ECB, Kısmen Anonim Merkez Bankası Dijital Para Biriminin Detaylarını Açıkladı

ECB, Kısmen Anonim Merkez Bankası Dijital Para Biriminin Detaylarını Açıkladı

Paylaş
BTC Piyasası: ECB, Kısmen Anonim Merkez Bankası Dijital Para Biriminin Detaylarını Açıkladı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), gizliliği uyumla birleştirmeyi amaçlayan kısmen anonim bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) için bir proof of concept algoritması geliştirdi.

Alı yayınlanan son rapora göre ECB, DLT platformu Corda‘da geliştirilen ve teknolojiyi temel alan geçmiş proof of concept algoritmasına dayanan girişimin ayrıntılarını özetledi.

Yapılan açıklamalara göre ortaya çıkan proof of concept algoritması, küçük işlem yapan kullanıcılar için anonimlik durumunun kullanımına odaklanır ve bu nedenle bu kullanıcıların kimliklerini ortaya koymaları gerekmez. Ancak daha büyük işlemler aynı gizlilik derecesine tabii olamaz. Konuyla ilgili yapılan açıklamalarda şu ifadeler kullanılıyor:

Proof of concept Corda platformunu kullanarak, yüksek değerli işlemlerin zorunlu AML/CFT kontrollerine tabi olmasını sağlamaya devam ederken, kullanıcıların daha düşük değerli işlemler için gizliliğini koruyan ve basitleştirilmiş bir CBDC ödeme sistemi kurmanın mümkün olduğunu gösteriyor.

Proof Of Concept (PoC) Nedir?

ECB’nin önce sürdüğü PoC dört merkezden oluşuyor: merkez bankası, iki aracı kurum ve kara para aklama karşıtı bir otorite. Yapılan açıklamalarda göre merkez bankası doğrudan kullanıcılarla muhatap olmayacak, CBDC piyasaya sürmeyecek ve CBDC transferlerini denetlemeyecek. Bu işlemlerin tümünü aracı kuruluşlar gerçekleştirecek.

Bunların yanında bahsi geçen sistemde asıl kilit noktanın anonimlik belgelerinin kullanımı olacak.

Raporda yapılan açıklamalarda her kullanıcının ağda bir takma ad ile tanımlanacağı ve ayda belirli sayıda anonimlik belgesi tahsis edebileceği belirtiliyor. Kullanıcılar düşük değerli işlemleri gerçekleştirdiğinde, kişisel bilgilerini merkez bankasına veya aracılara ifşa etmemek için belgeleri kullanabilecek.

İyileştirme Alanları

ECB’nin raporu, önerilen sistemin gerçek dünyada kullanım durumuna geçtiğinde  karşılaşabileceği bazı zorluklara da değiniyor.

Yapılan açıklamalara göre ilk olarak ilk olarak, daha fazla gizliliğe izin vermek için daha iyi bir işlem doğrulama mekanizması olması gerekecek. İkinci olarak, kullanıcıların kendi aracılarına ulaşamadıklarında dengelerine erişebilmeleri ve işlemleri başlatabilmeleri gerekecek. Bunların yanı sıra yanı sıra PoC’un pratik ölçeklenebilirliğinin derinlemesine bir analizinin yapılması da gerekecek.

Daha önce ECB’nin CBDC üzerine yaptığı açıklamaları bu haberimizde sizlerle paylaşmıştık.

Kaynak: The Block

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap