Bitcoin Güvenli Liman Olduğunu Tekrar İspatladı…
7.000$’ın Altı Mı, 8.000$’ın Üstü Mü?
Merhaba,
Bir önceki yazımızda 2020’nin Bitcoin için iyi başlamadığını ve bir süre daha iyi gitmeyebileceğini dile getirmiştik. Yazının hemen ertesi günü gerçekleşen ABD-İran gerilimine Bitcoin’in hızla verdiği tepki, 2020 başlangıcının güzel olacağı düşüncesinin doğmasına neden oldu. Peki gerçekten öyle mi? Yeni yılın ilk ayları boğaların büyük hamlelerine mi sahne olacak, yoksa bu da sadece ölü bir kedi sıçraması mı? Fiyatın doğal seyrine bakarak bu sorulara cevap bulmaya çalışalım.
İlk olarak her zamanki gibi büyük pencereden dışarıya bir göz atacağız. Haftalık grafik ne diyor?
Fiyat, 18 Kasım haftasından itibaren kendisine EMA100 seviyesinde önemli bir destek bulmuş durumda. Buradan aşağılara çeşitli denemeler yapmasına karşın desteğin gücünü kıramamış ve 7.000$ üzerinde tutunmayı başarmış. Fiyat aynı zamanda EMA50’nin altıda kalarak burada oluşan direnci aşmayı başaramamış. EMA100 ve EMA50 arasındaki rallisini 7 hafta boyunca sürdürdükten sonra içinde bulunduğumuz 8. haftada bir hamle ile 8.000$ kalesini geri almaya çalışıyor. Bu bir ölü kedi sıçraması olabilir mi?
ABD-İran gerginliğinin verdiği ekonomik endişelerden kaynaklanan ve Bitcoin’i bir kez daha güvenli liman haline getiren bu hamlenin devamının nasıl geleceği ve EMA50’yi yukarı kırıp kıramayacağı bu hafta sonuna kadar netleşecektir. Dünyada yaşanan siyasal krizden etkilenmemek ve dolar/altın ve petrol fiyatlarının olası belirsizliğinden dolayı yatırımlarını Bitcoin’e çevirip fiyatların artmasına neden olan yatırımcıların krizin en ufak bir hafifleme ibaresinden sonra tekrar geleneksel yatırım araçlarına rotalarını kıracaklarından emin olabiliriz. Bu durumda yavaş ya da hızlı bir fiyat gerilemesi söz konusu olacaktır. En iyi senaryoyla fiyat kazandığı destek noktalarında kalmaya devam edecektir.
Önceki yazımızda dile getirdiğimiz haftalık grafikteki ayı flaması gerçeğini göz ardı etmemek gerektiğini, 8.000$ ile 7.000$ arasındaki kanalın ne tarafa kırılacağının takibinin önemli olduğunu ve Bitcoin fiyat hareketlerinin hızlı ve aniden gerçekleştiğini akılda tutmak gerekir.
Günlük grafik penceresinden durumu değerlendirmek istediğimizde;
Olumlu bir senaryonun karşımıza çıktığını görüyoruz. Fiyatın kare içine alınmış olan yapısı iki ayrı boğa formasyonuna işaret ediyor. Kimilerine göre bir TOBO, kimilerine göre bir üçlü ters tepe olarak nitelendirilebilecek bu yapı, her iki durumda da fiyatın kuzey yönünde kendisine bir eksen çizdiğini gösteriyor. Her iki durumun da gerçekleşme ihtimalinin olması fiyatın yukarıdaki direnç kanallarını kırmak zorunda kalacağı gerçeğini de ortaya çıkartıyor. Kare içinde bulunan ve 8.000$ kalesinin geri alınması için geçmişte yapılan girişimlerin başarısız olduğu birkaç hamleyi değerlendirdiğimizde hafta sonuna kadar oluşacak olan fiyatın yakından takip edilmesinin önemi artıyor.
Haftalık ve günlük grafiklere baktığımızda daha bir çok yapı, fiyat hareketi, indikatör ve ösilatörlerin işaret ettiği yeni bölgeler görmek mümkün. Ancak bu teknik analiz bilgisi olmadan grafiklere bakarak elde edilebilecek bir öngörü değil. Bilmeden bakmak ile bilerek bakıp okumak arasında büyük farklar var.
Konfüçyüs’ün dediği gibi “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak tehlikelidir!” Örneğin; UNESCO araştırmasına göre… 18’inci yüzyılda bilginin yenilenmesi 80-90 yıl sürüyordu. 19’uncu yüzyıl sonu 20’nci yüzyıl başında bilginin yenilenmesi 30 yıla düştü. 1960’lar – 1970’lerde bilginin güncellenmesi 10 yıla kadar indi. 1980’ler- 1990’larda birçok disiplindeki bilgi güncellenmesi 5 yıl olarak gerçekleşti. Günümüzde bu süre daha da azalarak 2-3 yıl oldu.
“Gerçeklerin yarı ömrü” diye tanım vardır. Belli bir alanda çok bilgi sahibi olan kişi, eğer öğrenmeye devam etmezse bir süre sonra “gerçeklerin yarı ömrü” döngüsüne girer!
Temel bilgileri hala mevcuttur; ancak muhafazakar/ tutucu kalmakta inat etmesi, bilgilerinin yarısının artık güncel olmadığını kavrayamaz hale getirir onu! Ufkunuzu geliştiremezseniz geleceği kazanamazsınız ve sağlıklı, nesnel, doğru karar veremezsiniz… Bu da bu piyasada sadece para kaybına neden olur. Kripto para piyasasındaki oyuncular yeni bilgilere sahip olmak için sürekli yenilenmek zorundadır. Buna “batarya teorisi” denir…
Bataryasını doldurmak/güncellemek isteyenler için;
25-26 Ocak tarihlerinde İstanbul’da Teknik Analiz Sanatı Eğitimi düzenlenmektedir.
Son başvuru tarihi 21 Ocak’tır.
teknikanalizegitimi.com
bitcointeknikanaliz.com iletişime geçiniz.
Sevgi ve Saygıyla.
Taner BOZKURT
UYARI: Yukarıda belirtilen fiyat, grafik ve analizler bir yatırım tavsiyesi değildir. Piyasaya genel anlamda bir bakış açısı sunması amacıyla hazırlanmıştır.
20-25 Ocak 2023 tarihleri arasında önemli altcoinlerin kilit açılışlarını keşfedin. Bu dönemdeki gelişmeleri ve potansiyel…
XRP'de son gelişmeleri keşfedin! Satış baskısının etkilerini ve fiyat tahminlerini analiz ederek, yatırım kararlarınızı güçlendirin.…
Bitcoin fiyatında son dönemde görülen yükselişler, yatırımcıların dikkatini çekiyor. Bu yazıda, Bitcoin'in yeni hedeflerini, olası…
Kripto para piyasasında dikkat çeken Solana'nın yükselişini ve 300 dolar hedefini keşfedin. Bu makalede, Solana'nın…
TRUMP Coin'in kripto pazarındaki yükselişi ve beraberinde getirdiği tartışmalar, yatırımcılar ve kripto meraklıları arasında büyük…
Piyasalardaki aşırı açgözlülük, altcoinlerdeki düşüş beklentisini artırıyor. Yatırımcılar için kritik bir dönemeçteyiz. Bu içerikte, piyasa…