Dünyanın en büyük şirketlerinden Facebook, Hindistan’ın en büyük telekom şirketlerinden Reliance Jio’ya 5.7 milyar dolarlık yatırım yaptı. Reliance Jio hisselerinin %9.9’u artık Facebook’a ait.
Reliance Jio geçtiğimiz son dört sene içerisinde ülkenin en büyük uygulamalarından biri haline geldi. ZDNet’in aktardığı bilgilere göre şirketin 2019’un sonunda toplamda 370 milyon kullanıcısı bu.
Hindistan’ın en büyük şirketlerinden biri olan Reliance Jio’nun birbirinden farklı uygulamaları bulunuyor. Mesela kullanıcılar JioChat uygulamasını birbirleriyle mesajlaşmak, JioCloud uygulamasını bulut hizmet almak, JioSecurity uygulamasını ise güvenlik hizmetleri için kullanabiliyorlar. Fakat Reliance Jio’nun belki de en önemli uygulamalarından biri JioWallet’tır.
Hindistan’daki kullanıcılar JioWallet uygulamasını kullanarak dijital bir şekilde ödeme yapabiliyorlar. Bu uygulama tüketiciler hem de işletmeler açısından çeşitli kolaylıklar sunuyor. Reliance Jio’nun bunun yanı sıra JioMart adlı, tamamen küçük işletmelere yönelik geliştirdiği bir projesi de bulunuyor.
Facebook görünüşe göre tam olarak bu gibi projelerle ilgileniyor. Facebook; Hindistan’da neredeyse 350 milyon kullanıcısı olan WhatsApp’i Reliance Jio’nun uygulamalarıyla birleştirip ülkedeki “tüketiciler, işletmeler ve dükkanlar arasındaki bağı kuvvetlendirmeyi” hedefliyor. Facebook’un konu hakkında yayınladığı gönderiden bir kesit şu şekilde:
Mesela WhatsApp ile Jio’nun JioMart projesini bir araya getirirsek insanların işletmelerle, dükkanlarla daha iyi bir şekilde bağlantı kurmalarını ve mobil uygulamalarını kullanarak daha kolay bir şekilde alışveriş yapmalarını sağlayabiliriz.
Facebook’un açıklamalarına göre şirket Reliance Jio ile kuracağı ortaklık aracılığıyla Hindistan’ın dijital ekonomisini büyütmeyi hedefliyor. Bunu da WhatsApp gibi uygulamaları Reliance Jio’nun uygulamalarıyla bir araya getirerek yapmayı planlıyor.
CNN’in haberine göre Facebook’un nihai amacı Hindistan’da WeChat benzeri bir uygulama kurmak olabilir. Çin’in en büyük ‘sosyal medya’ uygulaması olan WeChat günümüzde alışveriş yapmak, doktor randevusu almak, mesajlaşmak gibi çeşitli amaçlarla kullanılabiliyor.
Facebook tarafından yapılan açıklamalarda Libra’dan herhangi bir şekilde bahsedilmiyor. Fakat bu projeyi gözardı etmemek gerek.
Sosyal medya devinin Libra adı altında kendi dijital parasını geliştirdiğini biliyoruz. Bu proje birçok ülkeden tepki görse de Facebook bu projeyi geliştirme konusunda epey kararlı görünüyor. Şirketin Libra’yı Hindistan gibi ülkelerde kullanma planı var mı, bilmiyoruz.
Fakat Facebook ilerleyen zamanlarda yasal sorunları çözer ve Jio’nun uygulamalarına Libra’yı entegre etmeyi başarırsa büyük bir kullanıcı kitlesine erişmiş olur. Jio kullanıcıları bu uygulamayı zaten alışveriş yapmak için kullanıyorlar. Yüz milyonlarca kişinin Libra’ya erişebilmesi, Libra’nın küresel ekonomideki rolünü güçlendirebilir. Fakat Hindistan (veya başka bir devlet) buna izin verir mi, göreceğiz.
CME, Ripple ve Solana için vadeli işlem sözleşmeleri sunarak kripto para piyasasına yeni bir boyut…
Solana Mobile Seeker telefonunun yenilikçi özelliklerini ve gelecekteki beklentilerini keşfedin. Performansı, tasarımı ve blockchain entegrasyonu…
RFK Jr.'ın Bitcoin yatırımı ve kripto para konusundaki görüşleri, dijital varlıkların geleceğine dair önemli ipuçları…
Larry Fink'in Bitcoin için yaptığı çarpıcı tahminler, kripto paranın 700.000 dolar potansiyeline işaret ediyor. Bu…
Trump Coin tartışmaları ve yolsuzluk iddiaları, kripto para dünyasında büyük yankı uyandırıyor. Bu makalede, Trump…
Dogecoin (DOGE) fiyatında yükseliş sinyalleri ve yatırımcı davranışlarını keşfedin. Piyasa trendlerini analiz ederek, Dogecoin yatırımlarınız…