İçerik
Ethereum’u, ne yaptığını ve toplumumuzu potansiyel olarak nasıl etkileyebileceğini tam olarak anlamak için, temel özelliklerinin neler olduğunu ve standart yaklaşımlardan nasıl farklı olduklarını öğrenmek önemlidir.
Her şeyden önce, Ethereum merkezi olmayan bir sistemdir, yani herhangi bir tekil yönetim birimi tarafından kontrol edilmemektedir. Online hizmetlerin, işletmelerin mutlak çoğunluğu, merkezi bir yönetim sistemi üzerine inşa edilmiştir.
Merkezi bir yaklaşım, tek kişilik kontrol anlamına gelir, ancak aynı zamanda, bu sistemi kullanan uygulamaları ve online sunucuları hacker saldırılarına ve hatta elektrik kesintilerine karşı son derece savunmasız hale getiren tek bir hata noktası anlamına da gelir. Dahası, çoğu sosyal ağ ve diğer çevrimiçi sunucular, kullanıcıların en azından bir dereceye kadar kişisel bilgi sağlamasını ve daha sonra sunucularında saklanmasını gerektirir. Oradan, şirketin kendisi, hacker çalışanları ya da bilgisayar korsanları tarafından kolayca çalınabilir.
Merkezi olmayan bir sistem olan Ethereum, tamamen özerktir ve hiç kimse tarafından kontrol edilmez. Dünya çapında binlerce gönüllü bilgisayarından çalıştırıldığı için, merkezi bir çıkış noktası yoktur. Bu da, hiçbir zaman çevrimdışı olamayacağı anlamına gelir. Ayrıca, kullanıcıların kişisel bilgileri kendi bilgisayarlarında kalırken, uygulamalar, videolar vb. içerikler, App Store ve YouTube gibi internet hizmetleri tarafından uygulanan kurallara uymak zorunda kalmadan içerik oluşturucularının tam kontrolünde kalır.
Bir diğer nokta, sürekli birbiriyle karşılaştırılsa bile, Ethereum ve Bitcoin‘in tamamen farklı amaçlarla iki farklı proje olduğunu anlamak önemlidir. Bitcoin, Blockchain olarak adlandırılan dağıtılmış defter teknolojisi ile desteklenen ilk kripto para birimi ve para transfer sistemidir.
Ethereum ise, teknolojiyi Bitcoin’in arkasına aldı ve yeteneklerini büyük ölçüde genişletti. Kendi internet tarayıcısı, kodlama dili ve ödeme sistemi ile bütün bir ağ olarak yaratıldı. En önemlisi, kullanıcıların Ethereum’un Blockchain’i üzerinde merkezi olmayan uygulamalar oluşturmasını sağlıyor.
Bu uygulamalar ya tamamen yeni fikirler ya da halihazırda var olan kavramların merkezi olmayan taslakları olabilir. Bu aslında aracıyı ve bir üçüncü tarafın katılımıyla ilgili tüm masrafları ortadan kaldırıyor.
Örneğin, kullanıcıların en sevdikleri müzisyenlerin Facebook’taki beğenme ve paylaşmalarından doğan tek kâr, sayfalarında yer alan bir reklamdan oluşturulur ve doğrudan Facebook’a gider.
Böyle bir sosyal ağın bir Ethereum versiyonunda, hem sanatçı hem de izleyici, olumlu iletişim ve destek için ödül alır. Benzer şekilde, Kickstarter’ın merkezi olmayan bir sürümünde, şirkete yaptığınız katkıdan sadece küçük bir miktar almayacaksınız, şirketin gelecekteki kârlarının bir kısmını da alacaksınız. Son olarak, Ethereum tabanlı uygulamalar her türlü hizmeti cazip hale getirmek için üçüncü taraflara her türlü ödemeyi ortadan kaldırmıştır.
Kısaca, Ethereum, geliştiricilerin merkezi olmayan uygulamaları oluşturmasına ve dağıtmasına izin veren halka açık, açık kaynaklı, Blockchain tabanlı dağıtılmış bir yazılım platformudur.
Daha önce de değinildiği gibi, Ethereum merkezi olmayan bir sistemdir, yani eşler arası bir yaklaşım kullanır. Her bir etkileşim, kontrol eden bir otoritenin katılımı olmadan gerçekleşir ve yalnızca içinde yer alan kullanıcılar tarafından desteklenir.
Tüm Ethereum sistemi, sözde ‘düğümler’ olarak adlandırılan küresel bir sistem tarafından destekleniyor. Düğümler, bütün Ethereum Blockchain’i masaüstlerine yükleyen ve sistemin tüm fikir birliği kurallarını tam olarak uygulayan, ağı dürüst tutan ve ödülleri alan gönüllülerden oluşuyor.
Bu fikir birliği kurallarının yanı sıra, ağın diğer pek çok yönü de “akıllı sözleşmeler” tarafından belirleniyor. Bunlar, ağda işlemlerinizi ve diğer belirli eylemleri otomatik olarak gerçekleştirmek zorunda olduğunuz taraflara güvenmeniz için tasarlanmıştır. Her iki tarafın yerine getirmesi için şartlar sözleşmeye önceden ekleniyor. Akıllı sözleşmelerin uygulanması, geleneksel sözleşme hukukundan üstün güvenlik, sözleşmeyle ilişkili işlem maliyetlerini azaltmak ve iki taraf arasında güven oluşturmak gibi nedenlerden dolayı birçok kişi akıllı sözleşmelerin gelecek olduğuna ve sonunda diğer tüm sözleşme anlaşmalarının yerini alacağına inanmaktadır.
