Categories: Bitcoin Haberleri

Bitcoin ve Ethereum ortasındaki fark nedir?

Bitcoin ve Ethereum, tanınan iki kripto para ünitesi olarak maksatları ve fonksiyonları bakımından değerli ölçüde farklılık gösterir.

Şimdiye kadar piyasaya sürülen birinci kripto para ünitesi olan Bitcoin, kıtlığı ve dayanıklılığı nedeniyle çoklukla dijital altın olarak isimlendirilir. Öncelikle bir bedel deposu ve değişim aracı olarak hizmet verir ve merkezi bir otoriteye gereksinim duymadan süreçleri kolaylaştırır.

Öte yandan, Ethereum bir kripto para ünitesinden daha fazlasıdır. Akıllı mukavelelerin ve merkezi olmayan uygulamaların (dapps) geliştirilmesini ve yürütülmesini sağlayan merkezi olmayan bir platformdur ve bu süreçlere güç sağlamak için kendi mahallî kripto para ünitesi olan ether kullanılır.

Bitcoin ve Ethereum karşılaştırması

Teknik açıdan bakıldığında Bitcoin ve Ethereum da farklı özelliklere sahiptir. Bitcoin süreçleri çoğunlukla malidir ve blokzincirine yaklaşık her 10 dakikada bir bloklar eklenir. Fakat Ethereum, yürütülebilir kod içeren süreçlere müsaade vererek akıllı mukavelelerin ve dApp’lerin oluşturulmasını sağlar. Ethereum ağındaki bloklar kabaca her 15 saniyede bir eklenmekte ve bu da süreçleri Bitcoin ağındakinden daha süratli hale getirmektedir.

Bir başka değerli fark ise her ağın kullandığı mutabakat sistemidir. Bitcoin Proof of Work mutabakatını kullanırken, Ethereum daha güç verimli bir Proof of Stake mutabakat algoritması kullanır.

Son olarak, hem Bitcoin hem de Ethereum ölçeklenebilirlik meseleleriyle karşı karşıya kalırken, her ikisi de bu sorunu çözmek için bir katman sistemi kullanmaktadır. Bitcoin geliştiricileri, daha süratli ve daha ucuz süreçlere imkan tanıyacak bir Katman 2 tahlili olan Lightning Network üzerinde çalışmaktadır. Misal halde Ethereum, büyük ölçülerdeki süreçleri Ethereum blokzincirine göndermeden evvel gruplandırarak süreç fiyatlarını faal bir formda azaltan Katman 2 tahlillerini kullanmaktadır.

Bitcoin madenciliğinin Ethereum doğrulama sürecinden farkı nedir?

Bitcoin, madencilerin hesaplama güçlerini kullanarak karmaşık matematiksel sorunları çözmek için yarıştıkları bir iş delili düzeneği kullanır. Sorunu çözen birinci madenci blokzincirine yeni bir blok ekleme fırsatını elde eder ve Bitcoin ile ödüllendirilir.

Bu Bitcoin madenciliği süreci inançlı olmakla birlikte güç ağırdır ve çevresel tesirleri nedeniyle eleştirilmektedir. Düğümler olarak bilinen Bitcoin madencileri, süreçleri doğrular ve ağın güvenliğini sağlar.

Ethereum ise tam aksine bir Proof of Stake modeli kullanmaktadır. Bu modelde, doğrulayıcılar paylarına yahut sahip oldukları ve bir mühlet için “kilitlemeye” istekli oldukları kripto para ölçüsüne nazaran yeni bir blok oluşturmak üzere seçilir. Doğrulayıcılar, Bitcoin’in modelinde olduğu üzere rekabet etmek yerine blokları önerir ve oylayarak süreci daha az güç ağır hale getirir.

İşlem suratı ve ölçeklenebilirlik karşılaştırması

Bitcoin ve Ethereum’u karşılaştırırken göz önünde bulundurulması gereken bir konu da süreçlerin suratı ve ölçeklendirme kabiliyetleridir.

Bitcoin saniyede yaklaşık yedi süreç gerçekleştirebilir ve blokzincirine yaklaşık her 10 dakikada bir yeni bloklar eklenir. Bu oran inançlı olmakla birlikte, talebin yüksek olduğu devirlerde süreçlerin yavaşlamasına ve daha yüksek fiyatlara yol açabilir. Bununla birlikte, Lightning Network, Bitcoin’in ölçeklenebilirliğini büyük ölçüde artırarak, potansiyel olarak saniyede 15 milyon sürece kadar çok daha büyük bir süreç hacmini barındırmayı amaçlamaktadır.

Öte yandan Ethereum, kabaca her 15 saniyede bir eklenen yeni bloklarla saniyede yaklaşık 30 süreci işleyebilir. Ayrıyeten merkezi olmayan uygulamalarla ilgili karmaşık süreçlerin de üstesinden gelebilir.

Ethereum’un ölçeklenebilirlik yaklaşımı, çeşitli farklı teknolojik yaklaşımlar kullanan çoklu Katman 2 ağlarını içerir. Ana fikir, bu ağların büyük ölçülerdeki süreçleri toplayıp daha sonra bunları toplu olarak Ethereum’a göndermesidir ki bu çok daha verimli bir sistemdir. Kimi ağlar OP Mainnet, Arbitrum ve Base üzere optimistic rollups kullanırken, başkaları zkSync ve StarkEx üzere sıfır bilgi delillerine dayalı rollups kullanır.

Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

Egrag Crypto’dan XRP Fiyat Tahminleri: 110 Dolar Mümkün mü?

Ünlü kripto analisti Egrag Crypto, XRP'nin fiyatı için oldukça iddialı bir öngörüde bulundu. Analist, XRP'nin…

2 hafta ago

Kurumsal Yatırımcıların Kripto Paralara Artan İlgisi ve Altcoin Sezonu

Kurumsal yatırımcıların kripto paralara olan ilgisi artarken, altcoin sezonu da hız kazanıyor. Bu yazıda, yatırımcıların…

2 hafta ago

Ondo Finance ve World Liberty Financial Ortaklığı ile Tokenizasyonun Geleceği

Ondo Finance ve World Liberty Financial iş birliği ile tokenizasyonun geleceğini keşfedin. Kripto dünyasında yenilikçi…

2 hafta ago

Binance Coin (BNB) Fiyat Analizi: $800 Hedefi ve Kritik Dirençler

Binance Coin (BNB) fiyat analizi ile $800 hedefini keşfedin. Kritik direnç seviyeleri ve piyasa dinamikleri…

2 hafta ago

Bitcoin mi Yoksa XRP Coin mi? 10.000 Dolar Yatırım İçin Hangisi Daha İyi?

Bitcoin mi yoksa XRP Coin mi? 10.000 dolar yatırım için hangisi daha iyi? Bu makalede,…

2 hafta ago

Dogecoin Fiyat Analizi: Belirsizlik ve Yatırımcı Davranışları

Dogecoin fiyat analizi ile belirsizlikleri ve yatırımcı davranışlarını keşfedin. Kripto para piyasasında Dogecoin'in mevcut durumu…

2 hafta ago