Investing.com – Dünya Ekonomik Forumu (WEF), kripto para madenciliğinin çevreye olumsuz etkileri olduğuna dair yaygın görüşün aksine bir yorumda bulundu.
WEF, daha önceki açıklamalarında kripto paraların yüksek enerji tüketimine dem vurarak önemli eleştiriler getirmişti. Ancak son yapılan açıklamalarda forum, kripto piyasalarının ve kripto madenciliğinin ekonomik ve çevresel faydaları olabileceğine dair görüşler sunarak herkesi şaşırttı.
Dünya Ekonomik Forumu (WEF), Bitcoin madenciliğinin sera gazı emisyonlarında önemli bir düşüşe neden olabileceğini savundu. Bu da çevreye faydalı olabileceğine dair görüş sunmaları anlamına geliyor. Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayımlanan bir videoda kripto madenciliği yapan bazı petrol ve gaz şirketlerinin çevreyi olumsuz etkileyen atık ve emisyonların azalmasına yardımcı olabileceğini iddia etti.
WEF, Bitcoin madenciliğinin yenilenebilir enerji kaynaklarına geçmesi durumunda gaz emisyonunda büyük bir azalma olacağına dikkat çekiyor. WEF’in videosunda görüşlerini açıklayan Crusoe Energy CEO’su Chase Lochmiller, kripto madencilik merkezlerinin atık enerji kaynaklarının bulunduğu yerlere konuşlanmasıyla metan emisyonunun çevreye olumsuz etkisinin azaltılabileceğini dile getirdi.
Kripto paraların çevresel etkileri üzerindeki tartışmalar devam ederken WEF’in Bitcoin madenciliğini çevre dostu bir yaklaşımla ele alması iklim krizi endişelerine yenilikçi bir çözüm olarak görüldü. Madencilerin sürdürülebilir enerji kullanarak çalışmalarına devam etmesinin ayrıca şirketlerin kripto ekonomisinden de katkı sağlanacağı üzerinde duruldu.
WEF, Bitcoin madenciliğinin çevreye duyarlı şekilde çalışabileceğini düşünüyor
WEF’in Bitcoin madenciliğinin çevreye duyarlı bir şekilde uygulanabileceği görüşü, kripto topluluğu tarafından da memnuniyetle karşılandı. Yapılan yorumlar arasında kripto madencilik şirketlerinin faaliyetlerinde yenilenebilir enerji kaynaklarını hızla benimsediğinin altını çizerken BTC madenciliğinin önümüzdeki dönemlerde daha enerji verimli olacağına inanıyor.
Kripto para üretiminde kullanılan konsensüs mekanizması olan iş ispatı (Proof of Stake) modeli, yıllardır yüksek miktarda fosil enerji kullanımıyla çevreyi olumsuz yönde etkilediği konusunda eleştiriliyor. Bitcoin, iş ispatı modelini kullanan en büyük kripto para olarak eleştirilerin odak noktasında. Diğer yandan iş ispatı mekanizmasını terk etmek blockchain ağının güvenliği için olumsuzluk oluşturabilecek bir durum olarak görülüyor. Ancak Ethereum, bu yolda tarihi bir karar alarak geçen yıl iş ispatından hisse ispatı konsensüs mekanizmasına geçiş yaptı.
Böylece Ethereum ağı, %99,9 oranında enerji verimi sağlayarak çalışmaya başladı ve çevresel eleştirilerin azalmasına katkı sağladı. Önümüzdeki dönemlerde ise Bitcoin gibi iş ispatı modelini kullanmaya devam eden kripto varlıklarda yenilenebilir enerji kaynaklarının daha yoğun olarak kullanılması, önemli bir endişe kaynağını azaltarak kripto paralar üzerindeki baskının azalmasını sağlayabilir.
Yazar: Günay Caymaz
Kaynak: Investing TR
EOS piyasa analizi ve kripto para gelişmeleri hakkında en güncel bilgileri keşfedin. Yatırım fırsatlarını değerlendirin…
Litecoin piyasasında kaydedilen önemli artışlar ve kripto para dünyasındaki son gelişmeler hakkında güncel bilgiler. Yatırımcılar…
Ethereum balinası, 8 yıl aradan sonra hareketlendi! Bu gelişme, kripto para piyasalarında büyük bir heyecan…
Cardano (ADA), Kasım ayında %170 oranında etkileyici bir ralli gerçekleştirerek yatırımcıların dikkatini çekti. Bu yazıda,…
Ethereum Restaking Protokolü EigenLayer (EIGEN), balina yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Bu yazımızda, EIGEN'in sunduğu fırsatlar ve…
Kripto korku ve risk iştahı endeksinin yükselmesi, piyasalardaki değişimleri etkiliyor. Bu analizde, mevcut durumun nedenleri…