Bitcoin 14 Kasım Salı günü düşüş eğilimine girerek 36.500 doların altına geriledi ve değerli ekonomik bilgi açıklamaları öncesinde yatırımcıların dikkatli olması gerektiğine işaret etti. Ekim ayına ait ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) datalarının yakında açıklanacak olması, sırf genel piyasa için değil Bitcoin’in performansı için de potansiyel tesirleri olan çok değerli bir an olarak görülüyor. İşte detaylar…
Bitcoin fiyatını etkileyecek gelişmeler var
ABD Menkul Değerler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) 9 Kasım ve 17 Kasım tarihleri ortasında beklenen bir düzine spot Bitcoin Borsa Yatırım Fonu (ETF) başvurusu hakkında vereceği karar da başka bir değer taşıyor. Onaylanması halinde, olumlu bir katalizör vazifesi görerek Bitcoin piyasasına milyarlarca dolar enjekte edebilir. Analistler Bitcoin’in başta TÜFE olmak üzere ekonomik göstergelere olan hassaslığını vurguluyor. Evvelki örnekler Bitcoin’in ekonomik dalgalanmalara verdiği yansıyı göstermiş, Eylül ayında yıllık %3,7’lik artış hafif bir düşüşe neden olarak kripto paranın tabiatında var olan volatiliteyi vurgulamıştı.
Bitcoin’in fiyatı için kritik bir faktör olan yaklaşan TÜFE raporunun, Ekim ayı manşet TÜFE’sinde yıllık bazda %3,3’e düşerek bir yavaşlama ortaya koyması bekleniyor. Ekonomistler çekirdek TÜFE’nin aylık %0,3 ve yıllık %4,1 artışla sabit kalmasını bekliyor. Mevcut TÜFE hala ABD Merkez Bankası’nın %2’lik gayesini aşıyor ve Bitcoin’i değerli ölçüde etkileyebilecek karmaşık bir ekonomik görüntüye işaret ediyor. Geçtiğimiz 24 saat içinde Bitcoin’in fiyatı %1,47 oranında gerileyerek 36.454,47 dolardan süreç gördü ve süreç hacmi %40,57 artışla 18,92 milyar dolara yükseldi. Son düşüşe karşın Bitcoin son yedi günde yaklaşık %6 ve son 30 günde yaklaşık %36 paha kazandı.
Odaklar neden bugünkü TÜFE’de?
Daha geniş piyasa hassaslığı, piyasa bedeline nazaran en büyük kriptodaki düşüşü yansıtıyor. Toplam kripto piyasa kıymeti %1,47 düşüşle 1,4 trilyon dolara gerilerken, süreç hacmi %26,21 artışla 61,37 milyar dolara yükseldi. TÜFE datalarından kaynaklanan daha yüksek faiz oranları, kripto para üniteleri de dahil olmak üzere daha riskli varlıklara yönelik yatırımcı hassaslığını etkileyebilir. Beş haftalık güçlü bir yükselişin akabinde pahasını yaklaşık %40 artıran Bitcoin, 37.000 dolar aralığında bir konsolidasyon devriyle karşılaşmıştı.
Bitcoin’i etkileyen bir öteki gelişme ise ETF idi. Bir Bitcoin spot ETF’sinin potansiyel onayını çevreleyen son heyecan azaldı ve yatırımcıların odaklarını yenilenmiş yükseliş ivmesi için potansiyel bir katalizör olarak bugünkü Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) açıklamasına kaydırmalarına neden oldu. Enflasyonun bir ölçüsü olarak TÜFE çok değerli bir rol oynamaktadır. TÜFE’nin beklentileri aşması halinde, Bitcoin üzere riskli varlıklarda satış potansiyeli ortaya çıkacaktır. Aksine, beklenenden daha düşük bir TÜFE verisi, hassaslığı artırabilir ve riskli varlık piyasalarında bir ralliyi tetikleyebilir.
Trump'ın yeni kripto parası $Trump, piyasa değerini 10 milyar doların üzerine çıkararak dikkatleri üzerine çekti.…
BNB Chain, Meme Coin geliştiricilerine yönelik yenilikçi çözümler sunarak ekosistemlerini güçlendirmeyi amaçlıyor. Meme projeleri için…
Solana (SOL Coin) yükselişini sürdürürken, meme coin etkisi ve fiyat tahminleri üzerine derinlemesine bir analiz…
Elon Musk'ın meme coin dünyasına yaptığı son çıkış, Trump'ın etkisiyle nasıl şekilleniyor? Kripto para piyasasında…
Howey Testi, kripto paraların yasal durumunu belirlemek için kritik bir araçtır. Bu makalede, Howey Testi’nin…
Donald Trump'ın göreve başlaması, kripto piyasasında dalgalanmalara yol açtı. Bu içerikte, Trump'ın politikalarının kripto varlıklara…