Dünyanın en büyük kripto para borsalarından Coinbase, Bitcoin’in “dijital altın” anlatısını destekleyen bir yazı yayınladı. Yazıda, lider kripto paranın kıtlığına ve üç ay içinde gerçekleşecek olan blok ödülü yarılanmasına vurgu yapılırken neden bir dijital altına benzetildiği sorusu yanıtlandırıldı.
1971 yılına kadar para, altına dayalı olarak basılıyordu. Altın, kıt olduğundan hükümetler, politik hedefler için daha fazlasını üretemiyorlardı. O yıl altın standardı kaldırıldı, doların değeri düştü ve altın ons başına 35 dolardan bugün 1500 dolara çıktı.
Yazıda ifade edildiği üzere, Bitcoin de altın gibi kıt olacak şekilde tasarlandı ve iş kanıtı (proof-of-work) madencilik süreci ile üretilmesi zor kılındı. Ayrıca bir iletişim kanalı yoluyla aktarılabilmesi ile altına karşı avantaj taşıyor.
Coinbase, bunlardan hareketle “Sayısız teknolojik avantajlar, geliştirmenin hızlanması ve olgunlaşan küresel piyasa ile donatılmış olan Bitcoin, dijital çağda altına rakip bir değer deposudur.” sonucuna varıyor.
Blok ödülü yarılanmasıyla beraber, blok başına verilecek olan ödüllerin 6.25 BTC‘ye düşürüleceği gerçeğinin altını çizen borsa, böylece Bitcoin’in yıllık enflasyonun yaklaşık yüzde 1.7’ye gerileyeceğini ve stok akış oranıyla ölçülen Bitcoin’in kıtlığının altınla eşitleneceğini belirtiyor.
Yazıda, “Altın’ın stok akış oranı, diğer tüm metal emtialardan daha yüksek ve Bitcoin yakında onu takip edecek.” deniyor.
Stok akış modeline dayanan tahminler, talep olmadığı durumlarda başarısız olur ve bu diğer emtialar kadar itibari paralarda da geçerli. Merkez bankaları para arzını artırdığında bazen ekonomiler gelişme gösterebilir. Bununla birlikte eğer para arzı talebi aşarsa hiperenflasyon olayları meydana gelebilir. Dünya ekonomi tarihi, bu tür olaylarla dolu. Bu gibi olaylar altın ve Bitcoin benzeri güvenli limanlara olan talebi artırır ve Küresel Ekonomi Politika Belirsizlik Endeksi’ne göre, son dönemlerde ekonomik korku tüm zamanların rekorunu kırdı.
Coinbase’e göre geçtiğimiz 10 yılda hem Bitcoin hem de altın, küresel ekonomik belirsizlikler karşısında güvenli limanlardı.