Categories: Genel Haberler

Bitcoin’i Yasal Para Ünitesi Olarak Kabul Eden Ülkeler

Yasal para olarak sayılma durumu günümüzde kripto para üniteleri için kısıtlı da olsa geçerli hale gelmiştir. Fakat bilhassa Bitcoin’i hala yasal olarak kabul etmeyen ülkeler çoğunlukta olsa da öte yandan iki ülke BTC’yi yasal para ünitesi olarak kabul etmiştir.

Bitcoin, dünya genelinde giderek daha tanınan hale gelen bir dijital para ünitesidir. 2009 yılında piyasaya sürülen bu kripto para ünitesi, bilhassa son yıllarda kıymetli bir yükseliş yaşadı ve birçok yatırımcı tarafından tercih ediliyor. Lakin, birçok ülke hala Bitcoin ve öteki kripto para ünitelerine karşı kuşkucu yaklaşıyor ve bunları yasal para ünitesi olarak kabul etmiyor.

Dünyada Bitcoin’i yasal para ünitesi olarak kabul eden ülkelerin sayısı epey sonludur. Bu ülkeler ortasında birinci sırayı El Salvador almaktadır. El Salvador, 2021 yılında Bitcoin’i yasal para ünitesi olarak kabul eden birinci ülke oldu. Buna nazaran, Bitcoin’in kullanımı, ödemelerde kullanılabilir hale getirildi ve ülkedeki tüm işletmeler Bitcoin’i kabul etmek zorunda kaldı.

Güney Amerika ülkeleri Paraguay, Arjantin ve Uruguay’da ise Bitcoin ve başka kripto para ünitelerinin kullanımı yasal hale getirilmiştir. Ayrıyeten, Avrupa ülkeleri ortasında da İsviçre, Lüksemburg ve Malta Bitcoin’i yasal olarak kabul etmektedir.

Bununla birlikte, dünyada Bitcoin ve öbür kripto para üniteleri hala çoğunlukla maddelere karşıt olarak kabul ediliyor. Bilhassa Çin ve Rusya üzere büyük ülkeler, kripto para ünitelerinin kullanımını sınırlama eğiliminde olan ülkeler ortasında yer almaktadır. Ayrıyeten, Bitcoin ve başka kripto para üniteleri, düzenleyici açıdan belirsizliklerle karşı karşıya kalmaktadır.

İlk Ülke El Salvador Oldu

El Salvador, 2021 yılında, Bitcoin’i yasal para ünitesi olarak tanıyan birinci ülke oldu. Bu karar, ülkenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmayı amaçlayan ve finansal sisteme erişim konusunda kısıtlamalar yaşayan yurttaşlar için bir tahlil sunan bir teşebbüstü.

Karar, ülkenin meclisinde onaylandıktan sonra, 7 Eylül 2021’de yürürlüğe girdi. Buna nazaran, Bitcoin, ABD Doları’nın yanı sıra yasal bir ödeme aracı olarak kabul edilmeye başladı ve rastgele bir süreçte kullanılabildi.

El Salvador’un Bitcoin’i yasal para ünitesi olarak kabul etmesi, bilhassa Bitcoin topluluğunda büyük bir yankı uyandırdı ve başka ülkelerin de misal adımlar atması için bir örnek teşkil etti. Lakin, kararın uygulanması tartışmalara yol açtı ve kimileri ülkenin iktisadına ziyan verebileceğini savundu.

El Salvador hükümeti, Bitcoin’i kullanımını yaygınlaştırmak ve süreç yapmayı kolaylaştırmak için birtakım adımlar attı. Bunlar ortasında, Bitcoin ATM’lerinin kurulması, Bitcoin’in vergilendirilmesi, hükümetin kendi Bitcoin cüzdanı oluşturması ve Bitcoin madenciliği için yenilenebilir gücün kullanımı üzere tedbirler bulunuyor.

Orta Afrika Cumhuriyetinden BTC’ye Yeşil Işık

Bitcoin’i yasal olarak tanıyan Orta Afrika Cumhuriyeti ise geçen yıl bu bahisteki yeni projeleri hakkında bilgi verdi. Kelam konusu planlar, hükumetin resmi Facebook sayfası üzerinden yayımladı. Gönderide insanları sango.org’daki bir açılış sayfasına yönlendiren bir ilişki yer aldı. Bekleme listesine kaydolduktan sonra kullanıcılara proje hakkında daha fazla detayın yer aldığı 24 sayfalık bir çevrim içi sunum için irtibat verildi.

Sunuma nazaran Sango Projesi “bir ülkenin parlamentosu tarafından tanınan birinci yasal kripto merkezi” yaratmayı planlıyor. Planlar ortasında ayrıyeten bir Dijital Ulus Bankası kurma, Bitcoin ile arazi satın alımlarını kolaylaştırma ve bir kripto cüzdanı geliştirme yer alıyor.

Hangi Ülke Bitcoin’i Yasal Para Ünitesi Olarak Kabul Edecek?

Bitcoin’i yasal para ünitesi olarak kabul edecek bir sonraki ülke ise merak konusu oldu. Bilhassa, dijital para üniteleri ve blokzincir teknolojisi hakkındaki farkındalık arttıkça, birçok ülke bu teknolojilere yönelik düzenlemeler yaparak finansal sistemlerini çağdaşlaştırmayı ve daha rekabetçi hale getirmeyi hedefleyebilirler.

CoinMarketCap ise bu mevzuda kullanıcı anketlerine nazaran bir istatistik yayınladı. Buna nazaran, Paraguay, Venezuela ve Anguilla potansiyel olarak birinci 3’te yer alırken, Türkiye 12. sırada konumlanıyor. Yani Bitcoin’i yasal para ünitesi olarak kabul etmesi olası 244 ülke ortasında Türkiye 12. sırada yer alıyor.

BTC Piyasası

Recent Posts

Elon Musk’ın D.O.G.E. Planı ile Dogecoin Yükselişi

Elon Musk'ın D.O.G.E. Planı ile Dogecoin'in yükselişini keşfedin. Kripto para dünyasındaki bu heyecan verici gelişmeler,…

4 saat ago

Peanut the Squirrel (PNUT) Memecoin’da Düşüş Trendleri ve Gelecek Beklentileri

Peanut the Squirrel (PNUT) Memecoin'da düşüş trendlerini ve gelecekteki beklentileri keşfedin. Piyasa analizleri ve yatırım…

5 saat ago

Robinhood, Avrupa’da Ethereum Staking Hizmetini Başlattı

Robinhood, Avrupa'daki kullanıcılar için Ethereum staking hizmetini tanıtarak kripto para dünyasında önemli bir adım attı.…

5 saat ago

Shiba Inu (SHIB) Fiyat Analizi ve Piyasa Durumu

Shiba Inu (SHIB) fiyat analizi ve piyasa durumu hakkında güncel bilgiler edinin. SHIB'in son trendleri,…

5 saat ago

LayerZero (ZRO) Analizi: Bitcoin Düşüşü ve Potansiyel Ralli

LayerZero (ZRO) analizi ile Bitcoin'deki düşüşün ardındaki nedenleri keşfedin ve potansiyel rallinin ne zaman başlayabileceği…

6 saat ago

Fas’ta Kripto Paralar için Yeni Yasa Tasarısı ve CBDC Çalışmaları

Fas'ta kripto paralar için yeni yasa tasarısı ve CBDC çalışmalarıyla dijital finans dünyasında önemli adımlar…

6 saat ago