Dahası, sistem aynı zamanda kullanıcılarına, Ethereum’a dayalı akıllı sözleşmeler için bir çalışma ortamı olarak işlev gören Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ile birlikte sunmaktadır. Programların güvenilmeyen bir kod yürütmemesi için güvenlik sağlarken, programların birbiriyle etkileşime girmemesini de sağlıyor. EVM ana Ethereum ağından tamamen izole edilmiş bir sistem, bu da akıllı kontratları test etmek ve geliştirmek için mükemmel bir sanal alan aracı demek.
Platform ayrıca “Ether” adlı bir kripto para birimi de sunuyor.
2013’ün sonlarına doğru Vitalik Buterin, fikrini beyaz bir kağıda yazıp tanımlayarak birkaç arkadaşına mesaj olarak gönderdi. Sonuç olarak, yaklaşık 30 kişi kavramı tartışmak için Vitalik’e ulaştı. Buterin kritik eleştiriler ve kavramdaki kritik hataları gösterecek insanlar bekliyordu ama beklediği gibi olmadı.
Proje Ocak 2014’te Vitalik Buterin, Mihai Alisie, Anthony Di Iorio, Charles Hoskinson, Joe Lubin ve Gavin Wood’dan oluşan çekirdek ekibiyle kamuoyuna duyuruldu. Buterin ayrıca, Miami’de bir Bitcoin konferansında Ethereum’u gözler önüne sundu ve sadece birkaç ay sonra ekip, ağın yerel belirleyicisi olan Ether’in gelirlerini kalkınmaya fon sağlamak için kullanmaya karar verdi.
Tanım olarak, Ethereum, merkezi olmayan bir uygulama mağazasının yanı sıra merkezi olmayan bir İnternet olarak hareket etmeyi amaçlayan bir yazılım platformu. Bunun gibi bir sistem, bir uygulamayı veya programı çalıştırmak için gerekli olan hesaplama kaynaklarına ödeme yapmak için bir para birimine ihtiyaç duyulur. Tam bu nokta “Ether” in devreye girdiği yer.
Ether, dijital taşıyıcı bir varlık ve ödemeyi işleme koymak için üçüncü bir tarafa gerek duymaz. Ancak, yalnızca dijital para birimi olarak kullanılmaz, aynı zamanda ağ içindeki merkezi olmayan uygulamalar için “yakıt” işlevi de görüyor. Bir kullanıcı Ethereum içindeki uygulamalardan birinde bir şey değiştirmek isterse, ağın değişikliği işleyebilmesi için bir işlem ücreti ödemeleri gerekiyor.
İşlem ücretleri, bir işlemin ne kadar “yakıt” a ihtiyaç duyduğuna göre otomatik olarak hesaplanır. Gerekli yakıt miktarı, ne kadar bilgisayar gücü gerektiğine ve ne kadar süreceğine bağlı olarak hesaplanır.
Ethereum ve Bitcoin, kripto para birimi olarak düşünüldüğünde benzer olabilir, fakat gerçek şu ki, tamamen farklı hedeflere sahip tamamen farklı iki proje. Bitcoin, nispeten istikrarlı ve bugüne kadarki en başarılı kripto-para birimi olarak kendini kurarken, Ethereum, dijital para birimi Ether’in akıllı sözleşme uygulamalarının sadece bir parçası olduğu çok amaçlı bir platformdur.
Kripto para özelliği karşılaştırıldığında bile, iki proje çok farklı görünüyor. Örneğin, hiç üretilemeyen 21 milyon Bitcoin sert bir kapağa sahipken, potansiyel bir Ether kaynağı pratikte olarak sonsuz olabilir. Üstelik, Bitcoin’in ortalama blok madenciliği süresi 10 dakika, Ethereum’un ise 12 saniyeden fazla olmaması hedefleniyor. Bu da daha hızlı onay anlamına geliyor.
Diğer önemli bir fark, bu günlerde, Bitcoin madenciliğinin başarılı olması, muazzam miktarda hesaplama gücü ve elektrik gerektirmesi ve sadece sanayi ölçekli madencilik çiftlikleri kullanılıyorsa mümkün olmasıdır. Öte yandan, Ethereum’un çalışma kanıtı algoritması, bireyler tarafından merkezi olmayan madenciliği teşvik etmektedir.
İki proje arasındaki belki de en önemli fark, Ethereum’un dahili kodunun Turing’in tamamlanmış olmasıdır. Bu da, her şeyin hesaplanması için yeterli hesaplama gücü ve zamanı olduğu sürece hesaplanabilir. Bitcoin bu yeteneğe sahip değil. Turing tamamlama kodu, Ethereum kullanıcılarına neredeyse sınırsız imkanlar sunarken, karmaşıklığı da potansiyel güvenlik komplikasyonları anlamına gelir.
Gensler'ın görevden ayrılması, kripto piyasalarında önemli dalgalanmalara neden oldu. Bu gelişmenin arka planı, etkileri ve…
Ethereum işlem hacminde yaşanan tarihi yükseliş, kripto para dünyasında heyecan yaratıyor. Piyasalardaki bu dalgalanmalar, yatırımcılar…
Kripto para piyasasında zengin olma hayali, birçok yatırımcı için cazip bir hedef. Ancak bu dünyada…
Trump yönetiminin kripto para dünyasındaki etkilerini keşfedin. Yeni politikalar, düzenlemeler ve fırsatlar ile kripto ekosisteminde…
Solana (SOL), tüm zamanların zirvesine ulaşarak 264 doları aştı. Kripto para dünyasında heyecan verici gelişmeler…
Bitcoin'in yükselişi, altcoin pazarında heyecan verici projelerin ön plana çıkmasına neden oluyor. Bu yazıda, dikkat…