Blockchain, Bitcoin ve Kripto Para Hukuku Alanında Yeni Bir Eser Yayınlandı

Blockchain, Bitcoin ve Kripto Para Hukuku Alanında Yeni Bir Eser Yayınlandı

Paylaş
BTC Piyasası: Blockchain, Bitcoin ve Kripto Para Hukuku Alanında Yeni Bir Eser Yayınlandı

Kriptokoin – Prof. Dr. iur. Fatih BİLGİLİ ve Arş. Gör. M. Fatih CENGİL’ in kaleme aldığı Türkiye ve Dünya’nın Blockchain ve kripto para hukukuna ilişkin kapsamlı akademik ilk kitaplarından olan “Blockchain ve Kripto Para Hukuku” başlıklı kitabı yayımlandı.

Kitabın; kripto para yatırımcılarına, hukuk ve iktisat öğrencileri ile araştırmacılarına, Blockchain ve kripto para teknolojileri ilgililerine hitap ettiği belirtiliyor.

Kitap, 1970’lerle başlayan bilgi interneti çağına Blockchain ve kripto paralarla birlikte yeni bir çağ başladığını ve bunun da isminin Değer İnterneti olduğunu ifade ediyor.

Artık internetin parası olarak ifade edilen başta Bitcoin olmak üzere kripto paralarla Blockchain teknolojisi üzerinden dünyanın herhangi bir yerine değer transferi hızlı, hiç ya da az masraflı ve kolay bir şekilde gerçekleşiyor.

Daha önemlisi bu değer transferi, Nick Szabo’nun “güvenlik açıklarının ta kendileri” olarak nitelendirdiği üçüncü tarafa/partiye ihtiyaç duyulmadan işlemler kullanıcıdan kullanıcıya (Peer to Peer) gerçekleşiyor. Kripto paraların neredeyse tamamına yakınının temelinde yer alan teknoloji olan Blockchain’ in kripto paraların işleyişi dışında birçok işlevi bulunmaktadır.

Kitap yakın zamana kadar Bitcoin ve kripto para dünyasına dair ayrıntılı bilgiler vererek Türkiye’nin yüzde 62’lik bir kesiminin bu alana olumlu baktığı Coindesk’in bir araştırmasına atıfta bulunuyor.

Kitap iki ayrı bölümden oluşuyor. Birinci bölümde iktisadi ve teknolojik açıklamalara yer veriliyor. Bu kapsamda Blockchain ve kripto paralara ilişkin temel terimler, bazı ödeme yöntemleri, para kavramı ve paranın kısa tarihçesi, paranın özellikleri, paranın işlevleri, para türleri, para standartları, sağlam ve ucuz para kavramları, kripto paraların temelinde yatan Blockchain ve Tangle yapıları, Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, IOTA gibi bazı kripto paralar, kripto paraların olumlu ve olumsuz yönleri, yasal para birimleri karşısında konvertibl olup olmadıklarına göre sanal/kripto para sistemleri, kripto paraların fiat paralarla değişim platformları, kripto para cüzdanları, Blockchain ve kripto paralara ilişkin kronoloji ve ülkemizde resmi makamların kripto paralara yaklaşımı gibi konular inceleniyor.

İkinci bölümde ise kripto paralara ilişkin işlemlerin Türkiye’de yasak olup olmadığı, Bitcoin özelinde kripto paraların eşya niteliği, borçlar hukuku boyutuyla Bitcoin özelinde kripto paralar, akıllı sözleşmeler, Bitcoin özelinde kripto paraların ticaret şirketlerine sermaye olarak getirilmesi, Tokenlar, medeni usul hukukunda ispat aracı olarak Blockchain teknolojisi, icra ve iflas hukuku yönüyle kripto paralara ilişkin bazı sorunlar ve nihayet kripto paralara ilişkin miras hukuku, kıymetli evrak hukuku gibi özel hukukun diğer alanlarına ilişkin konulara temas ediliyor.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap