Son bilgilere nazaran, Ethereum (ETH)’den BNB Chain’e (BSC) kıymetli bir varlık akışı var. Bunun altında yatan temel neden yalnızca gas fiyatları mi?
Neden Ethereum (ETH)’den BSC’ye geçiş oluyor?
Uzmanlara nazaran, varlıkların eski akıllı kontrat ağından taşınması, yüksek gaz fiyatlarından kaçma isteğinden kaynaklanıyor olabilir. Ethereum ve BSC üzere halka açık defterlerde gerçekleştirilen her süreç için bir fiyat ödenir. Ethereum’da gaz fiyatları, bilhassa akıllı kontratlar kullanan kullanıcılar için daha yüksek düzeyde.
Etherscan’daki en son gaz fiyatı trendlerinin tahlili, ağ fiyatlarının dalgalandığını gösteriyor. Ayrıyeten, geçtiğimiz haftalarda çoklukla daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. 17 Mayıs itibariyle, Gas fiyatları kolay transferler için 43 gwei ya da yaklaşık 1,59 dolar düzeyindeydi. Bu ortada, BscScan dataları, sürecin aciliyetine bakılmaksızın kullanıcıların transferler için 3 gwei ödemek zorunda olduğunu gösteriyor. Dolar bazında tahlil edildiğinde Ethereum ve BSC ortasındaki gas fiyatlarındaki fark açıkça görülüyor. Ayrıyeten, kullanıcıların neden alternatif arayışında olduklarını açıklıyor. Bu doğrultuda kullanıcılar, varlıklarını Ethereum’dan daha düşük Gas fiyatları olan BSC üzere alternatif Blockchain’lere taşıyorlar.
Sebep PEPE FOMO mu?
Ethereum gaz fiyatlarındaki son artışı, kısmen bir meme coin’i olan PEPE’yi çevreleyen hype’a bağlamak mümkün. PEPE talebi artırdı ve on-chain faaliyeti daha da zorladı. Bu yüzden Ethereum gaz fiyatları de buna paralel olarak yükseldi. Y-Charts’a nazaran, Ethereum’daki gaz fiyatları 22 Nisan’da 43 dolardan 5 Mayıs 2023 itibariyle 155 dolara yükseldi.
Kaybetme korkusu (FOMO) nedeniyle PEPE’ye yönelik gibisi görülmemiş talep, Nisan ayının son haftasından Mayıs ayının başına kadar fiyatların neredeyse üstel artışıyla tıpkı vakte denk geldi. Bu artış, faaliyetlerin arttığı devirlerde Ethereum’un karşılaştığı ölçeklenebilirlik zorluklarının altını çizdi. Ağ aktivitesine bağlı olarak Gas fiyatları dalgalanma gösteriyor. Bu da geliştiricilerin on-chain ve off-chain ölçeklendirme prosedürleri de dahil olmak üzere uzun ömürlü tahlilleri entegre etmek istemelerinin en önemli nedenlerinden biri.
Ethereum’un yol haritasında ‘Sharding’ var
Yol haritasına nazaran Ethereum, ağın “shards” ismi verilen kısımlara ayrılacağı Sharding’i tanıtacak. Shards, Ethereum Blockchain’in bütününün bir kesimini oluşturacak sub-net’ler. Her bir Shard, süreçleri bağımsız olarak işleyecek. Fakat başka Shard’lara bağlı kalacak. Bu sistemde Ethereum geliştiricileri, süreç sürece randımanını on-chain ölçeklendirerek fiyatları düşürmeyi umuyor. Bu ortada, Shards bir fikir olarak kalmaya devam ediyor ve takım üzerinde çalışıyor. Bu durum göz önüne alındığında, katman-2 ölçeklendirme seçenekleri, süreçleri off-chain bir platforma yine yönlendirerek, temel Blockchain’i rahatlatarak ve süreç fiyatlarını azaltarak ölçeklenebilirliği artırmanın bir yolu olarak ilgi görüyor.
L2Beat şu anda ana ağı ölçeklendirmeyi amaçlayan 20’den fazla katman-2 ölçeklendirme seçeneği olduğunu gösteriyor. Arbitrum ve Optimism, akıllı mukaveleleri ve merkezi olmayan uygulamaları dağıtmak için en faal genel gayeli platformlardan ikisi. Optimism ve Arbitrum, kilitli toplam kıymet (TVL) ile ölçüldüğünde 7,5 milyar doların üzerinde varlığı denetim ediyor.
Optimism, Haziran 2023’ün başlarında bir hard fork aracılığıyla “bedrock” yayınlayacak. Bu yükseltme, ölçeklenebilirliği artırmayı, süreç suratlarını güzelleştirmeyi ve off-chain tahlildeki gaz fiyatlarını azaltmayı amaçlıyor. Bu güzelleştirmelerle Optimism, TVL’sini daha yükseğe çıkarmayı başardı. Böylelikle, daha büyük bir pazar hissesi elde etmeyi umuyor.