Bu Altcoin Yatırımcıların Para Çekmesini Engelleyip Fiyatını Şişiriyor!

Bu Altcoin Yatırımcıların Para Çekmesini Engelleyip Fiyatını Şişiriyor!

Paylaş
BTC Piyasası: Bu Altcoin Yatırımcıların Para Çekmesini Engelleyip Fiyatını Şişiriyor!

İçerik

15 Aralık’ta kripto para ödeme firması ve cüzdan sağlayıcısıFoPay’in 1 milyon Foin (FOIN) token’ıyla Estonya merkezli dijital para ticaretplatformu AliExchange’i satın aldığı haberi geldi. Foin’in o zamanki değeriyle,bu anlaşma kabaca 2.1 milyar dolara yapılmış olmalı. Gerçekten de FoPay basınaçıklamasında miktarın bu olduğunu doğruladı. Ancak, Foin’in fiyat geçmişindebazı tutarsızlıklar ve şüpheli iş ağları bulundu.

Birçok kripto haber sitesi 2.1 milyar dolarlık bir satınalma iddiasını eleştirmeden ele almıştı.

Ödeme, görünüşe göre, sermayerezervinde 20 milyon FOIN bulunan veya koinin toplam arzının %20’sindenfazlasına sahip olan İsviçre merkezli Foin Foundation -koinin geliştirmekuruluşu- tarafından yapıldı. Basın açıklamasına göre şirket, satın almaanlaşmasının ardından mevcut AliExchange ortak sahiplerine telafi amacıyla azmiktarda Foin tokenı ödemeyi planlarken, toplu bakiye AliExchange’te likiditeve sermaye harcamaları olarak tutulacak.

Şüpheli fiyat hareketleri

Foin’in fiyat hareketlerini veşirketlerin operasyonlarını daha yakından inceleyen Cointelegraph bir diziolumsuz bulgu keşfetti. Koin, 2018’in Temmuz ayının sonlarında, 400dolar civarında bir fiyatla ortaya çıktı, 2019’da kademeli olarak değer kazandı.Şirket, borsa alımını açıkladığında ve yatırımcıların para çekmesini askıyaaldığını duyurduğunda; yani 1 Kasım ve 15 Aralık arasında 1.492 dolardan 2.574dolara kadar keskin bir yükseliş yaşadı.

FoPay, AliExchange ilebirleştiği için 31 Aralık 2019’a kadar Foin çekilmesini “FOIN para çekmehizmeti 1 Ocak 2020’de devam edecek. Bu son son tarihten sonra başka bir uzantıolmayacak,” diyerek askıya aldı.

Askıya alınmış para çekme işlemlerinin açıklanmasından bu yana, Foin fiyatı, yaklaşık %70 civarında bir artış gösterdi.

Firmanın önceki açıklamaları,FoPay’ın yatırımcıların varlıklarını hemen tasfiye etmesine izin vermemeninsağlıklı ve uzun vadeli bir yatırım stratejisinin sağlanmasına yardımcı olacağınainandığını gösteriyor. Nisan 2018’de organizasyon şunlarısöylemişti:

“Kripto piyasasındaki deneyimbize her zaman fiyat düşüşüne sebep olan belirli sayıda panik satıcısı olduğunugösteriyor. Biz bununla ilgilendik ve bu sorunu çözmekiçin uygun bir strateji geliştirdik. Bu tür kullanıcılaruzun vadeli yatırımlara girmezler ve bundan iyi bir değer elde etmekistemezler, kısa kârlarla ilgilenirler ve yatırımların nasıl çalıştığını anlamazlar.Kriptoya güvenen herkes için, ekosistemin tamamını dolaşım ve teminatbüyümesi için hazırlıyoruz. ”

Foin işlem hacminin %90’ındanfazlası Estonya’ya kayıtlı kripto para borsası P2PB2B.io üzerinde yoğunlaşmışdurumda. P2PB2B web sitesi, sloganı “Kimliğiniz bizim dışımızda kimseyiilgilendirmez” olan anonim bir domain kayıt hizmeti DomainsByProxy’e kayıtlı.

Foin’in listelediği diğer tek kripto borsası da HotBit. Borsanın da domain’i DomainsByProxy’e kayıtlı.

