Bitcoin, herhangi bir merkezi kontrolden veya bankaların veya hükümetlerin gözetiminden bağımsız olarak çalışan dijital bir para birimidir. Bunun yerine eşler arası yazılıma ve kriptografiye dayanır. Bitcoin nedir sorusu hakkında tüm detaylar
Halka açık bir defter, tüm bitcoin işlemlerini kaydeder ve kopyaları dünya çapındaki sunucularda tutulur. Yedek bilgisayarı olan herkes, düğüm olarak bilinen bu sunuculardan birini kurabilir. Bir banka gibi merkezi bir güven kaynağına güvenmek yerine, bu düğümler arasında kriptografik olarak kimin hangi paralara sahip olduğu konusunda fikir birliğine varılır.
Bitcoin Nedir?
Bitcoin, Ocak 2009’da yaratılan merkezi olmayan bir dijital para birimidir. Gizemli ve takma adlı Satoshi Nakamoto tarafından White Paper’da belirtilen fikirleri takip eder. Teknolojiyi yaratan kişi veya kişilerin kimliği hala bir sır. Bitcoin, geleneksel çevrimiçi ödeme mekanizmalarından daha düşük işlem ücretleri vaadi sunar ve devlet tarafından verilen para birimlerinin aksine, merkezi olmayan bir otorite tarafından işletilir.
Bitcoin, güvenliğini sağlamak için kriptografi kullandığından bir tür kripto para birimi olarak bilinir. Fiziksel bitcoin yoktur, yalnızca herkesin şeffaf erişime sahip olduğu (her kayıt şifrelenmiş olsa da) halka açık bir defterde tutulan bakiyeler vardır. Tüm Bitcoin işlemleri, “madencilik” olarak bilinen bir süreç aracılığıyla büyük miktarda bilgi işlem gücüyle doğrulanır. Bitcoin herhangi bir banka veya hükümet tarafından verilmez veya desteklenmez ve bireysel bir bitcoin bir emtia olarak değerli değildir. Dünyanın birçok yerinde yasal ihale olmamasına rağmen, Bitcoin çok popüler ve toplu olarak altcoin olarak adlandırılan yüzlerce başka kripto paranın piyasaya sürülmesini tetikledi. Bitcoin, işlem gördüğünde genellikle BTC olarak kısaltılır.
Önemli Notlar
Bitcoin’i Anlamak
Bitcoin sistemi, tümü Bitcoin kodunu çalıştıran ve blok zincirini depolayan bir bilgisayarlar topluluğudur (“düğümler” veya “madenciler” olarak da adlandırılır). Mecazi olarak konuşursak, bir blok zinciri bir bloklar topluluğu olarak düşünülebilir. Her blokta bir işlem koleksiyonu bulunur. Blok zincirini çalıştıran tüm bilgisayarlar aynı blok ve işlem listesine sahip olduğundan ve bu yeni blokları yeni Bitcoin işlemleriyle dolduğunda şeffaf bir şekilde görebildiğinden, kimse sistemi aldatamaz.
Bir Bitcoin “düğümü” çalıştırsalar da çalıştırmasalar da herkes bu işlemlerin gerçek zamanlı olarak gerçekleştiğini görebilir. Yanlış bir hareket elde etmek için, kötü bir aktörün Bitcoin’i oluşturan bilgi işlem gücünün %51’ini kullanması gerekir. Bitcoin, 2021 Kasım ortası itibariyle yaklaşık 13.768 tam düğüme sahip ve bu sayı artıyor, bu da böyle bir saldırıyı pek olası kılmıyor.
Ancak bir saldırı olursa, Bitcoin madencileri – bilgisayarlarıyla Bitcoin ağında yer alan insanlar – muhtemelen yeni bir blok zincirine ayrılacak ve kötü aktörün saldırıyı gerçekleştirmek için sarf ettiği çabayı boşa çıkaracaklardır.
Bitcoin jetonlarının bakiyeleri, onları oluşturan matematiksel şifreleme algoritmasıyla birbirine bağlanan uzun sayı ve harflerden oluşan genel ve özel “anahtarlar” kullanılarak tutulur . Açık anahtar (bir banka hesap numarasıyla karşılaştırılabilir), dünyaya yayınlanan ve başkalarının Bitcoin gönderebileceği adres olarak hizmet eder.
Özel anahtarın (ATM PIN’i ile karşılaştırılabilir) korunan bir sır olması amaçlanmıştır ve yalnızca Bitcoin aktarımlarını yetkilendirmek için kullanılır. Bitcoin anahtarları, Bitcoin ticaretini kolaylaştıran ve kullanıcıların madeni paraların sahipliğini takip etmesine izin veren fiziksel veya dijital bir cihaz olan Bitcoin cüzdanıyla karıştırılmamalıdır. “Cüzdan” terimi biraz yanıltıcıdır çünkü Bitcoin’in merkezi olmayan doğası, asla bir cüzdanda “depolanmadığı“, bunun yerine bir blok zincirinde dağıtıldığı anlamına gelir.
Eşler Arası Teknoloji
Bitcoin, anında ödemeleri kolaylaştırmak için eşler arası (P2P) teknolojisini kullanan ilk dijital para birimlerinden biridir. Yönetici bilgi işlem gücüne sahip olan ve Bitcoin ağına katılan bağımsız bireyler ve şirketler -Bitcoin “madenciler“- blok zincirindeki işlemleri işlemekten sorumludur ve ödüller (yeni Bitcoin’in piyasaya sürülmesi) ve ödenen işlem ücretleri tarafından motive edilir.
Bu madenciler, Bitcoin ağının güvenilirliğini uygulayan merkezi olmayan otorite olarak düşünülebilir. Yeni bitcoinler, madencilere sabit fakat periyodik olarak azalan bir oranda serbest bırakılır. Toplamda çıkarılabilecek sadece 21 milyon bitcoin var. Kasım 2021 itibariyle, 18.875 milyondan fazla Bitcoin var ve madenciliğe 2.125 milyondan az Bitcoin kaldı.
Bu şekilde, Bitcoin ve diğer kripto para birimleri fiat para biriminden farklı çalışır; merkezi bankacılık sistemlerinde para, ekonominin büyümesine uygun bir oranda yaratılır; Bu sistem fiyat istikrarını korumayı amaçlamaktadır. Bitcoin gibi merkezi olmayan bir sistem, yayın hızını önceden ve bir algoritmaya göre ayarlar.
Bitcoin Madenciliği
Bitcoin madenciliği, Bitcoin’in dolaşıma girdiği süreçtir. Genel olarak madencilik, blok zincirine eklenen yeni bir blok keşfetmek için hesaplama açısından zor bulmacaların çözülmesini gerektirir .
Bitcoin madenciliği, ağdaki işlem kayıtlarını ekler ve doğrular. Madenciler bir miktar Bitcoin ile ödüllendirilir; ödül her 210.000 blokta bir yarıya indirilir. Blok ödülü 2009’da 50 yeni bitcoin idi. 11 Mayıs 2020’de üçüncü yarılanma gerçekleşti ve her blok keşfi için ödül 6.25 bitcoine düştü.
Bitcoin madenciliği yapmak için çeşitli donanımlar kullanılabilir. Ancak, bazıları diğerlerinden daha yüksek ödüller verir. Uygulamaya özel tümleşik devreler (ASIC’ler) olarak adlandırılan belirli bilgisayar çipleri ve grafik işleme birimleri (GPU’lar) gibi daha gelişmiş işlem birimleri daha fazla ödül elde edebilir. Bu ayrıntılı madencilik işlemcileri “madencilik kuleleri” olarak bilinir.
Bir bitcoin sekiz ondalık basamağa bölünebilir (bir bitcoinin 100 milyonda biri) ve bu en küçük birime Satoshi denir. Gerekirse ve katılan madenciler değişikliği kabul ederse, Bitcoin sonunda daha da fazla ondalık basamağa bölünebilir hale getirilebilir.
