İçerik
Bitcoin (BTC) fiyatı, 26 Mart’ta 88.060 dolar seviyesine ulaştıktan sonra, 29 Mart’ta %7’lik bir düşüşle 82.036 dolara geriledi. Bu keskin düşüş, piyasalarda 158 milyon dolarlık uzun pozisyon tasfiyesine neden oldu. Aynı dönemde, altının tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 3.087 dolara yükselmesi, Bitcoin’in “dijital altın” anlatısını sorgulayan bir gelişme olarak değerlendirildi. Ancak, çeşitli uzmanlar Bitcoin’in yakın gelecekte yeniden yükselebileceği yönünde görüş bildiriyor. Zira birçok hükümet, potansiyel bir ekonomik kriz riskine karşı önlemler almaya başlamış durumda.
Küresel ticaret savaşları ve ABD hükümetinin harcama kesintileri gibi makroekonomik faktörler, piyasalarda geçici bir baskı yaratmış gibi görünse de analistler, piyasalara ek likiditenin akmasının riskli varlıklar için olumlu bir ortam oluşturacağını savunuyor. X sosyal medya platformu kullanıcılarından Mihaimihale, ABD ekonomisini yeniden canlandırmak için vergi indirimleri ve düşük faiz oranlarının şart olduğunu ifade ediyor. 2023 yılındaki ekonomik büyümenin büyük ölçüde devlet harcamalarının desteğine bağlı olduğu ve bunun sürdürülebilir olmadığı belirtiliyor.
ABD Doları Endeksi (DXY), son bir ayda 107,40 seviyesinden 104’e gerileyerek dolardaki güç kaybını gözler önüne serdi. Bu durum, Bitcoin gibi riskli varlıklar için olumlu bir sinyal olarak değerlendirilebilir. Ancak, 28 Mart’ta Bitcoin spot borsa yatırım fonlarından (ETF’ler) toplam 93 milyon dolarlık net çıkış yaşanması, kurumsal yatırımcıların belirsizlikten dolayı temkinli davrandığını gösteriyor.
ABD ekonomisinde resesyon endişeleri devam ederken, enflasyon verileri, Fed’in faiz indirimine yaklaşmakta olduğunu işaret ediyor. CME FedWatch aracına göre, piyasa, Fed’in 30 Temmuz’da faiz oranlarını %4 veya altına çekme olasılığını %50 olarak fiyatlıyor. Bu oran, bir ay önce %46 seviyesindeydi. B2V Crypto’nun kurucu ortağı Alexandre Vasarhelyi’ye göre, kripto piyasası şu anda bir “geri çekilme” döneminde. Ancak, ABD’nin stratejik Bitcoin rezervine yönelik yürütülen çalışmalar gibi gelişmeler, benimsenmenin arttığını gösteriyor.
Vasarhelyi ayrıca, gerçek dünya varlıklarının (RWA) tokenizasyonunun önemli bir trend olduğunu, ancak etkisinin sınırlı kaldığını belirtiyor. “BlackRock’un milyar dolarlık BUIDL fonu ileriye doğru bir adım olsa da, bu rakam 100 trilyon dolarlık tahvil piyasasına kıyasla oldukça küçük.” dedi.
Son dönemde altın, hisse senetleri ve tahvillerle bağını kopararak güçlü bir yükseliş sergiledi. Bitcoin ise “aşırı korku” dönemine girerek geriledi. Bazı uzmanlar, bu durumun “dijital altın” tezini zayıflattığını öne sürse de, Vasarhelyi gibi yatırımcılar Bitcoin’in mevcut zayıflığını erken aşama benimseme sürecine bağlıyor. Ekonomik belirsizlikler devam ederken, analistler Bitcoin’in yakın vadede faiz politikaları ve likidite artışından faydalanabileceğini öngörüyor. Merkeziyetsiz yapısı sayesinde Bitcoin, uzun vadeli yatırımcılar için hâlâ güçlü bir alternatif olma özelliğini koruyor.
EOS piyasası, %10,28 artış gösterdi. Bu güncellemede piyasa değeri analizi ve trendler hakkında detaylı bilgi…
CZ, Kırgızistan ile Web3 teknolojileri alanında önemli bir anlaşma imzalayarak dijital dönüşümde yeni bir adım…
Ethereum Pectra Güncellemesi, 7 Mayıs 2025'te geliyor! Yeni özellikler ve iyileştirmelerle blockchain deneyiminizi güçlendirin.
Trump'ın gümrük vergileri, kripto piyasalarındaki dalgalanmaları nasıl etkiliyor? Ekonomi ve yatırımcılar için önemli analizler.
Binance ve MGX, kripto sektörüne 2 milyar dolarlık yatırım yaparak sektördeki büyümeyi destekliyor. Detaylar haberimizde!
Kripto dünyasında dolandırıcılıklara dikkat! Öne çıkan örneklerle, güvenli yatırım yapmanın yollarını öğrenin.