HotBit, web sitesinde hem HongKong hem de Estonya’ya kayıtlı olduğunu iddia ediyor. Ancak, Estonya’da HotBitiçin herhangi bir işletme kaydı bulunmuyor, sadece Hong Kong’da kayıtbulunuyor. Dahası, Foin iki boesada da iki farklı fiyattan işlem görüyor. Yazımzamanında token HotBit’te 3.200 dolar civarında işlem görürken, P2PB2B’de 4.000dolara fırladı.

Kara listedeki firmaylabağlantılar

Başlangıçta, Foin token’ıİngiltere’de kayıtlı olduğu iddia edilen ve şu anda var olmayan Financial.orgsitesi tarafından yönetiliyordu. İngiltere’nin mali gözlemcisi Mali TutumOtoritesi’ne (FCA) göre, Financial.org, düzenleyici izni olmadan yatırımhizmetleri sağlıyordu.

Bu amaçla geçen Mayıs ayındaFinancial.org’u izleme listesine dahil etti ve yatırımcıları şirkete karşıuyardı. O zaman, bazı Foin yatırımcıları Reuters’a, Financial.org’unhesaplarını kapatacağını ve minimum yatırımlarını 3.000 dolardan 10.000 dolaraçıkarmazlarsa fonlarının %20’sini alacağını bildirdi.

Aynı ay, Birleşik ArapEmirlikleri, Malezya, Singapur, Endonezya ve Tayland’daki finansaldüzenleyiciler de Financial.org’u onay verilmeyen firmalar listesine ekledi.

Ayrıca, kripto veri toplayıcısıCoinMarketCap’teki Foin sayfasında şöyle bir uyarı bulunuyor: “Foin’in, birçokdüzenleyicinin kara listesinde bulunan Financial.org ile bağlantılı olduğubildirildi. Lütfen bunu bilerek hareket edin.”

İşletmelerle ilgili raporlarsunan bir şirket olan Dun&Bradstreet’teki bir çalışan, küreselveritabanlarında adında “Financial.org” kayıtlı tek bir şirket olduğunudoğruladı. Şirketin adı “Viet Nam Financial.org Investment Company Limited” olupVietnam’da 0314733223 Yatırım Lisans Koduyla kayıtlı.

Vietnam ticaret kayıtları üzerine yapılan bir araştırma sayesinde, adında “Financial.org” içeren tüzel kişiliğin bulunabildiği ve “Viet Nam Financial.org Investment Company Limited” ile kayıt numarasıyla eşleştiği kanıtlandı:

Financial.org’un Vietnam resmisayfasına göre şirket, Foin Real Estate de dahil olmak üzere Foin ile ilgili ürünleriaktif olarak tanıtıyordu. Bir kullanıcı yorumunda ise Foin’in “uyurken parakazanmanın yolu” olduğu belirtiliyor.

Yatırımcıları endişelendirentransfer

Haziran 2018’de, Financial.orgtek taraflı olarak yatırımcıların dolar hesaplarını kendi Foin token’larına dönüştürdüve fonların çekilmesini engelledi, daha sonra Foin cüzdanlarınıFoinWalletMigration.com (FWM) isimli bir portala taşıdı.

Eylül 2019’da Financial.org tümişlemlerini durdurdu. Web sitesindeki bir duyuruda ise şunlar yazıyordu: “Operasyonlarıdurdurduk. Token’larınızı nasıl talep edeceğinize ilişkin talimatlar Ağustos2019’da dağıtıldı.”

Kasımın ortasında FoPay,yatırımcıların tokenlarını FWM’den platforma taşınması için her token başına8.75 dolarlık bir ücret talep etti. Foin tokenlarını geri çekmek için son tarih2 Aralık 2019 olarak belirlendi. Şirket şöyle söyledi:

“FoPay, ödemeleri ve transferleri takip edemediği için FWM’deki başarısız Foin transferlerinden sorumlu DEĞİLDİR. Lütfen FWM ile ilgili soru sormaktan kaçının çünkü FWM adına cevap veremiyoruz.”

Şirketin bu tavrı, Foinsahiplerinden büyük tepki aldı ve birçok kullanıcı Foin’in sonunun geldiğinidüşündü. Token sahiplerinin yorumları sosyal yatırım platformu Investing.com’dadolaşmaya başladı:

“Herkez kızgındı çünkü şirket Foin’i çekmemiz için ödeme yapmaya zorladı, oysaki token’ın fiyatının yüksek olacağına dair hiçbir garanti yoktu.”

