Altcoin topluluğundan gelen haberlere nazaran DeFi otomatik piyasa yapan (AMM) Shell Protocol ve NFT kolektifi PleasrDAO, Twitter hesaplarının hacklenmesiyle sarsıldı. Birincisinin Twitter hesabı kuşkulu irtibatlar yayınlıyordu. İşte detaylar…
Hackerlar altcoin piyasasını hedefledi
19 Temmuz’da Nansen CEO’su Alex Svanevik, bilgisayar korsanlarının PleasrDAO’nun hesabını ele geçirdiğini tweetledi, kripto topluluğundaki öbürleri ise Shell Protocol’un hesabını da ele geçirdiklerini belirtti. Hepsi de kullanıcıları hesaplarla etkileşime girmemeleri konusunda uyardı. PleasrDAO çok sık tweet göndermediğinden, sonlu bilgi bulunmakta. Saldırganların atakları gerçekleştirmek için Twitter hesabını nasıl kullandıkları belirli değil. Bununla birlikte, Shell Protocol’ün tweetlerinin tümü dolandırıcılık üzere görünen airdrop’lar hakkında bilgi paylaşıyor.
Shell Protocol tweetleri, yorumlarını kapatırken bir airdrop duyurusu yaptı. Bu gelişme de dikkat çekti. Bir kişi de web sitesini 11 Temmuz’da yeni kaydedilmiş bir alan ismine klonladıklarını bildirdi. Geçmişte bu çeşit ataklarda olduğu üzere, irtibatlarla etkileşime geçmek önemli sonuçlara yol açabilir. Shell Protocol, maksadı “stablecoinleri yapı taşı olarak kullanarak bir internet para sistemi oluşturmak” olan bir DeFi Otomatik Piyasa Yapan (AMM). Platformdaki likidite sağlayıcı paylar “Shell” olarak isimlendirilir. Bunların, yatırımcının maruziyeti çeşitlendirmesine ve getiri elde etmesine yardımcı olduğu sav edilmekte.
Kripto hackleri gündemde kalmaya devam ediyor
Çok sayıda dolandırıcı ortasında gerçek airdrop’ları tespit etmek kolay olmayabilir. PleasrDAO, kendisini “DeFi başkanları, erken periyot NFT koleksiyoncuları ve satın alma konusunda kuvvetli lakin yardımsever bir üne sahip dijital sanatkarlardan oluşan bir kolektif” olarak tanımlayan NFT odaklı bir Blockchain kümesidir. 2021 yılında kuruldu ve merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nin doğu kıyısında yer alıyor. Kripto atakları ve kimlik avı teşebbüsleri 2023’te de piyasayı rahatsız etmeye devam ederken, DeFi saldırganlar için kıymetli bir maksat olmaya devam ediyor.
Şimdiye kadar, kripto hücumları yaklaşık 480 milyon dolarla sonuçlandı. DeFi hack’leri bir ölçü azalmış olsa da, Ethereum hala bilgisayar korsanları için birincil odak noktası olmaya devam ediyor. Btcpiyasasi.com olarak da bildirdiğimiz üzere yılın en büyük hack saldırısı, 180 milyon dolar kaybeden Euler Finance’e aitti. Fakat, olayların garip değişim geçirdiğini belirtmekte yarar var. Çünkü, bilgisayar korsanı bir müzakerenin akabinde tüm fonları iade etti. Ethereum geliştiricileri, taarruzlara karşı koymak için kimi atakları önlemeye yönelik yeni bir teklif ortaya koydu. Yeni teklif, EIP-7281, köprü hacklerinin tesirlerini azaltmayı amaçlıyor. Önümüzdeki süreçte hack akınlarının azalıp azalmayacağını ise vakit gösterecek.