Türev eserler devi Chicago Mercantile Exchange’in (CME) düzenlediği Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) vadeli süreçleri ikinci çeyrekte büyük traderlardan rekor iştirak gördü. Bu sırada altcoin projeleri XLM, XRP ve Solana tabanlı fonlarda artış görülmekte. İşte detaylar…
Bitcoin ve Ethereum, rekor iştirak gördü
CME, büyük açık durum sahiplerinin yahut en az 25 Bitcoin vadeli süreç mukavelesine sahip kuruluşların sayısının ikinci çeyrekte ortalama 107 olduğunu söyledi. Ethereum’un kelamda büyük açık faiz sahiplerinin ortalaması ikinci çeyrekte 62 oldu. Borsa, büyük traderlardan gelen güçlü iştiraki açıklarken, “Bitcoin vadeli süreçlerine kurumsal ilgi, yatırımcıların artan piyasa oynaklığından korunmak ve risk ve maruziyeti yönetmek için düzenlenmiş yerler / eserler araması nedeniyle çeyrek boyunca artmaya devam etti” dedi.
Emtia Vadeli Süreçler Ticaret Kurulu (CFTC) CME vadeli süreçlerini düzenlemektedir. Standart Bitcoin vadeli süreç mukavelesi 5 BTC’ye eşdeğerken, mikro mukavele 1 BTC’nin onda biri büyüklüğünde. Standart ETH vadeli süreçleri 50 ETH kontrat büyüklüğüne sahipken, mikro vadeli süreçler 1 ETH’nin onda birine muadildir. CME’nin tertipli ve nakit uzlaşmalı vadeli süreçleri, kripto para ünitesine sahip olmak zorunda kalmadan maruz kalmak isteyen kurumlar için uzun vakittir tercih edilen bir seçenek olmuştur.
İlk çeyrekteki ralli, yatırımcı hareketlerini belirledi
Büyük sahiplerin rekor iştiraki, en uygun kripto para ünitelerinin birinci çeyrek rallisini genişletmesiyle geldi. Btcpiyasasi.com olarak da bildirdiğimiz üzere Bitcoin Haziran ayına kadarki üç ayda yüzde 7 artarak yılın birinci yarısındaki yüzde 84’lük yükselişini teyit etti. Altcoin ETH ise birinci altı ayda yüzde 61 paha kazandı. CME, riskten korunma araçlarına olan talebin BTC ve ETH vadeli süreç ve opsiyonlarındaki süreç hacimlerini ve açık konumu da birinci yarıda tüm vakitlerin en yüksek düzeylerine çıkardığını söyledi.
İşlem hacmi, makul bir günde süreç gören mukavele sayısını söz eder. Açık durum ise rastgele bir vakitte etkin olan mukavele sayısını tabir eder. Açık konumdaki bir artış, piyasaya yeni para akışını temsil eder. Standart Bitcoin vadeli süreç mukavelelerine olan açık konum birinci yarıda ortalama 14.800 mukavele ile rekor kırarak 2022’ye kıyasla yüzde 15 artış gösterdi. Bu ortada, Bitcoin opsiyonlarına olan açık durum ortalama 9.400 kontrat ile 2022’ye kıyasla yüzde 175’lik etkileyici bir artışı teyit etti.
XRP, XLM ve SOL dikkat çekiyor
Diğer yandan Kurumsal yatırımcılar bu yıl XRP, Stellar’ın XLM ve Solana’nın SOL tabanlı eserlerine olan tahsisatlarını, piyasa hassaslığı genel olarak ölçülü ve Fed artışlarına bağlı kalsa bile artırdı. CCData tarafından hazırlanan yeni bir rapor, XLM tabanlı eserlere yapılan yatırımların, Grayscale’in XLM eserinde yüzde 330’un üzerinde bir prim kaydeden kıymetli bir artışla, idare altındaki varlıklarda (AUM) yüzde 62,7 artışla 17,3 milyon dolara yükseldiğini gösteriyor. Ayrıyeten, XRP ve SOL tabanlı eserler AUM’de sırasıyla yüzde 33,2 ve yüzde 55,7 artış kaydederek 65,7 milyon dolar ve 87,8 milyon dolara ulaştı.
Bununla birlikte, eser hacimleri açısından, ProShares’in Bitcoin Strategy ETF’si (BITO), Haziran ayına nazaran yüzde 2,96’lık bir artışla günlük ortalama hacimlerde 179 milyon dolar ile hacimlere hakim oldu. Grayscale’in bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) tröst eserleri, sırasıyla %29,7 ve %60,4 artışla 83,0 ve 31,0 milyon dolarlık ortalama günlük hacim ile takip etti. Bu ayın başlarında, bir ABD yargıcı XRP tokenlerinin borsalarda satışının yatırım mukavelesi teşkil etmediğine hükmederek XRP’ye biraz sevinç getirdi. Karar, ABD Menkul Değerler ve Borsa Komitesi (SEC) ile yaklaşık üç yıldır yasal bir savaş veren Ripple Labs için kısmen olumlu bir sonuç oldu.
Karar birebir vakitte SOL, Cardano’nun ADA’sı ve öteki altcoinlerde de yükselişe neden oldu zira traderlar muhtemelen XRP’nin kararını kripto piyasası için olumlu bir sonuç olarak kıymetlendirdi. Geçtiğimiz birkaç ay içinde kripto piyasası, bilhassa ABD’de, geçen yılki gerilemenin akabinde toparlanmaya çalışırken bir düzenleyici hareket dalgasına maruz kaldı. SEC, 2020 yılında Ripple’a, firmanın kayıtsız menkul değerler sattığı savıyla dava açtı. Ripple, birtakım eserlerine ve XRP Ledger ağına güç veren token olan XRP ile ortasına tarihî olarak aralık koydu. Fakat davadaki rastgele bir ilerlemenin XRP fiyatları üzerinde açıkça bir tesiri var.