Categories: Genel Haberler

Banknot Kullanımı Koronavirüs Yüzünden Azalıyor

İnsanlar kendilerini Koronavirüsten koruyabilmek için dışarı çıkmıyor, sosyal mesafe kuralına uyuyor, maske takıyor ve kirli şeylere dokunmamaya çalışıyorlar. İnsanların artık uzak durmaya çalıştıkları şeyler arasında kağıt ve madeni paralar da yer alıyor.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamaların ardından fiziki paraların ne kadar tehlikeli olabileceğini görmüş olduk. Koronavirüsün kağıt paranın yüzeyinde birkaç gün boyunca yaşayabileceği ve bu sayede insanlara bulaşabileceği düşünülüyor.

Dijital Para Düşüncesi

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), bunun çok önemli bir gelişme olduğuna inanıyor. BIS araştırmacılarına göre insanlar bu bilgiyi öğrendikten sonra fiziki paradan uzak durmaya ve dijital, temassız ödeme yöntemlerine yönelmeye başladılar. Bu noktada akıllara şu soru geliyor: Zamanla dijital merkez bankası parası görür müyüz?

BIS’in bu soruya cevabı ‘belki’ oluyor. BIS tarafından yapılan araştırmalar gösteriyor ki insanlar özellikle Koronavirüs yüzünden dijital ödeme yöntemlerine ilgi göstermeye başladılar. Eğer insanlar önümüzdeki ay ve yıllarda fiziki para kullanımını iyice azaltırlarsa merkez bankaları kendi dijital paralarını geliştirmeyi ciddi ciddi düşünebilirler.

Şu anda Venezuela kendi dijital parasını çıkarmış durumda, Bahamalar kendi dijital parasını test ediyor, Çin ise henüz projeyi geliştirme aşamasında. Ülkemizde de bu yönde bazı çalışmalar olduğunu biliyoruz. Uluslararası Ödemeler Bankası’na göre ilerleyen zamanlarda daha fazla merkez bankasının bu yönde adım atması mümkün.

Bazı Sorunlar Var

İnsanlar Koronavirüs yüzünden dijital ödeme yöntemlerine yöneldiler yönelmesine ama hala belli başlı sorunlar var. Bunların başında da hala fiziki para kullanmayı tercih eden insanlar geliyor.

Birkaç hafta önce Türkiye’deki dijital dönüşüm süreciyle ilgili bir yazı paylaştık ve ülkedeki para kullanım alışkanlıklarına değindik. Bu yazımızda da görebileceğiniz üzere ülke genelinde hala itibari para kullanan (hatta kullanmak zorunda kalan) çok fazla sayıda insan var.

Kaynak: BIS

Eğer bir merkez bankası kendi dijital parasını geliştirmeyi düşünüyorsa öncelikle bu insanların dijital para kullanabilecekleri bir altyapı geliştirmesi, buna uygun bir ortam hazırlaması gerekiyor. Uluslararası Ödemeler Bankası’na göre kendi dijital parasını geliştirmek isteyen bir merkez bankasının önündeki en büyük sorun bu olabilir.

BTC Piyasası

Recent Posts

World Liberty Financial ve Altcoin Varlıkları Üzerine Tartışmalar

Dünya genelinde özgürlük finansmanı ve altcoin varlıkları üzerine yapılan tartışmalara derinlemesine bir bakış. Kripto para…

2 saat ago

XRP Piyasasında Çöküş ve Yeniden Yükseliş Umudu

XRP piyasasında son dönemde yaşanan çöküşü ve yatırımcıların yeniden yükseliş umudunu keşfedin. Piyasa dinamikleri, analist…

2 saat ago

Cardano (ADA) İçin Düşüş Senaryosu: Kısa Pozisyonlar Artıyor

Cardano (ADA) için düşüş senaryosu, piyasa analizi ve kısa pozisyonlardaki artışa dair detayları keşfedin. Yatırımcıların…

2 saat ago

Pi Network KYC Sürecindeki Zorluklar ve Kullanıcı Güveni

Pi Network KYC sürecinde karşılaşılan zorluklar, kullanıcı güvenini nasıl etkiliyor? Bu makalede, KYC sürecinin dinamiklerini…

2 saat ago

ABD ve Meksika’nın Vergi Anlaşması Kripto Piyasasını Canlandırıyor

ABD ve Meksika'nın kripto para birimleri üzerindeki vergi anlaşması, yatırımcılar için yeni fırsatlar sunarak piyasayı…

2 saat ago

Kripto Para Piyasasında Shiba Inu (SHIB) Düşüşü ve Yatırımcı Beklentileri

Kripto para piyasasında Shiba Inu (SHIB) düşüşü yatırımcılar için belirsizlik yaratıyor. Bu yazıda, SHIB'nin son…

2 saat ago