DApp’ler veya merkezi olmayan uygulamalar, çalışması birbiriyle etkileşime giren merkezi olmayan bir node ağına dayanan bir uygulama türüdür.
Merkezi olmayan bir uygulama, merkezi olmayan bir bilgi işlem, blok zinciri sistemi üzerinde çalışan, tipik olarak akıllı sözleşmelerin kullanımı yoluyla özerk olarak çalışabilen bir uygulamadır. Geleneksel uygulamalar gibi, DApp’ler de kullanıcılarına bazı işlevler veya yardımcı programlar sağlar.
DApp Nedir?
DApp, “Merkezi Olmayan Uygulamalar”ın kısaltmasıdır. Bu, çalışması kontrol noktalarına veya merkezi sunuculara bağlı olmayan, merkezi olmayan bir ağ temelinde çalışan bir uygulama türüdür. Kullanıcılarının operasyon üzerinde tam kontrole sahip olduğu bir ağ. DApp’ler, insanların farklı hizmetlere güvenli bir şekilde erişmesini sağlar. Bu uygulamalar kişisel bilgisayarlarda, akıllı telefonlarda kullanılabilir ve hatta web üzerinden erişilebilir.
Bir Dapp’in ne olduğu hakkında daha net bir fikre sahip olmak için geleneksel bir Uygulama (uygulama /hizmet) düşünmeliyiz. Bu geleneksel uygulamalar kategorisinde örneğin YouTube, Facebook, Twitter veya Instagram var. Tüm bu hizmetlerde veriler ve kararlar merkezi sunucular üzerinden alınmaktadır. Bu, bu hizmetlerin arkasındaki şirketin, tarafsızlık ve eşit koşulları sürekli sorgulayarak sansür, davranış değişikliği, hatta yalnızca belirli kullanıcılara fayda veya zarar verme eylemlerinde bulunmasını sağlar. Diktatör gibi davranırlar, sadece “iyi” olacaklarına güvenebilirsiniz.
Menşei
DApps konsepti yeni bir şey değil. Bilinen ilk DApp’ler dosya paylaşım protokollerinde BitTorrent veya DC ++ olarak görüldü. Her iki uygulama da sansüre karşı yüksek dirençli eşler arası dosya paylaşım sistemleridir. Bununla birlikte, blockchain kullanan ilk DApp, Bitcoin’in kendisiydi. Bunun nedeni, yapısı ve işleyişinin tarihteki ilk DApp blok zincirini başarıyla tanımlamasıdır.
Bununla birlikte, 2014 yılına kadar Ethereum’un sunumu, Solidity dili ve akıllı sözleşmeleri yürütme yeteneği DApp’ler kitlesel hale geldi. Ve bu üçlü sayesinde blockchain üzerinde çalışan DApp’ler çok popüler olmaya başladı. Kullanıcılar, gerçek ve sanal dünya arasında yeni etkileşim biçimlerine izin vererek blok zinciri teknolojisinin büyük ölçüde benimsenmesine yol açabilecek bir durum.
DApp Nasıl Çalışır?
Bir DApp, bir blok zinciri ağına benzer şekilde çalışır. Bu durumda, her DApp kullanıcısı ağ içindeki bir nodedur. Her kullanıcı, söz konusu ağda yapılan doğru işlem ve işlemleri izler.
DApp’in kullandığı iletişim kanalı blok zinciridir. İçinde, DApp’i kontrol eden akıllı sözleşmeden geçen her işlemin bir kaydı tutulur. DApp kullanıcıları tarafından gerçekleştirilen işlemlerin kabul edilip edilmemesi, söz konusu akıllı sözleşmenin programlanmasına tabidir. Bu şekilde tüm katılımcıların kendi belirlediği çerçevede hareket etmelerini garanti altına almayı amaçlar.
