Kripto para piyasalarındaki topluluk idaresi uygulamaları yatırımcılara sunulan trading ortamının gelişimine katkı sunuyor. Bilhassa yanlışsız ve süratli bilgi akışının öne çıkması, yatırımcı bağlarını farklı bir düzeye taşıyor. Mevzuya ait değerlendirmelerde bulunan Basketbol Ulusal Kadrolar ana sponsoru Bitci Borsa’nın CEO’su Ahmet Onur Yeygün görüşlerini kamuoyuyla paylaştı.
Geleneksel piyasalara yenilikçi bir alternatif olarak görülen kripto para piyasaları, birçok alanda yatırımcılara yönelik yeni ve farklı yaklaşımlar getiriyor. Bu kapsamda, bilhassa yeni bakış açılarının öne çıktığı topluluk idaresi uygulamaları epeyce dikkat çekiyor. Pekala kripto para piyasalarındaki topluluk idaresi, geçmiş uygulamalara kıyasla ne üzere farklılıklar içeriyor? Bitci Borsa CEO’su Ahmet Onur Yeygün mevzuya ait görüşlerini paylaştı.
“Geleneksel piyasalara baktığımızda, bilhassa borsalar açısından yatırımcılara bilgi akışı sağlanması ekseriyetle Kamuoyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden yapılıyor. Bu rutin uygulamanın yanı sıra şirketlerin yatırımcı alakaları üniteleri üzerinden alınan makul aksiyonlar da olabiliyor. Fakat günümüzdeki bilgi akışının işleyişine nazaran değerlendirdiğimizde rahatlıkla bu uygulamaların hayli yavaş işlediğini söyleyebiliriz. Ayrıyeten yatırımcıların alıcı pozisyonda olduğunu, münasebetiyle çoğunlukla tek taraflı bir bağlantı süreci işlediğini de söz edebiliriz.
Kripto ekosistemini harekete geçiren güç: Topluluk yönetimi
Diğer bir yandan, halihazırda faaliyet yürüttüğümüz kripto para piyasalarında durumun bu türlü olmadığını görüyoruz. Zira birinci günden bu yana yenilikçi uygulamalarla öne çıkan kripto para piyasalarında, ana faaliyet alanlarının temelini oluşturan dinamiklerin başında topluluk idaresi uygulamaları geliyor.
Kripto para projelerinin başarılı olması; itimat inşa etme, benimsenme oranlarını artırma ve sorun giderme kapasitesine sahip olma üzere muhakkak dinamiklere dayanıyor. Tam da bu noktada topluluk idaresi uygulamalarının sağlıklı biçimde işlemesi projeler ismine büyük kıymet taşıyor. Bu sebeple, ekosistemdeki paydaşların topluluk idaresi yaklaşımlarının, sistemin gelişimi ve devamlılığı için harekete geçiren bir güç olduğunu bilmemiz gerektiğini düşünüyorum.
İnteraktif enformasyon akışı fark yaratıyor
Ekosistemimiz, bu süreçte toplumsal medya mecralarının sağladığı avantajlardan değerli ölçüde faydalanıyor. İlgili platformlar aracılığıyla yatırımcılara yönelik interaktif bilgi akışı sağlanırken, anlık bilgi alışverişi atmosferinin oluştuğunu da gözlemleyebiliyoruz. Böylece, yatırımcı tarafının birinci elden gerçek ve süratli biçimde bilgilendirilmesi, orta ve uzun vadede güvenilirliğin artmasına da katkı sağlıyor.
Kripto para piyasalarındaki bu yaklaşımlar, klasik piyasalara kıyasla yatırımcıları FUD’lardan (korku, belirsizlik endişe) muhafaza konusunda önemli muvaffakiyetler elde edilmesini sağlayabilir. Tüm bunlar, kripto para piyasalarındaki topluluk idaresini klasik piyasalardaki yaklaşımlardan ayrıştıran emareler olarak kıymetlendirilebilir.”