Ekonomi gazetecisi Erkan Öz ve BtcTurk CEO’su Özgür Güneri, BtcTurk‘ün Youtube kanalında yayınlanan ve Ebru Baki’nin sunduğu Kriptometre programına konuk oldu.
Önceki gün yayınlanan programda Öz ve Güneri, Mayıs ayında gerçekleşecek olan blok ödülü yarılanmasından 2020 beklentilerine kadar pek çok konuya değindi.
Öz, Bitcoin‘in fiyatının ilk iki blok ödülü yarılanması sırasında benzer yolu izlediğini, şimdilik üçüncüde de aynı şekilde ilerlediğini söyledi.
Öz şöyle konuştu:
“Bugün baktığımızda herkes keyifsiz. Bir zirve görmüştük sene içinde ve o zirve devam etmedi diye düşünülüyor. Buradan da aşağı gider mi gibi endişeler hakim. Bir yandan önümüzde de ödül yarılanması olayı var. Mayıs 2020’de Bitcoin’in programı gereği otomatik bir şekilde şu anda madencilerin kazandığı ödül miktarı yarı yarıya düşecek. Daha önce iki defa yarı yarıya düşen ödül, fiyata çok ciddi katkı yaptı fakat 2020’de de bu böyle olacak mı? Ben de bunu merak ettim ve daha önceki ödül yarılanmalarında neler olduğunu analiz ettim.”
“Bitcoin fiyatı birinci ve ikinci yarılanmalarda benzer yolu izlemiş. Yarılanmadan bir yıl önce yükseliyor, sonra oradan düşüyor, ardından yükseliyor, tam ödül yarılanması sırasında duruyor veya hafif düşüyor, en sonundaki üçüncü dalgada ise çok ciddi yükseliyor. İlk iki ödül yarılanması da bu şekildeydi.”
“Üçüncüye geldiğimizde de şunu görüyoruz. Önümüzdeki Mayıs ayından 1 yıl 5 ay önce Bitcoin’de bir dip oluşmuş, sonra da ilk ikisinde olduğu gibi 14,000 dolara giden birinci yükseliş gerçekleşmiş. Hatta bu ilk dalga, ilk iki yarılanmadan daha büyük. Şimdi ise 14,000’den 6600’e kadar düştük. Geçmişe baktığımızda bu da normal. Eskiyi tekrar ederse şimdi tekrar yükselmesi gerekiyor. Daha önceki iki ödül yarılanmasından farklı olarak bu kez işin içinde Bitcoin türev piyasaları var. Bu çok önemli bir fark. Türev işlemlere giren ürünlerin fiyatları çok daha yumuşak artıyor ya da düşüyor. Türev araçlarının fiyat hareketlerini yumuşatması bekleniyor. Peki öyle olmuş mu? Aslında hayır. Türev araçlar, şu ana kadar Bitcoin’i uysallaştırmış değil. Belki daha da hırçınlaştırdı.”
Daha sonra Özgür Güneri, türev araçları kullanarak Bitcoin’de kısa pozisyon alanların aynı zamanda potansiyel Bitcoin alıcıları hâline geldiğine vurgu yaptı. BtcTurk CEO’su, Bitcoin’de volatilite yüksel olduğu için türev enstrümanlarla birlikte gelecek dalgadaki yükseliş ve düşüşlerin hızı ve dalga boyunun da öncekilere göre daha fazla olabileceğini ifade etti.
Güneri’nin sözleri şöyleydi:
“Türevin iki çeşidi var. Bu sentetik ürünlerle gelen fırsatlardan biri Bitcoin’i short’lamak, yani Bitcoin’de kısa pozisyon almak veya düşüşüne yatırım yapmak diyelim. Burada kilit bir nokta var. Bunu yapan kişiler potansiyel Bitcoin alıcısı haline geliyorlar. Siz 10,000’lik short’sanız, Bitcoin’iniz yok ve -10,000 BTC’lik bir portföyünüz varsa fiyat yukarı doğru gittikçe sizin bir noktada o pozisyonu kapatmanız gerekiyor. Bu piyasaya dönüp alış olarak giriyor. O yüzden ben özellikle kaldıraçlı işlemlerin devreye girmesiyle türev enstrümanlar alttaki varlığın volatilitesini her zaman etkiler. Bitcoin’de volatilite yüksek olduğundan türev enstrümanlarla beraber gelecek dalgadaki yükseliş ve düşüşlerin hızı ve dalga boyu da daha fazla artabilir. Çünkü, FOMO (fırsatı kaçırma korkusu) bir kere oluştuktan sonra Bitcoin almak isteyenler de ortaya çıkacaklar. Özellikle dünyada likiditenin inanılmaz bollaştığı, tüm merkez bankalarının deli gibi para bastığı bir ortamda türev enstrümanlarla çok daha sert yukarı yönlü hareketler bekleyebiliriz.”
Son olarak Güneri, 2020 yılına ilişkin 3 öngörüde bulundu:
“2020, Bitcoin açısından heyecanlı bir yıl olacak. Fiyattan bağımsız konuşuyorum. Bu yıl Bitcoin sahipliğinin çok daha fazla tabana yayılacağını öngörüyorum. İkincisi, bu konuda iddialıyım, bugüne dek hiç olmadığı kadar kurumsal paranın -ister akıllı para, ister balinalar, ister piyasanın kurtları deyin- bir kısmının Bitcoin’e geleceğini düşünüyorum. O yüzden Bitcoin’de kurumsal sahipliğin tarihteki en yüksek seviyesine ulaşmasını bekliyorum. Amerika’daki fonlar, Fidelity gibi birçok şirketin bu işe girmiş olmasından ötürü çok büyük şirket ve bankaların bu işe para yatırmaya başladığını -bence başladılar- duyacağız. Yeni kripto para projelerinin çoğalacağını ama bir yandan da bugün belki de birçok insanın severek takip ettiği bazı altcoin’lerin yok olacağını tahmin ediyorum. O nedenle 2020 yılının çok dikkatli olunması gereken ama Bitcoin özelinde sağlam bir stratejiniz ve bekleyecek sabrınız varsa çok güzel bir yıl olacağını düşünüyorum.”
Chainlink (LINK) fiyat tahminleri ve teknik analiz ile kripto para dünyasındaki son gelişmeleri keşfedin. Uzman…
Bern, Bitcoin madenciliği için yeni bir çalışma başlatarak dijital para dünyasında önemli bir adım atıyor.…
Dogecoin ve SEI için yükseliş beklentilerini keşfedin! Bluntz'ın derinlemesine analizleri ile kripto para dünyasındaki son…
Ethereum'un (ETH) yükselişi ve likidasyon dinamikleri, kripto para piyasalarının dinamiklerini anlamak için kritik bir öneme…
Vancouver'ın Bitcoin rezerv girişimi, dijital para birimlerinin geleceğini şekillendiriyor. Bu girişimin küresel etkilerini, ekonomik fırsatlarını…
Robert Kiyosaki'nin Bitcoin ve altın konusundaki tartışmalarını derinlemesine inceliyoruz. Yatırım stratejileri, piyasa dinamikleri ve Kiyosaki'nin…