Bitcoin (BTC), birden fazla kripto para üzere, başlangıcından bu yana yüksek volatiliteye maruz kalmıştır. Potansiyel olarak yüksek yatırım getirisi nedeniyle mükemmel bir yatırım olarak ün kazanmıştır. Tıpkı vakitte, döngüsel ayı piyasaları sırasında nizamlı olarak bedelinin %75-85’ini kaybettiği için riskli bir varlık olmaya devam etmektedir. Yakın vakitte Ecoinometrics tarafından yayımlanan bilgiler Bitcoin volatilitesine ait yeni bilgiler sunmakta. Tanınan algıların tersine, BTC volatilitesi ayılar için olduğu kadar boğalar için de geçerli. Mecazi manada bu, Bitcoin’in simetrik olduğunu, en yeterli ve en makus günlerinin çoklukla birbirini dengelediğini gösteriyor. İşte detaylar…
Bitcoin volatilitesi hayli simetrik
Twitter’da yayınlanan bir grafik, Bitcoin fiyatının 2013’ten bu yana her yılın en uygun ve en makûs 10 süreç gününü gösteriyor. Yatay ölçek günlük kâr ya da zararın -%40’ı ile +%40’ı ortasında değişmektedir. Dikey ölçek ise aşağıdan üste yanlışsız sıralanmış ardışık yılları gösteriyor. Mavi noktalar BTC’nin en düşük kârı elde ettiği, yani en büyük günlük düşüşü yaşadığı günleri işaretlemektedir. Nokta sola yanlışsız ne kadar uzaksa, düşüş o kadar derin olmuştur. Kırmızı noktalar ise Bitcoin’in en fazla kâr ettiği, yani günlük bazda en fazla artış gösterdiği günleri temsil etmekte. Doğal olarak, sağa yanlışsız gidildikçe kârlar da artmakta.
Grafiğe baktıktan sonra göze çarpan birinci şey simetrik biçimi. Bir Noel ağacının ya da geniş tabanlı bir Coca-Cola şişesinin biçimini andırıyor. Bu türlü bir puan dağılımının bariz yorumu azalan volatilite. Bu, hem potansiyel kârlar hem de ziyanlar için geçerli. Genel olarak, birbirini takip eden her yılda %0’lık ortalama pahadan sapma aralığı daha küçüktür. Lakin bu monoton bir düşüş değil. Çünkü bazen evvelki yıllara kıyasla daha değişken olan yıllar da vardır. Artan getirilerin olumlu bir örneği, kırmızı noktaların +%20 işaretini birkaç defa geçtiği 2017 yılında görülebilir. Bu durum Bitcoin için 2014-2016 yıllarında bir kere bile gerçekleşmedi. Buna karşılık, olumsuz bir örnek, negatif volatilitenin 2019-2021 periyodunun tamamından daha yüksek olduğu 2022’dir.
Halving ile irtibat var
Elbette hem 2017 hem de 2022 rastlantısal değil. Bitcoin’in 4 yıllık halving döngüleriyle yakından ilişkili olmaya devam etmekteler. 2017, boğa piyasasının ikinci üstel kısmıydı ve yaklaşık 20.000 dolarlık tarihi tüm vakitlerin en yüksek düzeyine (ATH) yol açtı. Buna karşılık, 2022 en son kripto para kışıydı. Bu, 2018’den bu yana en makûs periyottu ve BTC’nin %77 düşmesine neden oldu.
Yerel volatilite ve global simetri farkı dikkat çekiyor
Bu lokal dengesizliklere karşın, Bitcoin’in son 10 yıldaki en uygun ve en makûs 10 gününün tüm grafiği kabaca simetrik kalmaktadır. Bu durum iki ana sonuca yol açmaktadır:
İkinci sonuç, Bitcoin’in logaritmik ölçekteki uzun vadeli grafiği ve ilgili Tarihi Volatilite (HV) göstergesi ile yeterli bir biçimde gösterilmiştir. Geçmiş döngüler çoğunlukla bir boğa piyasasının sonunda azamî volatilite ve bir ayı piyasasının sonunda yüksek volatilite ile karakterize edilmiştir. Buna karşın, mavi HV grafiği net bir düşüş trendi içindedir. Giderek alçalan zirve noktaları alçalan direnç çizgisini (siyah) takip etmektedir. Bu durum, hala devam etmekte olan 4 yıllık halving döngüsüne karşın BTC volatilitesinin azaldığını göstermektedir.
Aşırı pahalar ve siyah kuğu olayları da Bitcoin fiyatında etkili
Azalan volatilite, Bitcon’in listelendiği birinci yıllardaki volatilitenin mevcut volatilite ile karşılaştırılmasıyla görülebilir. Ecoinometrics tarafından hazırlanan grafikteki Noel ağacı hali, BTC bir varlık olarak ne kadar olgunlaşırsa, volatilitenin o kadar düşük olmasının bekleneceğini göstermekte. Örneğin, 2013’teki en uygun 10 günün 9’u %20’nin üzerinde getiri sağladı. Fakat 2017 boğa piyasası sırasında bu oran 10 günden sırf 3’ündeydi. O vakitten beri – yani 5,5 yıl boyunca – hiçbir süreç günü %20 Bitcoin getirisi sağlamadı.
Aynı durum en makus günler için de geçerlidir. Burada, 2015’ten bu yana hiçbir süreç günü -%20’den fazla düşüşe yol açmadı. Bunun tek istisnası, Bitcoin’in neredeyse %40’lık derin bir düşüş yaşadığı Mart 2020’deki siyah kuğu olayı. Btcpiyasasi.com olarak da bildirdiğimiz üzere kelam konusu olayda öteki birçok klasik varlık da düşüş yaşadı.
Bitcoin piyasasındaki son durum ve analizler ile kripto paraların geleceğine dair öngörüleri keşfedin. Yatırımcılar için…
23 Ocak 2025'te dikkat çeken altcoin projeleri OM, ANIME ve ELON hakkında bilgilendirici bir inceleme.…
Circle, yeni stablecoin ödeme çözümü Paymaster ile kripto dünyasında devrim yaratıyor. Hızlı, güvenilir ve kullanıcı…
Fathom Holdings, dijital varlık dünyasında önemli bir adım atarak Bitcoin hazine stratejisini benimsedi. Bu strateji,…
Odos İşlem Ücreti İadesi Programı ile işlem ücretlerinizi geri almanın yollarını keşfedin. Kullanıcı dostu adımlar…
Ethereum (ETH) fiyatındaki düşüşün sebeplerini ve olası teknik analizlerini keşfedin. Kripto para piyasasındaki dalgalanmaları anlamak…