Bu durumda akıllı sözleşme, her etkileşimin geçerliliğini doğrulamaktan sorumlu olan bir ara noktadır. DApp’te her yeni işlem olduğunda, platform bilgileri her nodeda güncellenir. Bu, bilgilerin her birinde saklanmasını sağlar. Bu şekilde, her kullanıcı kendi bilgisayarının kaynaklarıyla uygulamanın çalışır durumda kalmasına katkıda bulunur. Bu yapı aynı zamanda platformun her zaman hizmette olmasını da garanti etmektedir. Bunun nedeni, ağın tüm düğümlerinin aynı anda kaydının silinmesinin imkansız olmasıdır. Bilgisayar saldırısı veya sansür gibi başka sebeplerden dolayı oluşabilecek bir durum.
Bu noktada, DApp’ler bir atılım yapar, çünkü bir blok zinciri üzerinde çalışarak ve koşarak güvenlik, gizlilik ve hatta anonimlik özelliklerinden yararlanırlar. Ek olarak, DApp tarafından kullanılan verilere yalnızca söz konusu bilgileri oluşturan kişi tarafından erişilebilir olduğunu da garanti ederler. Böylece, kullanıcılar verilerinin mutlak kontrolünü her zaman elinde tutar.
DApp Özellikleri
Güvenlik
Bu, DApp’lerin ana özelliklerinden biridir. Bu, işlediği verileri güvence altına almak için güçlü kriptografi kullanan bir blok zinciri üzerinde çalıştığı gerçeği sayesinde. Bu ilk nokta, bilgilerin yalnızca gönderen tarafından görülebilmesini ve geri kalanının yalnızca geçerliliğini doğrulayabilmesini sağlar. Hiçbir zaman, bir kullanıcı tarafından oluşturulan bilgiler başkaları tarafından görülemez.
Buna ek olarak, uygulama tarafından işlenen veriler her zaman kullanıcının mülkiyetindedir. DApp’ler bilgileri bulutta veya harici sunucularda saklamaz. Bu, özel bilgilerin çalınması veya şirket tarafından satılmasıyla ilgili riskleri en aza indirerek kullanıcının gizliliğini ihlal eder.
Ademi merkeziyetçilik
DApp’lerin ana özelliklerinden bir diğeri de ademi merkeziyetçiliğidir. Ya da aynı olan, merkezi sunucular olmadan çalışabilme yeteneği. Bunu daha iyi bir perspektife oturtmak için aşağıdaki örneği göz önünde bulundurun:
Facebook dünya çapında en çok kullanılan sosyal ağlardan biridir. 2000 milyardan fazla kullanıcısı olan veri merkezleri, devasa bir veri yükünün üstesinden geliyor. Bu noktada, altyapınızı çalışır durumda tutmak devasa bir görevdir. Hatasız olmayan, bu da ağın küresel ölçekte mevcut olmamasına neden oldu. Bütün bunlar, Facebook’un merkezi bir sosyal ağ olması nedeniyle oluyor burada.
Ancak, bir DApp, ademi merkeziyetçilik sayesinde bu başarısızlık noktasından yoksundur. Her DApp kullanıcısı, DApp’te gerçekleştirilen eylemlerin eksiksiz bir geçmişine sahiptir. Olan her şeyin küresel bir kopyası gibi bir şey. Bu nedenle bir blockchain üzerinde çalıştığı için ağın sorunsuz şekilde çalışmaya devam etmesi için sadece bir kullanıcının aktif olması yeterlidir. Bu sayede DApp ve ağının her zaman çalışması ve Facebook vakasının geçmemesi garanti edilmektedir.
Açık kaynak
Bu, DApp’lerin çok yaygın bir başka özelliğidir. Kaynak kodun mevcut olması, uygulamanın yüksek düzeyde şeffaflığını sağlar. Bunun nedeni, topluluğun DApp’in ne yaptığını her zaman bilmesidir. Ayrıca topluluk denetimlerine izin verir, böylece bilgiye sahip herkes uygulamanın kaynak kodunu gözden geçirebilir. Bu, projenin orijinal yaratıcıları tarafından terk edilmesi durumunda geliştirmesine ve her durumda geliştirmeye devam etmesine izin verir.
Tüm DApp’ler, DApp’lerinin kaynak kodunu herkese açık tutar. akıllı sözleşmeler ve uygulama bölümlerinin geri kalanı. Bu şekilde herkes kodu inceleyebilir, geliştirebilir veya çatallayabilir.
