İçerik
(ÖZEL) – Rusya merkezli arama motoru ve teknoloji şirketi Yandex, 2015 yılında Google’ı Türkiye’de rekabet düzenlemelerini ihlâl ettiği iddiasıyla Rekabet Kurumu’na şikayet etmişti. Kurum, 2017 yılında Google hakkında Türkiye’de soruşturma açılmasına karar vermişti.
Açılan soruşturma neticesinde şirketin Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesini ihlâl ettiğine hükmedilmişti. Kurum, 7 Kasım 2019’da aradan geçen süre zarfında gereken değişikliklerin yapılmadığı gerekçesiyle Google’a Türkiye cirosunun on binde 5’i oranında idari para cezası vermişti. Bu 93 milyon TL’ye tekabül ediyordu.
Verilen bu ceza sonrasında 12 Aralık 2019’da Google’ın Ortadoğu Bölgesi Android Platform Ortaklıkları Başkanı Nour Koudsi tarafından Türkiye’deki iş ortaklarına gönderilen mektupla şirketin artık Türkiye’de yeni cihazlar için lisans vermeyeceği iletildi.
Google ayrıca şu resmi açıklamayı yaptı:
“Ağustos ayında Rekabet Kurumu’nun kararı doğrultusunda Android iş ortaklarımızla yaptığımız anlaşmalarda değişiklikler yapmıştık. Kasım ayında, Rekabet Kurumu bu değişikliklerin uygun olmadığı ve bu anlaşmalarla operasyonlarımızı sürdüremeyeceğimiz yönünde karar verdi. Türkiye’deki kanunlarla uyumlu bir şekilde çalışabilmemiz için iş ortaklarımızı Türkiye’de yeni çıkacak Android telefon modelleri ile ilgili anlaşma yapamayacağımız konusunda bilgilendirdik.
Tüketiciler mevcut cihaz modellerini satın almaya devam edebildikleri gibi, halihazırda mevcut cihazları ve uygulamaları da normal şekilde çalışmaya devam edecektir. Google’ın diğer ürün ve servisleri durumdan etkilenmeyecektir. Rekabet Kurumu ile bu konunun olabilecek en hızlı şekilde çözümü için çalışmayı sürdürmekteyiz.”
Google’ın Rekabet Kurumu ile uzlaşmaya varabileceğini ve eskiden olduğu gibi yeni çıkacak olan cihazlara lisans vermeye devam edebileceğini not etmek gerekiyor.
Her şeyden önce konu, yalnızca bundan sonra piyasaya sürülecek olan yeni telefon modellerini kapsıyor. Google’ın en son kararı, yeni çıkacak olan telefon modellerine Türkiye’de lisans verilmeyeceği yönünde. Halihazırda Android işletim sistemli telefon kullananlar karardan etkilenmeyecek ve aynı şekilde kullanmaya devam edebilecek.
Herhangi bir uzlaşma sağlanmazsa kripto para kullanıcıları, Türkiye’de yeni çıkacak olan telefon modellerinde Google servislerine erişim sağlayamayacak. Bu, birçok kripto para kullanıcısının borsalara ve cüzdanlara erişmek için kullandıkları Google Authenticator uygulamasını kullanamayacakları anlamına geliyor. Daha da önemlisi Google Play Store yer almayacağından kullanıcılar telefonlarına herhangi bir kripto para uygulaması indirebilmek için üretici markanın kendi mağazasıyla yetinmek zorunda kalacak.
Öte yandan teknoloji editörü Mesut Çevik’e göre Google’ın kararının uygulama geliştiricilerine etkisi daha büyük olacak. Google’ın servislerine erişim sağlayamayacak olan kripto para uygulamaları geliştiricileri için maliyetler yükselecek. Birçok uygulama ve servis yeni telefon modelleri için Türkiye’de bir süre çalışmaz hâle gelecek. Çevik, bunun birçok yabancı geliştiricinin Türkiye için uygulama geliştirmeyi bırakmasına neden olabileceğini belirtiyor.
Kullanıcılar, Google Play Store’dan indiremeyecek olduğu uygulamaları APK olarak indirebilirler fakat bu durum teknolojiyle arası iyi olmayanlara zorluk oluşturacak. Ayrıca güvenilir olmayan APK kaynakları da cihazları hack’lenmelere karşı açık hâle getirebilir. Bu kripto para kullanıcılarının kripto paralarının güvenliği için risk oluşturabilir.
Koudsi tarafından Türkiye’deki Google iş ortaklarına gönderilen mektupta uzlaşmanın sağlanamadığı durumda Google’ın Türkiye’deki Mobil Uygulama Dağıtım Sözleşmesi’ni (MADA) tamamen askıya almayı değerlendirebileceği belirtiliyor. Bu, Android cihaz üreticilerinin Türkiye’de Google Mobil Hizmetleri ile telefon üretmek ve dağıtmak için lisansın olmayacağı, lisans alınmış modellerinin de gönderimlerinin sona ereceği anlamına geliyor.
ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşından dolayı Huobi’ye uygulanan yaptırımlar çerçevesinde Google, Çinli telefon üreticisine yeni çıkaracağı telefon modelleri için lisans vermemiş ve Huawei Mate 30 modeli, Google uygulamaları olmadan piyasaya sürülmüştü.
Türkiye’de 2019 yılının ilk 10 ayında 8 milyon adet akıllı telefon satışı gerçekleşti. Yılın 11 milyon seviyesinde kapatılması beklenirken pazarın yüzde 95’ini Android telefonlar, yüzde 5’ini ise iOS işletim sistemli telefonlar oluşturuyor. Dolayısıyla Türkiye’de bu yıl yaklaşık olarak 10.5 milyon Android işletim sistemi tabanlı telefon satıldı.
Donald Trump'ın göreve başlaması, kripto piyasasında dalgalanmalara yol açtı. Bu içerikte, Trump'ın politikalarının kripto varlıklara…
CoinTR ile kripto yatırımında devrim yaratacak Spot Grid Bot ile tanışın. Akıllı alım-satım stratejileriyle kazancınızı…
Ripple (XRP) ve Stellar Lumens (XLM) yatırımlarını derinlemesine analiz ediyoruz. Bu rehberde her iki kripto…
Trump'ın yemin töreni öncesinde kripto piyasasında memecoin'lerin yükselişi dikkat çekiyor. Yatırımcılar, bu volatil piyasalarda fırsatlar…
Circle CEO'su Jeremy Allaire, Donald Trump'ın kripto para politikaları üzerindeki görüşlerini paylaşıyor. Kripto dünyasında liderlerin…
Donald Trump'ın desteklediği World Liberty Financial kripto projesi, finansal özgürlüğü artırmayı hedefliyor. Bu yenilikçi platform…