Bitcoin’in Erken Zaman Çizelgesi
18 Ağustos 2008
Bitcoin.org alan adı tescillidir. Bugün, en azından, bu etki alanı WhoisGuard korumalıdır, yani onu kaydeden kişinin kimliği herkese açık bilgi değildir.
31 Ekim 2008
Satoshi Nakamoto adını kullanan bir kişi veya grup, metzdowd.com‘daki Cryptography Mailing List‘e bir duyuru yapar: “Tamamen eşler arası, güvenilir bir üçüncü taraf olmadan yeni bir elektronik nakit sistemi üzerinde çalışıyorum.” Bitcoin.org’da yayınlanan ve “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” başlıklı, şimdilerde ünlü olan bu teknik inceleme, Bitcoin’in bugün nasıl işlediğine dair Magna Carta olacaktı.
3 Ocak 2009
İlk Bitcoin bloğu çıkarılmıştır. Blok 0. Bu aynı zamanda “genesis bloğu” olarak da bilinir ve metinde: “The Times 03/Jan/2009 Chancellor, bankalar için ikinci kurtarma paketinin eşiğinde”, belki de bloğun zarar gördüğünün kanıtı olarak o tarihte veya daha sonra çıkarılmış ve belki de ilgili siyasi yorum.
8 Ocak 2009
Bitcoin yazılımının ilk versiyonu Cryptography Mailing List’e duyurulur.
9 Ocak 2009
Blok 1 çıkarıldı ve Bitcoin madenciliği ciddi bir şekilde başladı.
Satoshi Nakamoto Kimdir?
Bitcoin’i kimin icat ettiğini kimse bilmiyor veya en azından kesin olarak değil. Satoshi Nakamoto, 2008’de orijinal Bitcoin tanıtım belgesini yayınlayan ve 2009’da piyasaya sürülen orijinal Bitcoin yazılımı üzerinde çalışan kişi veya grupla ilişkilendirilen isimdir. O zamandan bu yana, birçok kişi ya olduğunu iddia etti ya da takma adın arkasındaki gerçek kişiler olduğu söyleniyor, ancak Ocak 2022 itibariyle Satoshi Nakamoto’nun gerçek kimliği (veya kimlikleri) belirsizliğini koruyor.
Medyanın Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin’i yoktan var eden yalnız, donkişotvari bir dahi olduğuna inanmak cazip gelse de, bu tür yenilikler genellikle bir boşlukta gerçekleşmez. Tüm büyük bilimsel keşifler, görünüşte ne kadar orijinal olursa olsun, daha önce var olan araştırmalara dayanıyordu.
Bitcoin’in öncüleri var: 1997’de icat edilen Adam Back’in Hashcash’i ve ardından Wei Dai’nin b-parası, Nick Szabo’nun bit altını ve Hal Finney’nin Yeniden Kullanılabilir İş Kanıtı bitcoin yaratılmasındaki kaynaklar oldu. Bitcoin teknik incelemesi, Hashcash ve b-money’in yanı sıra çeşitli araştırma alanlarını kapsayan çeşitli diğer çalışmalara atıfta bulunur. Belki de şaşırtıcı olmayan bir şekilde, yukarıda adı geçen diğer projelerin arkasındaki kişilerin çoğunun Bitcoin’in yaratılmasında da parmağı olduğu tahmin ediliyor.
Bitcoin’in mucidinin kimliğini gizli tutması için birkaç olası motivasyon var.
Biri mahremiyet: Bitcoin popülerlik kazandıkça – dünya çapında bir fenomen haline geldikçe – Satoshi Nakamoto muhtemelen medyadan ve hükümetlerden çok fazla ilgi görecektir. Başka bir neden, Bitcoin’in mevcut bankacılık ve para sistemlerinde büyük bir aksamaya neden olma potansiyeli olabilir. Bitcoin kitlesel olarak benimsenecek olsaydı, sistem ulusların egemen fiat para birimlerini geçebilirdi. Mevcut para birimine yönelik bu tehdit, hükümetleri Bitcoin’in yaratıcısına karşı yasal işlem başlatmaya motive edebilir.
