Categories: Genel Haberler

CHP’den TBMM’ye Blockchain önergesi

İçerik

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türkiye’nin Blockchain’de küresel rekabete hazırlanması amacıyla Meclis araştırması istedi.

Araştırma önergesinin ilk imzacısı olan CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Türkiye’nin Blockchain teknolojisinde riskleri görüp fırsatları yakalaması için proaktif bir tutum alması gerektiğini belirterek, “Bu teknolojinin popüler yansıması olan kripto paralar, buzdağının görünen yüzüdür. Blokzincir teknolojisi dünyanın geleceğini şekillendirmeye doğru gidiyor. Bu yeni paradigma karşısında ülkemiz bu alanda geleceğe dönük kapsamlı çalışmalar yapmalı ve güçlü adımlar atmalıdır” dedi.

CHP Antalya Milletvekili Budak ve arkadaşlarının Meclis Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesinde, Blockchain’deki kripto para miktarının 19 ülke dışındaki tüm dünya ülkelerinin milli gelirlerini aştığı vurgulandı.

Önergede şunlar kaydedildi:

“Yeni dünyayı şekillendiriyor”

“2018’deki zirve değerinde kripto para miktarı, dünya dolar rezervinin yüzde 7’si, euro rezervinin yüzde 39’u ve altın rezervinin yüzde 10’u kadardır. Bütün bu etkisine karşın kripto para sistemi, Blokzincir sisteminin küçük bir parçasıdır. Global dünyanın yeni bir güvenlik mekanizması olarak gelişen bu teknoloji, dünyadaki ticaret sistemini yeniden şekillendirme potansiyeline sahiptir. Tüm otoritelerden bağımsız olan Blokzinciri, kimi görüşlere göre yakın gelecekte küresel sistemin bağımsız bir güven otoritesi olacaktır. Bazı uzmanlar da yeni dünya düzenini, Blokzincir teknolojisinin şekillendireceğini iddia etmektedir. Görüşler farklı olmakla birlikte dünya ekonomisinin kurgusu sil baştan değişmektedir. Dünya ticareti, rezervlere dayalı ölçülebilen ekonomilerden işlemlere dayalı anlık ölçülen bir ekonomiye evrilmekte ve bu da yeni fırsatların yanı sıra riskleri beraberinde getirmektedir.”

Tapu, ödeme, telif, e-oylama…

“Kripto paralar, Blokzincirin bütünü dikkate alındığında popüler bir ayrıntıdan ibarettir. Şu anda bile bankacılık ve e-ticaret işlemlerine giren bu teknoloji; tapu devirleri, ödeme sistemleri, değerli taşlar, telif hakları, e-devlet sistemleri, sağlık hizmetleri, gümrükleme, e-oylama, yerel ve genel seçimler, deniz lojistiği dahil birçok alanda yeni bir güvenlik altyapısını oluşturma potansiyeline sahiptir. Bazı uzmanlara göre bu teknolojiyle dünya mahkemelerinde geçerli, zaman ve koordinat damgalı çoklu yasal deliller elde edilebilecektir. Herhangi bir vatandaş, notere gitmeye gerek kalmadan internet sitesinden veya akıllı telefondan tek tuşa basarak birkaç saniyede bir eserin, projenin, buluşun, belgenin, tasarımın, sözleşmenin veya ses kaydının tüm haklarına sahip olduğunu dünyaya kanıtlayabilecek, ticari işlemleri bu sistem üzerinden yapabilecektir.”

“Riskleri de görmeliyiz”

“Dünya ekonomisinde önemli yer tutan ülkeler bu gelişmeler karşısında harekete geçmiştir. Japonya’da yapılan G20 zirvesinde finansal liderler kripto para birimlerine ilişkin risklerin daha iyi incelenmesi ve gerekirse çok taraflı önlemler alınmasını kararlaştırmıştır. Amerikan borsası NASDAQ, Blokzincir tabanlı üç farklı pilot uygulama üzerinde çalışmaktadır. Gelişen teknoloji, finansal sisteme önemli katkılar sağlayabileceği gibi tüketici ve yatırımcılar açısından riskler de taşımaktadır. Vergi kaçakçılığı, kara para aklama, terörizmin finansmanı ve yatırımcıların korunması açısından hükümetler ve parlamentolar bu konuda proaktif tutum almalıdır.”

“Teknolojik ve hukuki altyapı kurulmalı”

“Blokzincire dönük teknolojik ve hukuki altyapının geliştirilmesi, bu alanda insan kaynakları yönetiminin oluşturulması, araştırma-geliştirme altyapısının kurulması, fikri ve sınai haklar özelinde Blokzincir teknolojisinin kullanım alanlarının belirlenmesi, yazılım geliştirme başta olmak üzere fırsatlar ve risklerin ortaya çıkarılması, kamu, birlikler ve özel şirketlerin Blokzinciri stratejisine referans oluşturması, ulusal kurumlarımızın bu alanda küresel rekabete hazırlanması amacıyla bir Meclis Araştırması açılması gerekli görülmektedir.”

BTC Piyasası

Recent Posts

Bitcoin Spot ETF’lerinde Rekor Girişler

Bitcoin Spot ETF'lerinde rekor girişlerin ardındaki nedenleri ve piyasa etkilerini keşfedin. Yatırımcılar için önemli fırsatlar…

14 dakika ago

Ripple, 46,67 Milyon RLUSD Token Yakarak Stablecoin Lansmanına Hazırlanıyor

Ripple, 46,67 milyon RLUSD token'ı yakarak stablecoin lansmanına hazırlanıyor. Bu stratejik adım, piyasalardaki etkisini artırmayı…

8 saat ago

Kripto Para Piyasasında Altcoin Beklentileri ve Kurumsal Yatırımcıların Rolü

Kripto para piyasasında altcoin beklentilerini keşfedin. Kurumsal yatırımcıların rolü ve piyasa dinamikleri hakkında derinlemesine bilgilerle,…

12 saat ago

Arthur Hayes’in Ethena (ENA) Yatırımları ve Piyasa Üzerindeki Etkileri

Arthur Hayes'in Ethena (ENA) yatırımları ve bu yatırımların kripto para piyasası üzerindeki etkilerini keşfedin. Piyasa…

14 saat ago

Shiba Inu (SHIB) Yakım Faaliyetleri ve Topluluk Duyuruları

Shiba Inu (SHIB) yakım faaliyetleri ve topluluk duyuruları hakkında en güncel bilgileri keşfedin. SHIB topluluğunun…

15 saat ago

Bitcoin Piyasası ve Altcoin Sezonu: Yatırımcılar Ne Beklemeli?

Bitcoin piyasası ve altcoin sezonu hakkında detaylı analizler, yatırımcıların beklentileri ve stratejileri üzerine bilgiler sunuyoruz.…

15 saat ago