CoinGlass‘ın datalarına nazaran Bitcoin, Eylül ayını %4’lük kayda kıymet bir kıymet artışıyla tamamlayarak tarihî Eylül problemlerinden kurtulmayı başardı. Talihindeki bu değişim, kripto paranın performansına yeni bir ilgi uyandırdı ve piyasa davranışına yeni bir bakış açısı sundu. Bilhassa bu, Bitcoin için Haziran ayından bu yana birinci olumlu kapanışa işaret ediyor. Ayrıyeten karşılaştığı zorluklara karşın potansiyel bir esnekliğe işaret ediyor. İşte detaylar…
Eylül ayında Bitcoin, güzel performans sergiledi
Tarihsel olarak Eylül ayı, Bitcoin için ekseriyetle olumsuz piyasa şartları ve fiyat dalgalanmalarıyla karakterize edilen çetrefilli bir yol olmuştur. Birçok yatırımcı bu ay boyunca türbülans beklentisi içine girerek temkinli davranmaya başladı. Fakat, son periyottaki olumlu kapanış, uzun müddettir devam eden bu eğilimi alt üst etti. Çünkü piyasa iştirakçilerini bu değişimin arkasındaki faktörleri keşfetmeye istekli hale getirdi. Eylül ayında Bitcoin’in bedelinde yaşanan artış, bu değişimi neyin tetiklemiş olabileceğine dair soruları gündeme getiriyor. Tek bir nedeni saptamak sıkıntı olsa da, bu beklenmedik sonuca birkaç faktör katkıda bulunmuş olabilir.
Olası tesirlerden biri, kripto para ünitelerinin ana akım finans ve yatırım alanında giderek daha fazla kabul görmesidir. Daha klasik finans kurumları ve şirketler Bitcoin ve başka kripto para ünitelerini benimsedikçe, bu durum tüm dala güvenilirlik kazandırmakta ve potansiyel olarak hem kurumsal hem de perakende yatırımcılar için daha cazip hale getirmektedir. Ayrıyeten, gelişen düzenleyici ortam da bir rol oynamış olma potansiyeli de var. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, kripto para üniteleri için kademeli olarak daha net yönergeler oluşturuyor. Bu da piyasaya olan itimadın ve iştirakin artmasını teşvik ediyor. Düzenleyici bahislerde netlik ekseriyetle potansiyel yatırımcılar için olumlu bir işaret olarak görülür.
BTC’nin üçüncü çeyrek performansı can sıkıyor
Eylül ayındaki umut verici sonuçlara karşın, bir adım geri çekilip Bitcoin’in yılın üçüncü çeyreğindeki performansını pahalandırmak çok kıymetli. Ne yazık ki daha geniş bir fotoğraf, bu periyotta Bitcoin’in bedelinde %11,5’lik bir düşüş olduğunu ortaya koyuyor. Bu düşüş, kripto para piyasasının tabiatında var olan volatilite ve öngörülemezliğin altını çiziyor. Dördüncü çeyreğe geçerken, Bitcoin’in bu devirde çoklukla daha optimist bir sicile sahip olduğunu belirtmek gerekir. Tarihi olarak, yılsonu kripto para piyasasında ilgi ve hareketliliğin arttığı bir periyot olmuştur. Fakat, ufukta görünen kimi makroekonomik faktörler önümüzdeki aylara belirsizlik gölgesi düşürüyor.
Küresel ekonomik şartlar, jeopolitik olaylar ve merkez bankası siyasetleri kritik faktörler. Çünkü Bitcoin’in önümüzdeki aylardaki performansını etkileyecek dış faktörlerden yalnızca birkaçı. Finans dünyasının birbirine bağlı olması da epeyce değerli. Çünkü klasik piyasalardaki gelişmelerin kripto paralar üzerinde derin bir tesire sahip olabileceğini gösteriyor. Ayrıyeten bunun, öngörülemezlik ögesi ekleyebileceği manasına geliyor. Sonuç olarak, Bitcoin’in Eylül ayını olumlu bir formda bitirmesi, uzun müddettir devam eden bir eğilime meydan okudu. Böylelikle yatırımcılara ve piyasa analistlerine stratejilerini yine değerlendirmeleri için bir neden verdi. Kripto paranın dayanıklılığı kayda paha olsa da, 3. Çeyrek performansındaki %11,5’lik düşüşün daha geniş bağlamı ve yaklaşan makroekonomik faktörler daha dikkatli olunmasını gerektiriyor.