Binance Research, yeni bir raporda, yapay zekanın (AI) kripto paralar için potansiyel kullanım durumlarına yer verdi. Raporda, yapay zeka odaklı altcoin projeleri iki farklı kategori altında listelendi. Seçilen projelerin 14’ü şimdi Binance’de süreç görmüyor.
Binance, kripto para ve yapay zeka raporunu yayınladı
Binance Research, AI teknolojisinin Blockchain kesimindeki potansiyel kullanım durumlarını ele alıyor. AI’nın yararları ve zorlukları konusunda şu hususlar sıralandı:
- Geliştirilmiş verimlilik: AI, misyonları ve karar verme süreçlerini otomatikleştirmeye yardımcı olarak verimliliği ve üretkenliği artırabilir.
- Daha yeterli analitik ve içgörüler. AI, doğruluğu artırmak için ek bir denetim vazifesi görerek büyük bilgi analitiğine yardımcı olabilir. Çok büyük ölçüde bilgiyi tahlil etmek ekseriyetle vakit alıcıdır; AI ayrıyeten süreci kolaylaştırmaya yardımcı olur.
- Gelişmiş risk idaresi süreçleri. Yapay zeka, akıllı mukavele kontrollerini tamamlamaktan risk izleme süreçlerini otomatikleştirmeye kadar, tehlike işaretlerini belirlemeye ve risk idaresini geliştirmeye yardımcı olabilir.
Öte yandan, yapay zekanın getirdiği zorluklar ortasında saklılık ve güvenlik ögeleri yer aldı:
- Sınırlı benimseme: Yapay zeka odaklı kripto DApp’leri biraz ilgi gördü. Lakin sırf küçük bir anlayışlı kullanıcı kümesi ortasında. Anlaşılır bir formda, bu nispeten genç bir alandır. Fakat daha fazla benimseme için daha gerçek kullanım durumlarını yönlendirmek hayati olacak.
- Yardımcı programa karşı kavram ispatı: Bu alanda faal olarak çok sayıda proje gelişirken ve yapay zekayı entegre etmeye çalışırken, birden fazla hala kavram ispatı basamağındadır. Kullanılabilir eserler, bu alanda benimsenmeyi ve büyümeyi sağlamada kilit kıymete sahiptir.
- Veri saklılığına odaklanın: Yapay zekanın büyük ölçüde bilgiye dayandığı göz önüne alındığında, zımnilik, bilhassa bilgilerin nasıl kullanıldığı ve teminat altına alındığı kelam konusu olduğunda kritik kıymet taşır. Data muhafaza, kullanım ve güvenlik siyasetlerinin değeri abartılamaz.
- Teknik zorluklar: AI ve Blockchain teknolojisini entegre etmek teknik olarak güç olabilir ve proje gruplarının her iki alanda da uzmanlığa sahip olmasını gerektirir. Ortak standartlar geliştirmek ve bu alanlarda daima araştırma yapmak, yeniliğin yönlendirilmesine yardımcı olacaktır.
DeFi ve NFT kullanım örnekleri
Binance Research raporuna nazaran, yapay zeka ve kripto para üniteleri ortasındaki kesişme, DeFi ve NFT üzere alanlarda kullanım örnekleri sunuyor.
DeFi alanında, AI akıllı mukavele kontrolü sürecini düzgünleştirip ticaret otomasyonunu takviyeler. Akıllı mukavele kontrollerinde, güvenlik açıklarını belirlemekte ve uzmanların daha ayrıntılı incelemeler yapmasına yardımcı olur. Ticaret otomasyonunda ise daha gelişmiş araçlar ve özelliklerle daha akıllı ve kullanıcı dostu bir tecrübe sunar.
NFT alanında ise generatif sanat oluşturma ve etkileşimli NFT’ler üzere yenilikler sunmaktadır. Generatif sanatta, AI parametreleri ve kuralları kullanarak eşsiz eserler oluşturabilir. Binance’in Bicasso örneğinde olduğu üzere, kullanıcılar metin yahut imaj girdisiyle AI kullanarak kendilerine has imajlar oluşturabilirler.
Bu kullanım örnekleri, YZ’nin kripto para üniteleri ekosisteminde kıymetli bir rol oynadığını ve DeFi ile NFT üzere alanlarda yeni imkanlar sunduğunu göstermektedir.
Yapay zeka ve kripto ekosistemi
Rapor bu noktada AI projeleri iki farklı kategoride sıraladı. Smar Ledger (akıllı defter) kategorisi altında yer alan altcoin’ler şu biçimde:
- VeChain (VET)
- SingularityNET (AGIX)
- Fetch.ai (FET)
- Phoenix (PHB)
- Cortex (CTXC)
- Render Token (RNDR)
- iExec RLC (RLC)
- Injective (INJ)
- Raven Protocol (RAVEN)
- DeepBrain Chain (DBC)
- dKargo (DKA)
- PlatON (LAT)
Raporun yapay zeka hizmetleri kategorisi altında listelediği altcoin’ler:
- The Graph (GRT)
- Ocean Protocol (OCEAN)
- OriginTrail (TRAC)
- Covalent (CQT)
- Numeraire (NMR)
- Phala Network (PHA)
- IQ (IQ)
- Verasity (VRA)
- Measurable Veri Token (MDT)
- Streamr (DATA)
- Oraichain (ORAI)
- Hera Finance (HERA)
- Big Veri Protocol (BDP)
- Botto (BOTTO)
- VAIOT (VAI)
- PixiaAI (PIXIA)
- Artificial Liquid Intelligence (ALI)
- Vectorspace AI (VXV)
- GNY (GNY)
Binance’de listelenmeyen bu 14 altcoin sıralama almayı başardı
Bu ortada, Binance Research raporda şu anda Binance’de süreç görmeyen birkaç projeye yer verdi. Bu noktada listenin öne çıkan AI projeleri şu halde:
- OriginTrail (TRAC)
- Covalent (CQT)
- Verasity (VRA)
- Oraichain (ORAI)
- Hera Finance (HERA)
- Big Veri Protocol (BDP)
- Botto (BOTTO)
- PixiaAI (PIXIA)
- Artificial Liquid Intelligence (ALI)
- Vectorspace AI (VXV)
- GNY (GNY)
- DeepBrain Chain (DBC)
- PlatON (LAT)
- dKargo (DKA)