“Foin’in fiyatı sürekli artıyor, çok mantıksız, açıklayabilecek var mı?”

“Sevgili arkadaşlar, Foin’e yatırım yapmayın. Yemin ederim iki yıl önce 4500 Foin almıştım ama bu token artık pazarlanamaz halde.”

“Eğer Foin yönetimi hala FoPay’den para çekmeyi erteliyorsa, yatırımcı olarak neden parayı geri almaya çalışıyoruz?”

“Şu anda gerçekten hiçbir değer alamıyorum. FOIN aktif olarak işlem görmüyor. Örneğin, bu yazıyı yazarken bu sayfanın üst kısmında yer alan kısım 3.192,97 dolar tutarında bir cari değer gösterirken, FoPay cüzdanım 2.707,29 dolar gösteriyor. Bu yüzden, ticaretin başlayacağı günü bekliyorum, o zaman FOIN’in gerçek yüzünü göreceğiz.”

Bazı kullanıcılar Foin’inhacminin gerçek olmadığından şüphelenmeye başladı ve FoPay cüzdanını sorguladı.Diğerleri görünüşe göre Foin fiyatının 2 Aralık’tan sonra sıfıra ineceğineinanıyordu.

Regülatör kayıtları

İsviçre ticaret kaydı ve kredideğerlendirme bilgi kaynağı Bisnode’a göre, Foin Vakfı 2019 yılında İsviçre’dekuruldu, Zug kantonunda kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak tescillendi. FoinVakfı, amacının blockchain üzerine yapılan araştırmaları desteklemek, teşviketmek ve bu alanda faaliyet gösteren girişimlerin eğitimini desteklemek olduğunusöylüyor. İsviçre Finansal Piyasalar Denetleme Kurumu’ndan (FINMA) bir konuşmacı, “bahsi geçen şirketin FINMA’danyetki almadığını” söyledi.

Cointelegraph, Financial.orgile ilişkisini netleştirmek için Foin Vakfı’na ulaşmayı denedi ancak henüzcevap alamadı.

Estonya Finansal İstihbaratBirimi (FIU), AliExchange’in Estonya’da üç geçerli işletme lisansı olduğunudoğruladı: biri finansal kurum olarak faaliyet göstermesi için, biri kriptopara borsası olarak çalışması için, diğeri de kripto para cüzdanı sunması için.İlk lisans, 7 Mayıs 2019’da, diğer ikisi ise Kasım 2019’un ilk haftasındaverildi.

FoPay, tüzel kişiliği 42019553 kimlikkodu altında kayıtlı olan Ukrayna tescilli “Foins Blockchain Limited LiabilityCompany” şirketine ait ve onun tarafından işletilmekte.

Kayıt üzerinde, Foin blockchaini kurucusu Moldovalı Dmytro Lunhu,yöneticisi ise Ukraynalı Yevhen Petelin olarak gösteriliyor. Foin’in resmi bloğunagöre ise FoPay’in CEO’su Ruslan Salatov. Cointelegraph, Salatov’a LinkedInüzerinden ulaşmayı denedi, ancak herhangi bir geri dönüş alamadı. Bu aradaSalatov’un LinkedIn sayfasında ise FoPay, Foin ya da başka ilgili herhangi birişletmeden bahsedilmiyor.

Token projelerinde gereken titizlik

Kripto para birimleri ve dijital varlıkların benimsenmesi küresel olarakartarken, sahtekarlık ve belirsiz iş sorunları devam ediyor. Kripto parabirimleri, kısmi anonimlik, heterojen düzenlemeler ve koşulların cazibesinedeniyle dolandırıcılar için bir araç haline geldi. Kripto para analiz firmasıCipherTrace’in verilerine göre, dünya çapında kripto yatırımcılarıdolandırıcılığa kurban gidip toplam 4.3 milyar dolar kaybetti.

Yeni dijital varlıklara yatırım yapanlar, bir projenin whitepaper’ındaki hatalara, karla ilgili hiperbolik iddialara ve projenin gelişimi ile ilgili ayrıntılara dikkat ederek tehlikenin farkında olmalıdır.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap