Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından paylaşılan bilgilere göre insanlardan fidye talep eden hackerlar 6 yıl içerisinde neredeyse 150 milyon dolarlık BTC topladılar.
Fidye Saldırıları
Hackerlar günümüzde çeşitli sunuculara, sistemlere saldırıp bu sunucularda saklanan bilgileri şifreliyorlar. Hackerlar daha sonra bu şifreleri kaldırmak ve saldırıyı durdurmak için kurbanlardan belli miktarda fidye talep ediyorlar.
Bundan birkaç hafta önce Hollanda’daki Maastricht Üniversitesi ile ilgili bir yazı paylaşmıştık. Maastricht Üniversitesi, kendi sunucularına da buna benzer bir saldırı düzenlendiğini ve bu saldırıların durması için 30 BTC’lik bir fidye ödediğini açıklamıştı. Çünkü üniversite yetkilileri saldırıyı durdurmaya çalışmanın riskli ve masraflı olacağını fark etmiş, saldırganlara istedikleri fidyeyi ödemenin daha mantıklı olacağına karar kılmıştı.
Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanlarından Joel DeCapua tarafından paylaşılan bilgilere göre bu hackerlar insanlardan fidye talep ederken genelde itibari paraları değil Bitcoin’i tercih ediyorlar. Bu hackerlar bu sayede kimliklerini gizleyebiliyor ve polisten kaçabiliyorlar.
DeCapua tarafından aktarılan bilgilere göre bu hackerlar 2013-2019 yılları arasında düzenledikleri fidye saldırılarından toplamda 144 milyon dolarlık Bitcoin topladılar. Kendisinin konu hakkında yaptığı sunuma göre bu hackerlar söz konusu saldırıları düzenlemek için genelde RYUK adlı yazılımı kullandılar.
Para Nereye Gidiyor?
FBI tarafından paylaşılan verilerde de görülebileceği üzere bu hackerlar altı yıllık bir zaman dilimi içerisinde binlerce BTC topladılar. Peki hackerlar insanlardan aldıkları bu fidyeleri nasıl harcıyor, nereye aktarıyorlar?
DeCapua’nın yaptığı sunuma göre fidye olarak alınan bu BTC’lerin çok ciddi bir kısmı doğrudan kripto para borsalarına aktarılıyor. Hackerlar bu BTC’lerin yüzde 63’ünü borsalara aktarmayı seçerken bu paraların yüzde 36’lık kısmına el sürmüyor, bu BTC’leri hareket ettirmiyorlar.