Azerbaycan, 2019’un sonuna kadar blockchain bazlı dijital kimlik sistemi projesini tamamlamayı planlıyor. Yerel haber ajansı Trend News’ün 6 Kasım’daki haberine göre, Azerbaycan Merkez Bankası bilgi teknolojisi bölümü yöneticisi Farid Osmanov, yeni sistemin 2020 yılının ilk çeyreğinde benimseneceğini söyledi.
Açık Bankacılığa Geçiş
Habere göre Azerbaycan Merkez Bankası yöneticisi, Uluslararası Bankacılık Toplantısı’nda planlarından bahsetti. Osmanov, sistemin, kredi kuruluşlarına aktarılan kişisel verilerin güvenliğini sağlaması ve işlemlerin büyük bir kısmının uzaktan yönetilmesi açısından umut verici olduğunu vurguladı.
Banka temsilcisi, uzaktan yönetilecek hesapların ilk aşamada yalnızca tüzel kişiler ve bireyler için açılabileceğini belirtti. Son aşamada ise projeye, diğer bankacılık hizmetlerinin eklenmesi ve terör finansmanlığının yanında kara para aklamayı da önleyebilecek olan otomatik para izleme sistemlerinin dahil edilmesi hedefleniyor.
Osmanov, sistemin benimsenmesiyle Azerbaycan Merkez Bankası’nın açık bankacılığa geçmiş olacağını belirtti.
Azerbaycan’ın Dijital Geleceği Şekilleniyor
Azerbaycan’ın başkenti ve aynı zamanda Kafkasların en büyük şehri olan Bakü’de düzenlenen Uluslararası Bankacılık Toplantısı, bölgenin en büyük finans ve bankacılık etkinliğidir. Toplantı, Azerbaycan Merkez Bankası, Finansal Piyasa Denetleme Kurumu ve Ekonomik Reform ve İletişim Analizi Merkezi’nin desteğiyle gerçekleştirildi.
Blockchain destekli kimlik sistemi, 2018’den bu yana Azerbaycan’ın gündeminde. Ayrıca yerel yönetim, dijital bankacılıktaki teknolojik gelişmeleri düzenlemek için “2018-2020 İçin Dijital Ödemelerin Genişletilmesine İlişkin Hükümet Programı”nı kanunlaştırmıştı.
Azerbaycan Merkez Bankası’nın Kasım 2018 itibariyle dijital para çıkartma planı yoktu. Mayıs 2018’de ülkenin vergi idaresi, kriptodan elde edilen gelirin vergileneceğini belirtmişti.