İçerik
İnternet teknolojisi ve sonrasında e-ticaret uygulamalarının gelişmesiyle birlikte çeşitli elektronik para birimi oluşturma girişimleri olmuş fakat ilk zamanlar başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Paranın sadece “veri” den oluşmasından ve kontrol mekanizması olmamasından dolayı insanlar aynı “veri” ile birden fazla alışveriş yapabilmiş ve bu durumun engellenmesi için sanal para birimi engellenmiştir. Çift harcamaların önüne geçmek için sanal paranın harcanıp harcanmadığını kontrol edecek bir merkezi sistem arayışlarına gidilmiş ve “kriptoloji teknolojisi” kullanarak bugün bu soruna bir çözüm getirilmiştir.
Bitcoin, (sembolü: ฿, kısaltma: BTC) ihracı ve güvencesi bir kurum tarafından gerçekleştirilmeyen (resmi veya özel) bir kripto para birimidir. Bitcoin, dijital para piyasasının temelini oluşturan unsurların birleşimidir. Aslında bu piyasada katılımcılar arasındaki değişimin sağlanmasında kullanılan para birimi Bitcoin’dir. Bazı ekonomistler, Bitcoin’in, bir parada olması gereken değişim aracı olma, bölünebilme, taklit edilememe, transfer edilebilme, değer saklama ve homojenlik özelliklerini taşıdığını belirtmektedir. Ancak, bir merkez bankası tarafından kontrol edilmediği ve basılı bir materyal olmadığı için para politikası aracı değildir. Dolayısıyla Bitcoin, geleneksel para birimleri gibi alışveriş, tasarruf ve yatırım amaçlı kullanılabilen ancak onların aksine elektronik olarak üretilip yönetilen bir para birimidir.
Bitcoin kullanabilmek için öncelikle bitcoin cüzdanı (bitcoinlerin saklandığı adresler) oluşturmak gerekmektedir. Bitcoin cüzdanı açık ve gizli anahtarı tutan bir dosyadır. Cüzdan, bilgisayara indirilen bir programla oluşturulabileceği gibi web tabanlı servisleri (Blockchain, Flexcoin, My Wallet.) kullanarak da yapılabilmektedir. Sonuçta kişiye özel bir adres üretilmekte ve Bitcoin transferi bu adres ile yapılmaktadır Bu adresler internet sitelerinde, kişisel bilgisayarlarda veya kağıt ortamında saklanabilmektedir. Bitcoin cüzdanının en iyi saklanma şeklinin kağıt ortamı olduğu belirtilmektedir. Bitcoin alınıp satılırken kimin elinde ne kadarlık bir Bitcoin olduğunu kaydeden ve her işlemden önce tarafların Bitcoin adreslerine dayalı olarak kayıtlarını tutan ve bugün Blockchain sistemi dediğimiz bir tür sanal defter vardır. Tüm işlemler ve işlem adımları Blockchain’de izlenmektedir. Bir Bitcoin satıldıktan sonra eski sahibinin cüzdanındaki kriptolu adresten çıkış kaydı ve alıcının adresine aynı tutarda giriş kaydı, 10 dakikalık bir teyit süreci sonunda otomatik olarak yapılmaktadır. Satıcının işleme konu Bitcoin üzerindeki hakkı transfer sonrasında sona ermektedir. Aynı zamanda bu işlemle herkes, hangi adresten hangi adrese ne kadar Bitcoin yollandığını görebilmektedir
Bitcoin tarihi için bu linke tıklayarak yazımızı okuyabilirsiniz.
Trump'ın yeni memecoin'i, kripto para dünyasında büyük bir etki yaratıyor. Bu içerikte, Trump'ın kripto paralar…
Donald Trump'ın başkanlığı, kripto para piyasasını nasıl etkiledi? Ekonomik politikaları, regülasyonlar ve yatırımcı psikolojisi üzerindeki…
XRP ile finansal özgürlüğe ulaşmak mümkün mü? 20.000 XRP ile yatırım yapmanın avantajlarını ve potansiyel…
Kripto para piyasasında XRP, DOGE ve HYPE için son yükseliş trendlerini ve analizleri keşfedin. Piyasa…
Donald Trump’ın TRUMP Coin ile kripto dünyasındaki yeni macerasını keşfedin. Bu içerikte, Trump'ın kripto para…
Chainlink (LINK Coin) fiyatında son gelişmeler ve gelecekteki potansiyel yükseliş tahminleri hakkında detaylı analizler. Kripto…
View Comments