Diğer sebep ise güvenlik: Yalnızca 2009’a bakıldığında, 32.490 blok mayınlı; Blok başına 50 Bitcoin ödül oranında, 2009 yılında toplam ödeme 1.624.500 Bitcoin idi. 2009 yılına kadar yalnızca Satoshi ve belki birkaç başka kişinin madencilik yaptığı ve bu Bitcoin zulasının çoğunluğuna sahip oldukları sonucuna varılabilir.
Bu kadar Bitcoin’e sahip olan biri, özellikle Bitcoin’in daha az hisse senedi gibi olduğu ve daha çok nakit gibi olduğu düşünüldüğünde, harcamaları onaylamak için gereken özel anahtarların yazdırılabileceği ve kelimenin tam anlamıyla bir yatağın altında tutulabileceği düşünüldüğünde, suçluların hedefi haline gelebilir.
Bitcoin’in mucidinin, herhangi bir gasp kaynaklı transferleri izlenebilir kılmak için önlemler alması muhtemel olsa da, anonim kalmak, Satoshi Nakamoto’nun maruz kalmayı sınırlaması için iyi bir yoldur.
Özel Hususlar
Bir ödeme şekli olarak Bitcoin
Bitcoin, satılan ürünler veya sağlanan hizmetler için bir ödeme aracı olarak kabul edilebilir. Gerçek mekanda faaliyet gösteren mağazalar, “Burada Bitcoin Kabul Edilir” yazan bir tabela görüntüleyebilir; işlemler gerekli donanım terminali veya cüzdan adresi ile QR kodları ve dokunmatik ekran uygulamaları aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Çevrimiçi bir işletme, bu ödeme seçeneğini diğer çevrimiçi ödeme seçeneklerine ekleyerek Bitcoin’i kolayca kabul edebilir.
El Salvador, Haziran 2021’de Bitcoin’i yasal ihale olarak resmi olarak benimseyen ilk ülke oldu.
Bitcoin istihdam fırsatları
Serbest meslek sahibi olanlar Bitcoin ile ilgili bir iş için ödeme alabilirler. Herhangi bir internet hizmeti oluşturmak ve Bitcoin cüzdan adresinizi siteye bir ödeme şekli olarak eklemek gibi bunu başarmanın birkaç yolu vardır. Dijital para birimlerine ayrılmış birkaç web sitesi ve iş panosu da vardır:
Bitcoin Nasıl Satın Alınır?
Birçok Bitcoin destekçisi, dijital para biriminin gelecek olduğuna inanıyor. Bitcoin’i destekleyen birçok kişi, dünya çapında işlemler için çok daha hızlı, düşük ücretli bir ödeme sistemini kolaylaştırdığına inanıyor. Herhangi bir hükümet veya merkez bankası tarafından desteklenmemesine rağmen, Bitcoin geleneksel para birimleri ile değiştirilebilir; aslında, dolar karşısındaki döviz kuru, döviz oyunlarıyla ilgilenen potansiyel yatırımcıları ve tüccarları cezbetmektedir. Gerçekten de Bitcoin gibi dijital para birimlerinin büyümesinin başlıca nedenlerinden biri, ulusal itibari paraya ve altın gibi geleneksel emtialara alternatif olarak hareket edebilmeleridir .
Mart 2014’te IRS, Bitcoin dahil tüm sanal para birimlerinin para birimi yerine mülk olarak vergilendirileceğini belirtti. Sermaye olarak tutulan Bitcoin’den elde edilen kazanç veya kayıplar, sermaye kazançları veya kayıpları olarak gerçekleştirilecek, envanter olarak tutulan Bitcoin ise olağan kazanç veya kayıplara neden olacaktır. Çıkardığınız veya başka bir taraftan satın aldığınız Bitcoin’in satışı ya da mal veya hizmetler için ödeme yapmak için Bitcoin kullanımı vergilendirilebilecek işlemlere örnektir.
Diğer tüm varlıklar gibi, düşükten alıp yüksekten satma ilkesi Bitcoin için de geçerlidir. Para birimini biriktirmenin en popüler yolu, bir Bitcoin borsasında satın almaktır, ancak Bitcoin kazanmanın ve Bitcoin sahibi olmanın başka birçok yolu vardır.
