Akash Network (AKT), merkezi olmayan blok zinciri, merkezi olmayan finans ve merkezi olmayan bulut sağlayıcısıdır.
Akash Ağı, birincil hedef kitlesi merkezi olmayan finans (DeFi) endüstrisi olan merkezi olmayan, açık kaynaklı bir bulut bilişim pazarıdır. Kendi kendini tanımlayan bir “DeFi için DeCloud” olan Akash Ağı, mevcut sağlayıcılar tarafından mevcut olandan daha ucuz, daha verimli ve daha esnek bulut tabanlı altyapı kullanarak merkezi olmayan uygulamalar (dApp’ler) oluşturmakla ilgilenen geliştiriciler için bir çözüm sunar. Akash Ağı, geleneksel bulut hizmeti sağlayıcılarıyla uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır, ancak bulut bilişim hizmetleri üzerindeki kontrolü şirketlerden alan ve daha fazlasını son kullanıcıların eline veren bir hizmet modeli kullanır.
Akash Network (AKT) Nedir?
Akash Network, merkezi olmayan finans (DeFi) alanındaki merkezi olmayan uygulama (dApp) geliştiricilerinin yanı sıra makine öğrenimi gibi diğer yüksek bilgi işlem, yüksek büyüme alanlarını hedefleyen merkezi olmayan bir bulut bilişim pazarıdı. Akash, Cosmos Hub’ın bir parçası olarak var olur, projeyi farklı blok zincir ağlarından oluşan geniş bir alana yerleştiren ve birçok farklı geliştirme platformuna hizmet etmesine izin verir. Merkezi olmayan bir pazar yeri olarak Akash Network, bulut bilişimin gücünü demokratikleştirmeyi ve bunu yaparken son kullanıcılara daha düşük maliyetlerle daha esnek bulut hizmetleri sağlamayı amaçlamaktadır. Akash Network, mevcut bulut hizmeti sağlayıcı devleriyle yakın işbirliği içinde çalışır ve bulut bilişim endüstrisine daha adil ve verimli bir yaklaşım eklemeyi amaçlar.
Akash Network’ün merkezi olmayan bulut bilişime benzersiz yaklaşımını anlamak için, öncelikle geliştirmeyi amaçladığı geleneksel bulut bilişim modelini anlamak önemlidir.
Geleneksel bulut bilişim, kullandıkça öde hizmet modeli kullanılarak web’de isteğe bağlı olarak sunulan bilgi işlem kaynaklarının (genellikle veri depolama ve işlem gücü biçiminde) devreye alınması anlamına gelir. Bulut bilişim sağlayıcılarının çoğu, 2021 itibariyle toplam pazar payının yaklaşık %70’ini oluşturan, bulut bilişim pazarına hakim olan iyi niyetli teknoloji devlerinin yan kuruluşlarıdır.
Bulut hizmeti sağlayıcıları, geliştiricilerin sunucuları kurma ve yönetme konusunda endişelenmeden uygulamalarını daha hızlı başlatmalarına olanak tanır, ancak müşterilerin sağlayıcılar ve işlevsellik açısından genellikle sınırlı seçenekleri vardır. Araştırmalar, birçok geliştiricinin, yeterince kullanılmayan sabit miktarda barındırma alanıyla yetindiğini ve bunun sonucunda bulut hizmetleri için ağır ve çoğu durumda gereksiz prim ödenmesine neden olduğunu göstermiştir.
Buna karşılık, Akash Network, geliştiriciler için daha hızlı ve daha ucuz bir deneyim sağlayan bulut barındırma modelinin merkezi olmayan bir sürümünü temsil eder. Akash Network’ün bulut bilişiminin yaklaşık %85’i, halihazırda var olan az kullanılan veri merkezlerinden yararlanıyor. Mevcut bulut hizmeti sağlayıcılarının fazla kapasitelerini Akash Network pazarında satmalarına izin vererek, sağlayıcılar iş yükleri için birbirleriyle rekabet edebilir ve bu da sonuçta geliştiricilerin ve ayrıca geliştirilen ürün ve hizmetlerin son kullanıcıları için maliyetleri azaltabilir.
