Kişisel veri ve bilgi gizliliği ve güvenliği konusu son yıllarda artan veri ihlalleri dolayısıyla bireylerin ve şirketlerin daha çok üstünde düşünmeye başladığı bir konu haline geldi.
2017 yılında, değerindeki büyük artış sebebiyle bir anda herkesin ilgi odağı haline gelmiş olan bitcoinler geçtiğimiz sene içinde büyük değer düşüşleri yaşamış olsa da, 2019 yılı Şubat ayı itibariyle ivme kazanmaya başladı.
Bitcoinin birincil özelliği bireylerin devlet gözetimi altında olmadan anonim ödemeler gerçekleştirebilmeleri olsa da başta popüler olan bitcoin alım satım platformları (bitcoin exchange) olmak üzere birçok bitcoin alım satım platformu KYC (Know Your Customer) adı verilen Müşterini Tanı politikaları uygulamaya başlamıştır. KYC politikaları günümüzde normal bankalar tarafından da para aklama işlemleri gibi suç olan aktivitelerin gerçekleştirilmesini engellemek amacıyla kullanılmaktadır.
Bitcoinlerin birincil özelliği her ne kadar bir merkeze bağlı olmadan ve denetlenmeden bireylerin kendi aralarında herhangi bir finansal kurum veya kuruluşu aracı olarak kullanmaksızın para göndermeleri ve almaları olsa da, bu denetimsizlik birçok devleti korkutmaktadır ve Çin dahil olmak üzere bazı ülkeler bitcoin kullanımını yasaklamıştır.
Birçok devletin bitcoin kullanımını yasaklaması bir yana, bitcoinin hayatlarımıza girmesi 10 seneyi daha yeni geçmişken, kripto piyasasında çok büyük zararlara yol açmış veri ihlalleri gerçekleşmiş durumda. Mtgox bitcoin borsasında bitcoinlerin 2011 yılı itibariyle 2014 yılının ilk aylarına kadar birçok kullanıcıdan çalınan bitcoin ve Bitfinex’in kullandığı 2 adımlı imza doğrulama sistemine rağmen çalınan 65 milyon dolar değerinde bitcoin bu veri ihlallerine birer örnektir.
Peki, bitcoin ödemelerinizi gizli ve güvende gerçekleştirmek için ne yapabilirsiniz? VPN ile! Bitcoin işlemleriniz için VPN kullanabilirsiniz. Bitcoin işlemlerinde her ne kadar ‘’veri tabanı’’ olarak adlandırabileceğimiz ve bitcoin işlemlerini o işlemleri gerçekleştiren birey ile ilişkilendirilebilecek bir sistem olmasa da, bitcoinleriniz bitcoin cüzdanınızdan çalınabilir veya bitcoin işlemleriniz kötü niyetli bilgisayar korsanları tarafından deşifre edilebilir. VPN kullanarak bitcoinin size sağladığı yarı-anonim olma durumuna ve şifrelenen işlemlerinize ekstra bir güvenlik ve gizlilik katmanı sağlayabilirsiniz.
VPN ile bitcoin aslında birbirine benzeyen iki ayrı teknoloji. VPN, 1996 yılında peer-to-peer yani bilgisayardan bilgisayara özel ağ oluşturarak kullanılmaya başlamıştır. Bitcoin de aslında peer-to-peer electronic cash yani bilgisayardan bilgisayara elektronik para aktarımı fikri üzerine çıkmıştır. Temelde bireylerin devlet, finansal kurum ve kuruluşların denetiminden ve takibinden kurtulmalarını amaçlayan iki farklı sistem, aslında birlikte kullanıldığında bireylere internet üzerinde etkin bir anonimliğin yanında güvenli bir internet deneyimi de sağlar.
VPN sizin için internet üzerinde size özel bir sanal ağ oluştururken, bitcoin para işlemlerinde de aslında para işlemleri için özel bir ağ olan blockchaini kullanırsınız ve iki sistemde de üçüncü partilerin denetimden olabildiğince muaf olmuş olursunuz; internet erişim engellerini ve denizaşırı para işlemlerindeki aracıları aşarsınız ve etkin bir internet deneyimini ya da aracısız para işlemlerini hedeflersiniz.
Bu açıdan bakıldığında, VPN ve Bitcoin, aslında birlikte kullanıldığında internet üzerinde size değişen IP adresiniz ve şifrelenen veri paketleriniz aracılığıyla sanal olarak gerçek anlamda anonimlik kazandırır.
Tabii, güvenilir olan bitcoinler ve güvenilir olmayan bitcoinler olduğu gibi güvenilir olan VPN programları ve güvenilir olmayan VPN programları da var.
Bitcoin işlemlerinde kullanmak üzere bir VPN programı seçerken VPN programının IP adresinizi sızdırmayacağından, kill-switch adı verilen özelliğe sahip olduğundan, internet geçmişinizin kaydını tutmayan bir yapıya sahip olduğundan emin olmanız gerekir.
Güvenilir bir VPN programı sizi ürün değil müşteri olarak görür ve bu sebepten dolayı sizin verilerinizi satmaz, yani sizin internet aktivitelerinizin kaydını tutmaz ve bu sebepten ötürü bir gelir kaynağına ihtiyaç duyar. Bu yüzden, VPN seçerken ücretsiz VPN programlarını kullanmaktan kaçının. Söz konusu ‘’ücretsiz’’ bir ürün olduğunda, kimin ürün kimin müşteri olduğunu bir daha düşünmekte fayda var.
Bitcoin, 100.000 dolar hedefine doğru ilerliyor. Piyasa analizleri, yatırımcı beklentileri ve kripto para dünyasındaki son…
Solana (SOL), kripto para piyasasında büyük bir yükseliş göstererek tüm zamanların en yüksek fiyat rekorunu…
EOS piyasa analizi ile %11,38 değer artışını keşfedin. Kripto para dünyasındaki son gelişmeleri ve EOS'un…
Cardano, son günlerde %10,34 değer kazanarak yatırımcılarının yüzünü güldürdü. Kripto para piyasasındaki bu büyük artışın…
Ethereum piyasa durumu ve kripto para gelişmeleri hakkında güncel bilgiler edinin. Fiyat analizleri, yatırım fırsatları…
XRP'nin yükselişi ve kripto para piyasası üzerindeki etkileri hakkında derinlemesine bir analiz. Yatırımcılar için önemli…