Blockchain
DApp’ler, akıllı sözleşmelerinin üzerinde çalıştığı blok zinciri üzerinde etkileşime girer. Bu, DApp’deki her etkileşimin blok zincirinde bir veri girişi oluşturduğu anlamına gelir. Bu veriler, şeffaflık ve güvenlik eklemek için kriptografik olarak saklanır. Tüm bu eylemler, blockchain blok gezgininde herkese açık olarak incelenebilir.
Ancak yalnızca kriptografik etkileşimler görülebilir, tüm veriler kriptografik olarak güvenli bir şekilde saklanır. Buna ek olarak, bir DApp’in bir blok zinciri üzerinde çalışması gerçeği, her etkileşimi doğrulamak için bir konsensüs protokolünün kullanıldığı anlamına gelir. Bu, İş Kanıtı (PoW) veya Katılım Kanıtı (PoS) veya DApp geliştiricisi tarafından seçilen olabilir. Bu, DApp üzerindeki blok zinciri için geçerli olan aynı güvenlik seviyesini garanti etmeyi amaçlar.
DApp Sınıflandırması
DApp’ler üç kategoriye ayrılabilir:
Type I
Kendi blok zincirine sahip olan tüm DApp’ler bu sınıflandırmaya girer. Yani, kendi altyapısına sahip olanlar ve çalıştırmak için herhangi bir blok zincirine bağlı olmayanlar. Bu noktada Bitcoin, şimdiye kadar var olan ilk DApp blok zinciridir. Aynısı Bitcoin Cash, Litecoin, Ethereum, Dash, Monero ve diğerleri için de geçerlidir.
Type II
Bu sınıflandırmada, bir blok zincirine ve işleyişine bağlı olan DApp’leri buluyoruz. Bu noktada, bu DApp’ler kendi tokenlerini veya üzerinde çalıştıkları blok zincirini kullanarak çalışabilir. Bu duruma bir örnek Golem’dir.
G, Ethereum blok zincirinde çalışan bir DApp’tir. Kullanıcılarının farklı kullanımlar için verileri işlemek için bilgi işlem kaynakları kiralamasına izin vermek amacıyla oluşturulmuştur. Golem’i, işlem gücü kiralayabileceğimiz merkezi olmayan bir süper bilgisayar olarak düşünün. Bunu başarmak için Golem’in bir ERC-20, GNT (Golem Network) tokenı vardır. Bu token, bilgi işlem güçlerini kiralayan kullanıcılara ve ağ içindeki diğer etkinliklere ödeme yapmak için kullanılır.
Type III
Bu türdeki DApp’ler, işlemleri için II türü DApp’leri kullanır. Genel olarak, Type III DApp’ler, işlemlerini gerçekleştirmek için Type II DApps tokenlarını kullanır. Bu DApp’lere bir örnek, Safe Network’tur. Safe Network, kendi kripto para birimi olan Safecoin’i oluşturmak için bir Type II DApp olan OmniLayer’a güvenir. Bu kripto para, söz konusu DApp içindeki tüm işlemleri gerçekleştirmek için Safe Network’ta kullanılır.
DApp Sınırlamaları
DApp’lerin en önemli sınırlamalarından bazıları şunlardır:
Kaynak: Coinkolik
Pumpfun, kullanıcıların canlı yayın yapma deneyimini etkileyen önemli bir karar alarak bu özelliği süresiz olarak…
Altcoin'lere olan yatırımcı güveni artmaya devam ediyor. Piyasalardaki son gelişmeler ve altcoin'lerin potansiyeli hakkında bilgi…
Ethereum'un yükselişi, altcoin piyasasında büyük bir hareketliliği beraberinde getiriyor. Yatırımcılar için yeni fırsatlar sunan bu…
Bitcoin ve Ethereum spot ETF'lerinde net çıkış ve girişlerin dinamiklerini keşfedin. Bu yazıda, piyasa trendlerini,…
Solana (SOL) onchain verileri ve yükseliş potansiyeli üzerine derinlemesine bir inceleme. Bu içerikte, Solana'nın mevcut…
MicroStrategy'nin Bitcoin yatırımlarındaki artış, şirketin hisse performansını nasıl etkiledi? Bu yazıda, kripto para stratejileri ve…