Akash Network ayrıca geliştiricilerin ve işletmelerinin ihtiyaç duyduklarında ihtiyaç duyduklarında ödeme yapabilecekleri esnek ve verimli bir model sağlamaya çalışır. Bu model, geleneksel bulut hizmeti sağlayıcıları aracılığıyla sabit miktarlarda sunucu kapasitesi için yapılan doğrudan anlaşmalar arasında yaygın olan esnekliği ortadan kaldırır.
Akash Ağ Yapısı ve İş Modeli
Akash Network, sansüre dayanıklı ve izinsiz bir yapı da dahil olmak üzere, onu merkezi rakiplerinden ayıran birkaç temel unsur sunar. Merkezi, izinli bulut bilişim sağlayıcılarının aksine, Akash Network’ün merkezi olmayan altyapısı, merkezi bir varlığın gereksiz kontrolünü veya etkisini azaltmak için tasarlanmıştır. İzinsiz yapısı, geliştiricilerin hizmetlerini daha az kısıtlama ile kullanmalarını da sağlar.
Kavramsal olarak merkezi olmayan bir blok zincirine benzeyen Akash Network’ün merkezi olmayan bulut pazarı, güvenliğini geniş çapta dağıtılmış yapısından alır. Bu genel mimari, Akash’ı genellikle büyük, merkezi veri merkezlerini rahatsız eden bilgisayar korsanlarına, saldırılara ve kesintilere karşı daha dayanıklı hale getirmeye yardımcı olur.
Akash Network, bulut hizmeti sağlayıcılarının ve bulut bilişim hizmetlerine ihtiyaç duyan müşterilerin bağlantı kurmalarına ve kiralama sözleşmeleri imzalamalarına olanak tanır. Bu model, doğrudan tek bir geleneksel bulut hizmeti sağlayıcısıyla çalışmaktan genellikle daha ucuz, daha esnek ve daha güvenlidir. Ayrıca, herkes (sadece dev veri merkezleri değil) bir bulut sağlayıcısı olabilir ve bu da bulut bilişim alanında ek ademi merkeziyetçiliğin sağlanmasına yardımcı olur.
Akash Network fiyatları bu kadar düşürürse, geleneksel bulut hizmeti sağlayıcıları neden katılmak istesin ki? Pek çok dev veri merkezi, ne yazık ki yetersiz kullanılan kaynaklara ve çok fazla kapasiteye sahip. Akash Network, bu atıl kaynaklardan yararlanmanın bir yolunu sunar. Geleneksel bulut hizmeti sağlayıcılarının kapasitesi fazla olduğunda, kullanılmayan kaynaklarının çıktısını en üst düzeye çıkarmak için bunu Akash Network’ün blok zinciri tabanlı pazarında satabilirler. Akash kripto ağı aynı zamanda birlikte çalışabilirlik için çabalıyor ve mevcut büyük bulut altyapısı ve bulut tabanlı uygulamalarla uyumluluğa sahip olup, büyük bulut hizmeti sağlayıcıları için ortaklıkların uygulanabilirliğini artırıyor.
Akash Ağı Blok Zinciri Yapısı
Akash Network’ün temel mimarisi, Tendermint algoritmasının Bizans hataya dayanıklı tasarımını içerdiği Cosmos yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak birlikte çalışabilirlik göz önünde bulundurularak oluşturulmuş bir Hisse Kanıtı (PoS) blok zinciridir. Cosmos Hub’ın bir parçası olarak Akash Network, zincirler arası birlikte çalışabilirliği artırmak için çok bloklu bir ekosistemde bulunur.
Birçok Cosmos tabanlı PoS blok zincirinde olduğu gibi, Akash Network, staking yoluyla ağın güvenliğini sağlamaya yardımcı olmak ve içinde bulunduğu çoklu blok zinciri ekosisteminde ağın varsayılan rezerv para birimi olarak hizmet etmek için yerel bir yardımcı program tokeni AKT kullanır. Bu şekilde, AKT, Akash Network’ün sunduğu merkezi olmayan buluta veya DeCloud’a güç sağlar ve ağ üzerinde değer aktarma ve depolamanın yerel ortamı olarak hizmet eder.