Güvenlik riski
Bitcoin’e sahip olan ve kullanan çoğu kişi, jetonlarını madencilik operasyonları yoluyla almamıştır. Bunun yerine, Bitcoin borsaları veya kripto para borsaları olarak bilinen popüler çevrimiçi pazarlardan herhangi birinde Bitcoin ve diğer dijital para birimlerini alıp satarlar.
Bitcoin borsaları tamamen dijitaldir ve herhangi bir sanal sistemde olduğu gibi bilgisayar korsanları, kötü amaçlı yazılımlar ve operasyonel aksaklıklar nedeniyle risk altındadır. Bir hırsız, bir Bitcoin sahibinin bilgisayar sabit diskine erişim kazanır ve özel şifreleme anahtarını çalarsa, çalınan Bitcoin’i başka bir hesaba aktarabilir. (Kullanıcılar bunu ancak Bitcoin’leri internete bağlı olmayan bir bilgisayarda saklanıyorsa veya kağıt cüzdan kullanmayı tercih ederek -Bitcoin özel anahtarlarını ve adreslerini yazdırarak ve hiçbir bilgisayarda tutmayarak- önleyebilirler. )
Dolandırıcılık riski
Bitcoin, sahipleri doğrulamak ve işlemleri kaydetmek için özel anahtar şifrelemesi kullansa da, dolandırıcılar sahte Bitcoin satmaya çalışabilir. Örneğin, Temmuz 2013’te SEC, Bitcoin ile ilgili bir Ponzi planının operatörüne karşı yasal işlem başlattı. Ayrıca, başka bir yaygın dolandırıcılık biçimi olan Bitcoin fiyat manipülasyonu vakaları da belgelenmiştir.
Market riski
Herhangi bir yatırımda olduğu gibi, Bitcoin değerleri dalgalanabilir. Gerçekten de, para biriminin değeri, kısa varlığı boyunca fiyatta vahşi dalgalanmalar gördü. Borsalarda yüksek hacimli alım satımlara bağlı olarak, haber değeri taşıyan olaylara karşı yüksek hassasiyete sahiptir. CFPB’ye göre, Bitcoin fiyatı 2013 yılında tek bir günde %61 düşerken, 2014 yılında bir günlük fiyat düşüş rekoru %80 kadar büyüktü.
Daha az insan Bitcoin’i bir para birimi olarak kabul etmeye başlarsa, bu dijital birimler değer kaybedebilir ve değersiz hale gelebilir. Gerçekten de, 2017’nin sonlarında ve 2018’in başlarındaki kripto para birimi acelesi sırasında fiyat tüm zamanların en yüksek seviyesinden düştüğünde “Bitcoin balonunun” patladığına dair spekülasyonlar vardı.
Halihazırda çok fazla rekabet var ve Bitcoin, marka bilinirliği ve risk sermayesi parası nedeniyle ortaya çıkan yüzlerce diğer dijital para birimi üzerinde büyük bir liderliğe sahip olsa da, daha iyi bir sanal para biçimindeki teknolojik bir atılım her zaman bir tehdittir.
Cryptocurrency Topluluğundaki Bölünmeler
Bitcoin piyasaya sürülmesinden bu yana, madencilerin ve geliştiricilerin grupları arasındaki anlaşmazlıkların kripto para birimi topluluğunun büyük ölçekli bölünmelerine yol açtığı sayısız örnek oldu. Bu vakaların bazılarında, Bitcoin kullanıcıları ve madenci grupları Bitcoin ağının protokolünü değiştirmiştir.
Bu süreç “forking” olarak bilinir ve genellikle yeni bir adla yeni bir Bitcoin türünün yaratılmasıyla sonuçlanır. Bu bölünme, yeni bir madeni paranın, kesin bir bölünme noktasına kadar Bitcoin ile işlem geçmişini paylaştığı ve bu noktada yeni bir jetonun yaratıldığı bir “hard fork” olabilir. Hard forkların bir sonucu olarak oluşturulan kripto para birimlerine örnekler arasında Bitcoin Cash (Ağustos 2017’de oluşturuldu), Bitcoin Gold (Ekim 2017’de oluşturuldu) ve Bitcoin SV (Kasım 2018’de oluşturuldu) sayılabilir.
