırımcıları kripto ataklarına açık hale getirmektedir. Bilhassa özel anahtar sözünü hatırlamadığınızda büyük sorun yaşayabilirsiniz. Kimlik avı hücumunda gaye haline gelebilirsiniz.
4. Makûs Hedefli Yazılım
Bir güvenlik riski olarak makus maksatlı yazılım, anahtar sözünüzü kaybetmekle ilgilidir, zira tabir çok geç olmadan siz farkına varmadan çalınabilir. Anahtar sözünüzü bulutta yahut bilhassa saldırganlara açık bir yerde saklarsanız, pişman olabilirsiniz. Bu sebeple uzmanlar bir donanım cüzdanını kelam konusu saklama süreci için daha uygun görmektedirler.
5. Düzmece Uygulamalar yahut Kimlik Sahtekarlığı
Sahte kripto uygulamaları yahut yasalmış üzere davranan web siteleri, gerçek kripto uygulamaları, özel anahtarlarınıza erişim sağlayabilen ve cüzdanınızı tüketebilen bir çeşit kimlik avı atağıdır. Bu yüzden erişmekte olduğunuz URL’yi iki kere denetim etmek ve gerçek web sitesiyle eşleştiğinden emin olmak her vakit değerlidir.
6. Protokol Hack’leri
DeFi protokolleri, bilhassa uzun müddettir ortalıkta yoklarsa ve birkaç kontrolden geçmemişlerse, bilgisayar korsanlarına karşı savunmasızdır. Geçtiğimiz yıllarda gördüğümüz üzere, DeFi köprüleri hücumlar için favori bir amaç haline gelebilmektedir.
Kripto Paranızı Nasıl İnançta Tutarsınız?
Özel anahtar tabir depolamanın üç ana yolu vardır:
Öncelikle güvenlik anahtarı tabirinizi kimseyle paylaşmamalısınız. Aile üyeleri yahut yakın arkadaşlar üzere muteber şahıslar noktasında bir istisna yapabilirsiniz. Lakin hiçbir şartta çevrimiçi yahut çevrimdışı yabancılarla paylaşmamanız gerektiğini unutmamalısınız.
İkinci olarak, anahtar sözünüzü sakladığınızda, bunu tercihen çevrimdışı yapın. Eski metot kalem ve kağıt kullanmak istemiyorsanız, anahtar cümleleri kaydetmenin yolları vardır. İfadeyi saklamak için bir bilgisayar da kullanabilirsiniz; lakin bu, süreç yaptığınız bilgisayardan başka bir bilgisayar olmalı ve internete giriş için kullanılmamalıdır.
Kripto Korsanları ve Hackten Korunma Yolları
Hackten korunmak için birinci olarak farklı hedefler için farklı cüzdanlar kullanmalısınız. Örneğin, bir ölçü kriptoyu merkezi bir borsada saklayabilirsiniz – lakin bu ekseriyetle uzun mühlet tutmayı düşündüğünüz kripto olmamalıdır. Temel kurallar ise şu halde sıralanabilir:
İkinci olarak, etkileşime girdiğiniz protokollere dikkat etmelisiniz. Hangi protokollerin cüzdanınıza erişimi olduğunu periyodik olarak denetim etmelisiniz.
Son olarak ise hareketlerinizi gizlemek için bir VPN uygulaması kullanmayı tercih edebilirsiniz. Gerçek IP adresinizi kullanmazsanız, berbat niyetli yazılımlar sizi takip ederken daha fazla zorlanacaktır.
DYOR
DYOR, Türkçe “Kendi Araştırmanı Yap” kelamının kısaltmasıdır ve kripto yatırımları için çok değerli bir kavramdır. Tıpkı vakitte kriptoda inançta kalmak için kıymetli bir kılavuzdur.
Burada iki şeye dikkat etmelisiniz:
Kripto gönderdiğiniz adresleri ve ağları her vakit iki ve üç kere denetim etmelisiniz. Ayrıyeten, bilhassa merkezi olmayan uygulamalar kelam konusu olduğunda, tıkladığınız kontaklara iki kere bakın. Yasal bir protokolle etkileşime girdiğinizden emin değilseniz, evvel küçük ölçülerle test transferleri yapmak da isteyebilirsiniz.
Öte yandan Telegram, Twitter yahut Discord’daki DM’ler neredeyse her vakit spam yahut dolandırıcılık gayelidir. Göndereni tanımıyorsanız, onlara yanıt vermeyin ve asla bir ilişkiye tıklamayın.
EOS piyasa analizi ve kripto para gelişmeleri hakkında en güncel bilgileri keşfedin. Yatırım fırsatlarını değerlendirin…
Litecoin piyasasında kaydedilen önemli artışlar ve kripto para dünyasındaki son gelişmeler hakkında güncel bilgiler. Yatırımcılar…
Ethereum balinası, 8 yıl aradan sonra hareketlendi! Bu gelişme, kripto para piyasalarında büyük bir heyecan…
Cardano (ADA), Kasım ayında %170 oranında etkileyici bir ralli gerçekleştirerek yatırımcıların dikkatini çekti. Bu yazıda,…
Ethereum Restaking Protokolü EigenLayer (EIGEN), balina yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Bu yazımızda, EIGEN'in sunduğu fırsatlar ve…
Kripto korku ve risk iştahı endeksinin yükselmesi, piyasalardaki değişimleri etkiliyor. Bu analizde, mevcut durumun nedenleri…