Akash Network’ün Eylül 2020’deki ana ağ 1.0 sürümünden sonra, 100.000.000 önceden madenciliği yapılmış AKT tokeninin ilk arzı ve maksimum 388.539.008 AKT arz sınırı vardı. İlk arz yatırımcılar, Akash Network vakfı ve ekibin kendisi arasında paylaştırıldı. Ayrıca proje, 1.800.000 AKT’lik bir kamu satışından geçti. Maksimum AKT arzının yaklaşık %75’i sonunda, ödüller zamanla kademeli olarak azalacak şekilde ağ ödülleri olarak dağıtılacaktır.
AKT Coin Yorum ve Geleceği
Akash Network, ana ağı 2.0’ı Mart 2021’de piyasaya sürdü. O zamana kadar Akash Network, canlı, genel bir sürüm başlatmadan önce yeteneklerini değerlendirmek için öncelikle test ağı aşamalarında çalışıyordu. En son test ağı, yüzlerce geliştiricinin 2.0 genel ana ağını yayınlamadan önce merkezi olmayan bulutu kullanarak binlerce uygulamayı dağıttığını gördü.
Akash Network ayrıca , son kullanıcıların Akash Network’te bir bulut sağlayıcısı olarak pasif gelir elde etmeleri için kolay ve erişilebilir bir yol olarak pazarlanan, Supermini olarak adlandırılan minyatür bir süper bilgisayar da satıyor. Cihaz, Akash Network’ün merkezi olmayan bulutuyla entegre olacak şekilde kolayca yapılandırılabilir, böylece kullanıcılar, bir veri merkezi inşa etmek yerine, kendi evlerinin rahatlığında kapasitesini kiralayabilir ve AKT tokenleri üretebilir. Supermini, Akash Network aracılığıyla bulut bilişimi merkezden uzaklaştırmak için bir başka güçtür.
Bu adımlarla Akash Network, yerleşik şirketlerle işbirliği yaparken insanlara daha verimli ve uygun maliyetli veri kaynakları sunan merkezi olmayan bir bulut bilişim pazarı olma vizyonunu gerçekleştirme yolunda ilerliyor. Bu anlamda, Akash kripto ağı, bulut bilişim endüstrisinin yapısını yükseltmek yerine iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Bulut depolamayı demokratikleştirme konusundaki yüce hedefi göz önüne alındığında, muhtemelen birçok zorluk önümüzde duruyor, ancak Akash Network ekibi büyümeye ve bunları karşılamaya hazır görünüyor.
AKT Coin Kaç TL?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 AKT Coin 15.95 TL TL’den işlem görüyor. AKT Coin fiyatı son 24 saat içerisinde 7.27% değişim gösterdi. AKT Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise 923,597 $ dolar, toplam piyasa değeri ise 151,876,321 $ dolar seviyesinde.
AKT Coin Kaç Dolar?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 AKT Coin 1.17 $ dolardan işlem görüyor. 2022 yılının Şubat ayı itibariyle AKT Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 8.08 dolarla kaydetti. Bununla birlikte AKT yılın en düşük seviyesini ise 1.21 dolarla belirledi.
Kaynak: Coinkolik
Solana Mobile Seeker telefonunun yenilikçi özelliklerini ve gelecekteki beklentilerini keşfedin. Performansı, tasarımı ve blockchain entegrasyonu…
RFK Jr.'ın Bitcoin yatırımı ve kripto para konusundaki görüşleri, dijital varlıkların geleceğine dair önemli ipuçları…
Larry Fink'in Bitcoin için yaptığı çarpıcı tahminler, kripto paranın 700.000 dolar potansiyeline işaret ediyor. Bu…
Trump Coin tartışmaları ve yolsuzluk iddiaları, kripto para dünyasında büyük yankı uyandırıyor. Bu makalede, Trump…
Dogecoin (DOGE) fiyatında yükseliş sinyalleri ve yatırımcı davranışlarını keşfedin. Piyasa trendlerini analiz ederek, Dogecoin yatırımlarınız…
DOGE fiyatında yükseliş beklentisi, düşen takoz formasyonunun analizi ile birlikte ele alınıyor. Bu yazıda, düşen…