Bitcoin Neden Değerlidir?
Bitcoin’in fiyatı, 2011’de 1 doların altındayken, Kasım 2021’de 68.000 doların üzerine çıkarak on yıldan biraz fazla bir süre içinde katlanarak arttı. Değeri, göreli kıtlığı, piyasa talebi ve marjinal üretim maliyeti dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan elde ediliyor. Bu nedenle, maddi olmasa da Bitcoin, Kasım 2021 itibariyle toplam piyasa değeri 1,11 trilyon ABD doları olan yüksek bir değerleme emri veriyor.
Bitcoin Bir Dolandırıcı mı?
Bitcoin sanal ve dokunulmaz olsa da kesinlikle gerçektir. Bitcoin on yıldan fazla bir süredir piyasada ve sağlam olduğunu kanıtladı. Ayrıca, sistemi çalıştıran bilgisayar kodu açık kaynak kodludur ve herhangi biri tarafından indirilebilir ve hatalar veya kötü niyet kanıtı açısından analiz edilebilir. Elbette dolandırıcılar, insanları Bitcoin’lerinden dolandırmaya veya kripto borsaları gibi sitelere saldırmaya çalışabilir, ancak bunlar insan davranışındaki veya üçüncü taraf uygulamalardaki kusurlardır ve Bitcoin’in kendisinde değil.
Kaç Bitcoin Var?
Şimdiye kadar üretilecek maksimum bitcoin sayısı 21 milyondur ve son bitcoin 2140 yılı civarında bir noktada çıkarılacaktır. Kasım 2021 itibariyle, bu bitcoinlerin 18,85 milyondan fazlası (neredeyse %90) çıkarıldı. Ayrıca, araştırmacılar, bu bitcoinlerin %20’ye kadarının, insanların özel anahtarlarını unutması, herhangi bir erişim talimatı bırakmadan ölmesi veya bitcoin’leri kullanılamaz adreslere göndermesi nedeniyle “kaybolduğunu” tahmin ediyor.
Bitcoin’de B’yi Büyük Harf Kullanmalı mıyım?
Geleneksel olarak, Bitcoin ağını, protokolünü veya sistemini tartışırken büyük B kullanın. Bir değer birimi olarak bireysel bitcoinler hakkında konuşurken küçük bir b kullanın (örneğin, iki bitcoin gönderdim).
Bitcoin’i Nereden Satın Alabilirim?
Bitcoin satın almanıza izin veren birkaç çevrimiçi borsa var. Buna ek olarak, kredi kartlarıyla veya nakit parayla bitcoin satın almak için kullanılabilen internet bağlantılı kiosklar olan Bitcoin ATM’leri dünyanın her yerinde ortaya çıkıyor. Veya, bir miktar bitcoin’i olan bir arkadaşınızı tanıyorsanız, onları herhangi bir takas olmadan doğrudan size satmaya istekli olabilirler.
Kaynak: Coinkolik
Dogecoin (DOGE) fiyatında yükseliş sinyalleri ve yatırımcı davranışlarını keşfedin. Piyasa trendlerini analiz ederek, Dogecoin yatırımlarınız…
DOGE fiyatında yükseliş beklentisi, düşen takoz formasyonunun analizi ile birlikte ele alınıyor. Bu yazıda, düşen…
Ethereum fiyat analizi ile kripto para piyasasındaki güncel durumu keşfedin. Gelecek beklentileri, olası trendler ve…
Solana Optimistic Network (SOON), Ethereum ağı için yenilikçi bir Layer 2 çözümü sunuyor. Daha hızlı…
Silk Road'un kurucusu Ross Ulbricht'in BTC cüzdanı yeniden aktif oldu. Bu gelişme, kripto para dünyasında…
Bitcoin madenciliği, sürekli artan zorluklarla karşı karşıya. Bu makalede, sektördeki yenilikçi çözümler ve mevcut sorunlar…