Hong Kong merkezli Forkast.News’ün bir bölümü olan Forkast.Insights’ın araştırmasına göre, Çin’in blockchain endüstrisi şu an ciddi bir şekilde gelişiyor.
Çin, kripto para borsalarına karşı sert önlemler alsa da; hükümeti, akademik çevreyi ve özel sektörü kapsayan sayısız blockchain girişimine öncülük ediyor. Forkast’ın editörlerinden Sam Reynolds, Decrypt’e verdiği demeçte, “Blockchain sektörünün geleceğindeki gelişmelerin çoğu Çin tarafından sağlanabilir.” dedi.
Reynolds, “Eğer Batı bunu takdir etmez ve benimsemeye başlamazsa, Çin bu sektördeki baskın güç olabilir.” diyerek sözlerine devam etti.
Çin, blockchain’de ilerde
Patent araştırma motoru Innojoy’a göre, Ulusal Fikri Mülkiyet İdaresi’ne (Çin Patent Ofisi -CNIPA) 10 binden fazla blockchain patenti verdi. Alibaba 543 patent ile ilk sırada bulunurken, ardından 214 patentle devlet komünikasyon şirketi China Unicorn geliyor.
Çin’in blockchain girişimleri dünyanın geri kalanını bozguna uğratıyor. ABD’deki 138 patent başvurusuna karşın, Çin’de 2,469 patent başvurusu yapıldı. CNIPA’in patent verme standartlarının yüksek olduğu belirtildi.
Forkast, Çin’in blockchain politikasının, büyük rakibi ABD’den çok daha ilerde olduğunu iddia etti. Forkast.News’ün CEO’su ve kurucusu Angie Lau, “Çin’deki yetkililer, kripto para ve blockchain arasındaki farkı biliyor. ABD’de Token Sınıflandırma Yasası gibi tasarılarla bu konuda bir miktar ilerleme görülse de Çin, blockchain konusunda çok daha ilerde.” dedi.
Lau, yüksek düzeydeki yasaların Çin’i genel olarak kripto para dostu bir yer haline getirmediğini kabul etti. Yine de, “24 Ekim’de Xi Jinping’den duyduğumuz gibi, politika desteği varsa, blockchain, yenilikçiliğin ve en nihayetinde benimsemenin hızını arttıracak” diye belirtti.
Çeşitli alanlarda blockchain
Peki, bu sektöre yatırılan paralar nereye gidiyor? Rapor, Çin’de blockchain teknolojisi kullanan özel sektörünün beş temel alanda genişlediğini ortaya koydu: telekomünikasyon, gıda güvenliği, ikinci el araba piyasası ve hayırseverlik.
Telekomünikasyon sektöründe, blockchain her yıl milyonlarca Çin yuan’ına mal olduğu iddia edilen kimlik sahtekârlığına karşı savaşabilir. Sim kartı dolandırıcılığı sorunu ise kimliklerin blockchain’e girilmesiyle çözülebilir. Çin Telekomünikasyon Müdürü David Wei Liang, Forkast ile yaptığı röportajda, blockchain SIM kartının “merkezsizleşmiş bir dünyanın anahtarı” olduğunu söyledi.
Gıda endüstrisinde, blockchain, tedarik zincirlerinin şeffaflığını ve güvenliğini arttırabilir. Haziran ayında, VeChain ve PwC ortaklığında Çin’deki Walmart için, Blockchain İzlenebilirlik Platformu yaratıldı. VeChain operasyon direktörü Kevin Feng, “Blokchain bir güven makinesi ve işbirliğinin maliyetini düşüren bir protokol” dedi.
Otomobil endüstrisinde, Mercedes-Benz’in Pekin’deki müdürlüğü, kullanılmış arabaların değerlerini takip etmek için PlatOn isimli bir platform kullanıyor. Bu platform, arabalara veri yazan kara kuru sensörlerini ekliyor. Ayrıca ülkenin en büyük otomobil lojistiği şirketlerinden olan China Capital Logistics, otomobil imalat endüstrisindeki farklı grupların birbiriyle bağlantı kurması için büyük bir banka ve aynı zamanda blockchain şirketi olan bir firmayla ortaklık kurdu.
Sağlık hizmetlerinde blockchain, Çin’in tüm nüfusuna temel sağlık hizmeti sağlama hedefini korumasına yardımcı oluyor. Eylül ayında, arama motoru devi Baidu, tıbbi kayıtları depolayan bir blockchain platformu olan XuperChain’i piyasaya sürdü. 2017 yılında Alibaba, farklı hastane donanımlarındaki bilgileri birleştiren bir platform olan Alibaba Health Information Teknology’i çıkarttı. Son olarak Tencent, 1 milyardan fazla Çinli tarafından kullanılan WeChat messenger’a entegre edilecek blockchain temelli sağlık sigortası üzerinde çalışıyor.
Forkast, Çin’in hayırseverlerinin de blockchain’i sevdiğini keşfetti. Örneğin sağlık bağış platformu Qingsongchou, para toplama amacına hizmet eden dijital platformları birbirine bağlamak için blockchain kullanıyor. Diğer bir örnek ise Alibaba. Alibaba, ödeme hizmeti sağlayıcısı Ant Financial ile birlikte hayır kurumlarına ücretsiz bir bağış platformu verdi. Platformun adı “Zincir’deki Yardım Kuruluşları”.
Blockchain’in Tek Engeli?
Fakat Reynolds’a göre bu sektörde bir engel var: “Talebi karşılayacak kadar blockchain kodlayıcısı yok.”
Reynolds, teknik işgücünün zaten yüksek olduğu bir sektörde işçilik maliyetinin iyice artacağını söyledi: “Çin’deki bazı teknoloji devleri hâlihazırda işçi maliyetinin düşük olduğu yerleri araştırıyorlar.” Reynolds, Taipei ve Hindistan’daki kodlayıcıların Pekin ve Şangay’dakilerden daha uygun bir ücretle çalıştığını söyledi.
Forkast’a göre eğer Çin hükümeti, sektörün hızlı büyüyüşünü sürdürmek istiyorsa, eğitime yatırım yapmalı. Rapora göre, “Üniversiteler, büyük veri veya yapay zeka gibi diğer yeni teknolojilerin öğretilmesiyle uğraşırken blok zinciri eğitimine duyulan ihtiyacı gözden kaçırdılar.”