Kripto para borsalarında her gün binlerce farklı işlem yapılıyor ve borsaların günlük işlem hacmi milyonlarca doları buluyor. Fakat kripto para işlemleri anonim olduğu için bu işlemlerin kimler tarafından, ne amaçla yapıldığını bilemiyoruz.
Bitwise geçtiğimiz aylarda bu ticaret hacimleriyle ilgili bir araştırma yapmış ve ilginç bir sonuca ulaşmıştı. Şirketin araştırmalarına göre kripto para borsalarının bildirdiği ticaret hacmi bilgilerinin %95’i sahte. Bitwise’ın raporuna göre bu borsalarda yapılan işlemlerin büyük bir kısmı kullanıcılar tarafından değil doğrudan borsa yönetimi tarafından yapılıyor, böylece borsanın hacmi arttırılıyor.
Çin Ulusal İnternet Finans Birliği (NIFA) de bu konuyla ilgili bir rapor yayınladı ve Bitwise’ınkine benzer bir iddiada bulundu.
Çin Merkez Bankası tarafından kurulan NIFA birçok alanda araştırmalar yapıyor, dijital para sektörü de dahil olmak üzere birçok sektörün regüle edilmesine katkıda bulunuyor. NIFA’in dijital paralarla ilgili yayınladığı yeni rapor, dijital para sektörüne dair pek parlak bir tablo çizmiyor.
NIFA tarafından paylaşılan bulgulara göre şu anda kripto para borsalarında gördüğümüz ticaret hacimlerinin çok büyük bir kısmı sahte. Bu borsalar sırf dijital para sektörünü iyi gösterebilmek için ticaret hacmini yüksek göstermeye çalışıyorlar. NIFA konu hakkında şu bilgiyi paylaşıyor:
“Bazı borsa verileri üstünden yaptığımız çalışma gösterdi ki 40 farklı kripto parayla yapılan işlemlerin %100’ü, 70 farklı kripto parayla yapılan işlemlerin ise %50’si geri devrediliyor. Bu kripto paraların fiyatları ve piyasa değerleri düşük olsa da dev borsalarda ticaret hacimleri gözüküyor.”
Çin Ulusal İnternet Finans Birliği, kripto para borsalarında adeta bir işlem döngüsü olduğunu ve bu yüzden birçok borsanın hacminin bu kadar yüksek olduğunu söylüyor.
NIFA tarafından yapılan açıklamalara göre bu borsalar daha fazla kişinin ilgisini çekebilmek ve dijital para sektörünü büyütebilmek için bu tarz bir yola başvuruyorlar. Kripto para yatırımcıları bu borsalardaki gerçek ticaret hacmini bilemedikleri gibi bu borsaları kimin yönettiğini de bilemiyorlar.
İnternet Finans Birliği’nin çalışmalarına göre insanlar birçok kripto para borsasının ofisinin nerede olduğunu, tam olarak kim(ler) tarafından yönetildiğini, bu borsanın iş modelini bilmiyorlar. Ayrıca borsalar da bu bilgileri paylaşmaya hevesli değiller.
NIFA tarafından öne sürülen bu iddiaların tam olarak ne kadar doğru olduğu tartışılır. Ancak NIFA en azından bilgi yetersizliği konusunda haklı bir noktaya parmak basıyor. Çünkü kripto para yatırımcılarının gerçekten kullandıkları ürün ve hizmetler hakkında daha fazla bilgi almaları, biraz daha fazla araştırma yapmaları gerekiyor.
Ethereum'un yükselişi ve öne çıkan altcoin'lerin analiziyle kripto para dünyasında neler olup bittiğini keşfedin. Yatırım…
Trust Wallet, $WOD ile üçüncü Launchpool projesini duyurdu! Kripto dünyasında yeni fırsatlar için hazır olun.…
Ethereum piyasa durumu ve kripto para gelişmeleri hakkında en güncel bilgileri keşfedin. Fiyat analizleri, yatırım…
XRP'nin değer artışı, kripto para piyasasındaki son gelişmelerle birlikte dikkat çekiyor. Bu içerikte, XRP'nin performansı,…
Bitcoin'in yükseliş beklentileri ve opsiyon piyasası analizi ile kripto para dünyasındaki son gelişmeleri keşfedin. Yatırım…
Tether, EURT desteğini sonlandırarak kripto para dünyasında yeni yönelimlere kapı araladı. Bu değişimin kullanıcı güvenliği…