Bitcoin madencileri günümüzde işlemleri onaylayabilmek ve bu sayede para kazanabilmek için epey yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Madenciler bu süreç içerisinde çok ciddi miktarda elektrik tüketiyor, bunun yanı sıra kirliliğe yol açıyorlar.
PWC uzmanlarından Alex de Vries’ın araştırmalarına göre işin en üzücü kısmı, şu anda aktif olarak kullanıl cihazlarının çok büyük bir kısmının kısa süre içerisinde çöpe gidecek olması.
The Telegraph’ın haberine göre şu anda Bitcoin ağının normal seyrinde çalışabilmesi için 77 TWh elektrik harcanıyor. Yani Bitcoin madencileri şu anda Şili’deki toplam elektrik tüketimiyle denk miktarda elektrik harcıyorlar.
PWC’nin blockchain uzmanlarından Alex de Vries’ın açıklamalarına göre Bitcoin madencilerinin ürettikleri karbon ayak izi değeri de çok yüksek. Kendisinin araştırmalarına göre bir tane BTC işleminin karbon ayak izi 780 bin 650 adet Visa işleminin veya YouTube’da 52 bin 43 saat boyunca video izlemenin karbon ayak izi değeriyle denk.
Kaynak: Digiconomist
Alex de Vries, pek çok kişi inanmasa da bu sayıların doğru olduğunu söylüyor. Bitcoin şu anda bazı ülkelerden daha fazla elektrik tüketiyor ve bu da çevreye çok ciddi zararlar veriyor. İşin en ilginç yanlarından biri ise şu anda Bitcoin ağını ayakta tutmak için kullanılan cihazların çok büyük bir kısmı kısa süre içerisinde hiçbir işe yaramayacak olması.
Bitcoin madencilerinin şu anda bu işten para kazanabilmeleri için oldukça güçlü cihazlar kullanmaları gerekiyor. Bu cihazlar karmaşık matematiksel problemleri çözmeye çalışıyor ve bu sayede blok kazıyorlar. Madenciler de kazdıkları bu bloklardan 12.5 BTC’lik ödül alıyorlar. Tabii bu ödül, Mayıs 2020’deki halving ile birlikte 6.25 BTC’ye düşecek.
Bitcoin madencileri ağdaki blokları kazmak için birbirleriyle amansız bir rekabet içerisindeler. Çünkü bir madencinin 12.5 BTC’lik blok ödülünü alabilmesi için o bloğu onun kazması gerekiyor. The Telegraph’ın haberine göre şu anda bu amaç için birbiriyle yarışan 4 milyar civarında maden cihazı var.
Alex de Vries’ın araştırmalarına göre bu cihazlar çok ciddi miktarlarda elektrik tüketseler de aslında bunların bir çoğu hiçbir işe yaramıyor. Bu maden cihazlarının ömürlerinin ne kadar kısa olduğuna değinen Alex de Vries şunları söylüyor:
En şaşırtıcı olan şey ise şu anda Bitcoin madenciliği için kullanılan bir cihazın ortalama ömrünün bir buçuk yıl olması. Çünkü sürekli daha hızlı problem çözebilen cihazlar çıkıyor.
Bitcoin madencileri arasında amansız bir rekabet olduğu için yalnızca en güçlü cihazları kullanan madenciler yüklü miktarda para kazanabiliyorlar. Alex de Vries’ın araştırmalarına göre şu anda aktif olarak kullanılan cihazların yüzde 98’i, hiçbir blok kazamadan çöpe gidecek:
Bu cihazların yüzde 98’i, herhangi bir Bitcoin bloğunu kazıp onun ödülünü alamayacak. O yüzden bu cihazlar birkaç yıl boyunca boşu boşuna çalıştırılıyor, enerji harcıyor, ısı üretiyor ve daha sonra da çöpe atılıyorlar. Çünkü başka bir amaçla kullanılamıyorlar.
Şu anda Bitcoin ağındaki her bir işlem 657.39 kWh elektrik harcıyor. Güncel verilere göre Türkiye’de kişi başına düşen yıllık elektrik tüketimi 2885 kWh seviyesinde. Bu verilere göre bir BTC işlemi, ortalama bir kişinin 4 ayda harcadığı elektrikten daha fazla elektrik harcıyor.
Bu cihazlar yüklü miktarda elektrik harcamanın yanı sıra ciddi anlamda kirliliğe de yol açıyorlar. The Telegraph’ın haberine göre çöpe giden bu cihazların geri dönüşümünü yapmak çok zor. Güncel verilere göre Bitcoin madencileri 10.71 kilotonluk elektronik atık üretiyorlar. Bir kıyaslama olması amacıyla Lüksemburg’da tüketilen toplam e-atık miktarının da bu kadar olduğunu söyleyebiliriz.
Elon Musk'ın D.O.G.E. Planı ile Dogecoin'in yükselişini keşfedin. Kripto para dünyasındaki bu heyecan verici gelişmeler,…
Peanut the Squirrel (PNUT) Memecoin'da düşüş trendlerini ve gelecekteki beklentileri keşfedin. Piyasa analizleri ve yatırım…
Robinhood, Avrupa'daki kullanıcılar için Ethereum staking hizmetini tanıtarak kripto para dünyasında önemli bir adım attı.…
Shiba Inu (SHIB) fiyat analizi ve piyasa durumu hakkında güncel bilgiler edinin. SHIB'in son trendleri,…
LayerZero (ZRO) analizi ile Bitcoin'deki düşüşün ardındaki nedenleri keşfedin ve potansiyel rallinin ne zaman başlayabileceği…
Fas'ta kripto paralar için yeni yasa tasarısı ve CBDC çalışmalarıyla dijital finans dünyasında önemli adımlar…