Kriptokoin – Bir grup araştırmacı, daha az enerji harcayan ve daha ucuz hale getirmek için yeni bir Bitcoin madenciliği yöntemi öneren bir makale hazırladı. Yeni proof of work sistemi, maliyetleri elektrikten donanıma taşıyor.
Bugün Bitcoin’in özellikle elektrik olmak üzere çok fazla enerji kullanması şaşırtıcı değil elbet. Hashcash odaklı proof of work algoritması, başlangıçtan beri Bitcoin’in ağını başarıyla güvence altına aldı. Ancak, son zamanlarda aşağıdaki problemlerle de karşılaşılıyor:
Ölçeklenebilirlik problemleriÇevresel kaygılarAzalan maden katılımcısı sayısı arasında daha fazla sistemik risk.
Çözüm nedir? Bitcoin madenciliğini daha ucuz, daha adil ve daha temiz yapabilir miyiz? Bir grup araştırmacıya göre kesinlikle yapabiliriz.
Bu ayın başlarında, Michael Dubrovsky (kar amacı gütmeyen vakıf PoWx’in kurucu üyesi), Columbia Üniversitesi’nden Marshall Ball ve Fransa’daki Paris-Saclay Üniversitesi’nden Bogdan Penkovsky son derece radikal yeni bir sistem önerdi. Teklif, fotonik çiplere, optik bilgisayarlara ve Bitcoin’in mevcut elektriğe olan ihtiyacını dengelemek için mevcut kriptolama protokolüne yönelik bir revizyona odaklanıyor.
Şu anda olduğu gibi, Bitcoin’in hash gücü düşük elektrik maliyeti olan ülkelerde bulunan madencilik tesislerine bağlı. Bu durum doğal olarak tek başarısızlık noktaları ortaya çıkarıyor.
Alternatif, bu araştırmacıların “optik odaklı proof of work (OPoW)” dedikleri şey aslında. Makalede açıklandığı üzere, bu sistemdeki madenciliğin maliyetleri öncelikle elektrik değil, kullanılan donanıma bağlı olacak. Var olan proof of work sistemindeki değişiklikler asgari düzeyde olacak.
Bunun gibi bir şey işe yarıyor: Madenciler şimdiye kadar ihmal ettikleri daha iyi ve daha verimli teknolojiyi kullanmaya teşvik edilecekler. Yazarlar son 20 yılda silikon fotonikten bahsediyor. Bu entegre devreler hesaplama görevleri için elektron yerine fotonlara dayanıyor ve düşük enerjili “derinlemesine öğrenmeye” izin veriyor.
Şimdi ticari pazarlarda satılmakta olan oPoW, işlemleri doğrulamak için tam olarak enerji tasarruflu fotoniğe güvenecek. Nihai sonuç, madencilerin elektrik odaklı madencileri yerine fotonik satın almaya teşvik edildiği şeklinde. Bu durum ise tahta genelinde daha ucuz ve daha az enerji harcayan madenciliği ortaya çıkarıyor.
Bitcoin şimdi elektrikle çalışıyor – peki donanım karlılığın arkasındaki ana faktör ne durumda? Bu yaklaşım, eğer uygulanırsa, pazar için büyük ölçüde ciddi çarpışmalara neden olacak bir fikir.
Yeni başlayanlar için, böyle bir sistemin uygulanması, Bitcoin’in şu andaki madencilik çiftliklerinin Çin oligarşik tip kontrolünü bozacak. Bu da, Bitcoin madenciliğini en ucuz elektriğe sahip riskli ülkelerden uzaklaştıracak ve bunun yerine en büyük teknolojik üretime sahip ülkelere götürecek. Fotonik üreten ülkeler en çok fayda sağlayacak olanlar.
İkincisi, elektriğin artık Bitcoin’in “yakıtı” olmadığından OPOW mutabakatı, Bitcoin’in fiyatındaki düşüşlerin mutlak anlamda hash gücündeki düşüş anlamına gelmeyeceği ifade ediliyor.
Son olarak, Bitcoin’in mevcut madencilerinden bir tür “fiyat tabanı” konusu çok konuşuluyor. OPOW uygulandıysa, düşüş piyasasına girersek bu tabanın daha da düşebileceğini görebiliriz. Bunun nedeni, maliyetlerin çok daha düşük olacağı ve bu da Bitcoin’in işlem fiyatı üzerinde aşağı yönlü baskıya yol açması şeklinde ortaya çıkacak.
Solana (SOL) onchain verileri ve yükseliş potansiyeli üzerine derinlemesine bir inceleme. Bu içerikte, Solana'nın mevcut…
MicroStrategy'nin Bitcoin yatırımlarındaki artış, şirketin hisse performansını nasıl etkiledi? Bu yazıda, kripto para stratejileri ve…
BONK Memecoin'inin son dönemde yaşadığı değer kaybını ve bu durumun arkasındaki nedenleri analiz ediyoruz. Piyasa…
Kripto para piyasalarında son durum ve analizler! Güncel trendler, fiyat hareketleri ve uzman yorumları ile…
Bitcoin'in yatırımcılar üzerindeki etkileri ve piyasa dalgalanmaları üzerine derinlemesine bir inceleme. Kripto paraların dinamikleri, yatırımcı…
XRP ve kripto para piyasalarındaki son durumu keşfedin. Fiyat dalgalanmaları, piyasa trendleri ve yatırım fırsatları…