Kriptokoin – Merkez bankası dijital para birimi yaratma küresel yarışı, Çin’in “kripto odaklı yuan” sürümünü oluşturma planının ardından ısınıyor. Avrupa Birliği hızla büyüdü, kıtadaki bankacılık camiasının bir kısmı dijital bir Euro’ya açık olmaları konusunda ses yükseltti. Christine Lagarde ECB’nin yönetimini ele aldığından, yönetim yaklaşımındaki potansiyel değişiklikler sadece finansal dünyaya değil, aynı zamanda kripto alanına da yeni bir etki getirebilir. Lagarde’dan dijital bir euro bekleyebilir miyiz? Bu daha geniş kripto piyasası için ne anlama geliyor?
Dijital Kapı
Merkez bankası dijital para birimi veya CBDC, son zamanlarda merkez bankacıları arasında bir hype haline geldi. Bu, Çin’in para birimini dijitalleştiren ilk büyük ekonomi haline gelmesinden sonra oluştu, ancak piyasaya çıkma zaman çizelgesi büyük oranda bilinmemekle birlikte, projenin daha fazla detayı ortaya çıktı. Aynı zamanda, Çin’in blockchain konusundaki tutkusu, birçok merkez bankacısının para biriminin dijitalleştirilmesi hakkında düşünmeye yönelik bir uyandırma çağrısı gibi görünmesi ve bunu yaparak ne gibi fırsatlar getirebileceği gibi görünüyor. Avrupa Merkez Bankası, harekete geçecek bir sonraki ana politika belirleyici organ olabilir.
Kasım 2019’da Christine Lagarde, Avrupa Konseyi tarafından ECB’nin yeni Başkanı olarak atandı. Lagarde’nin merkez bankasına büyük bir sallanma getirmesi bekleniyor. FT, reform planlarının para politikasında düzenli oy kullanmaktan Cumhurbaşkanı’nın talep etmesine kadar değişen politikalarını önceden duyurmadığını bildirdi. Bununla birlikte, bu teklifler gelecekteki politika toplantılarının piyasa yorumu açısından potansiyel olarak geniş çaplı değişiklikler getirebilir. Ayrıca yeni bir lider hazırda, bazı daha derin yapıcılar için kapıyı açabilir, blockchain teknolojisi de onlardan biri olabilir.
Lagarde, dijital para birimine açık olan birkaç kilit para politikacısından biri. Eylül ayının başlarında Lagarde, Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Para İşleri Komitesinin önünde ifade verdi ve “Merkez bankaları ve denetçilerinin finans sektörünün güvenliğini sağlamaları, aynı zamanda değişimin sağladığı fırsatlara açık olmaları gerekiyor. Dijital para birimleri de dahil olmak üzere yeni teknolojiler söz konusu olduğunda değişime daha da açık olmalı” ifadelerini kullanıyor.
Duruşma aday seçim sürecinin bir parçası olmasına rağmen, kripto konusundaki olumlu duruşu, Lagarde liderliğindeki bir ECB kapsamında Avrupa’da daha fazla blok zinciri dostu bir ortama sahip olma olasılığını vurgulamakta.
Dijital Euro: ABD Dolarına Tehdit mi?
Tamamen dijitalleşmiş bir Eurodan hala çok uzak olsak da, yine de blok zinciri destekli bir Euro doların önde gelen rezerv para birimini tehdit edebilir.
İspanyol ekonomist Daniel Lacalle, bir “kripto-yuan” ın neden doları tehdit etmeyeceği konusunda bir çalışma yaptı. Çin’in zorlu sermaye kontrol sisteminin ve finansal sistemindeki şeffaflık eksikliğinin küresel parasal sistemi bozamayacağına inanıyor.
Ancak, euro burada başka bir hikaye olurdu. IMF’den elde edilen veriler, Euro’nun 2. Çeyrek’teki ikinci en büyük küresel rezerv para birimi olduğunu, Yuandan hemen önce doların arkasında olduğunu ve küresel rezerv para biriminin yüzde 20’sinden fazlasını oluşturduğunu göstermekte.
Euro’nun istikrarlı, şeffaf ve yaygın olarak kullanılan bir para birimi olduğu kanıtlanmış durumda ve yuanın aksine, sistemde herhangi bir sermaye kontrolüne sahip değil Bu nedenle, bir “kripto-euro” finansal sistem üzerinde bazı derin ve yoğun etkiler yaratabilir.
İngiltere Merkez Bankası başkanı Mark Carney’in yeni bir dijital para birimine sahip olma konusunda vokal olması ve büyük bir grup ülke tarafından desteklenen yeni bir dijital para biriminin, şu anda hükümetlerin belirsiz zamanlarda bir sigorta poliçesi olarak biriktirdikleri dolar fonlarının kilidini açacağına inanıyor.
Son Jackson Hole konferansında Carney, “Doların küresel finansal koşullar üzerindeki etkisi, yeni [dijital para birimi] etrafında bir finansal mimari geliştirildiyse ve doların kredi piyasalarındaki hakimiyetini değiştirdiğinde de benzer şekilde düşebilir. ABD’nin küresel finansal döngü üzerindeki etkisini azaltarak, sermaye akışının gelişmekte olan piyasa ekonomilerindeki oynaklığını azaltmaya yardımcı olacak.” ifadelerini kullanmıştı.
Bunun üzerine, Deutsche Bank, Credit Suisse ve Commerzbank dahil olmak üzere ülkedeki 200 bankayı temsil eden Alman Bankaları Birliği, programlanabilir bir dijital euro ve ortak bir Avrupa ödeme platformu için çağrıda bulunmuştu. Grup, AB’nin, Blockchain oyununda rekabet edebilmek için Çin ve Facebook’u işaret eden küresel akranları ve diğer teknoloji şirketlerini yakalaması gerektiğine inanıyor.
Sonuç
Avrupa ekonomisi, küresel ticaret gerilimleri altında mücadele ediyor, ancak Almanya üçüncü çeyrekte marjinal bir şekilde durgunluktan kaçınmasına rağmen, bölgedeki ekonomik gelişme hala kırılgan ve EUR / USD bu yılki değerin yüzde 3,8’ini geride bıraktı. Bölgenin uzun vadeli büyümesini garanti altına almak ve Euronun küresel bir para birimi olarak statüsünü güçlendirmek için yeni ECB liderliğinin ne yapacağını görmek ilginç olacak. Dijital para birimi oluşturmak muhtemelen kartlardan biri olabilir.