Categories: Nedir ?

Acala Network (ACA) Nedir? ACA Coin Yorum ve Geleceği

Acala Network (ACA), Polkadot ekosistemine borç verme, ödünç alma ve kapsamlı sabit para işlevselliği getiriyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Acala Network, Polkadot ekosisteminde merkezi olmayan finans (DeFi) için temel bir oyuncudur. Protokol, Polkadot’un kullanıcı deneyimini, minimum gas ücretlerini ve genel ölçeklenebilirlik özelliklerini sağlayan borç verme, ödünç alma ve stake etme dahil olmak üzere çeşitli DeFi ürünleri ve hizmetleri sunar. Bu finansal uygulamalar iki ana protokolden yararlanır: Homa ve Honzon. Homa, tokenize edilmiş bir staking likidite protokolüdür ve Honzon, zincirler arası bir stabilcoin protokolüdür. Acala ayrıca kendi otomatikleştirilmiş piyasa yapıcısını (AMM) merkezi olmayan borsasını (DEX) ve yerel bir yönetişim ve hizmet varlığı olan ACA belirtecine dayanan merkezi olmayan yönetişim yapısını tasarladı.

Acala Network (ACA) Nedir?

Acala Network, Polkadot ekosistemi için oluşturulmuş merkezi olmayan bir finans (DeFi) platformudur. Akıllı sözleşme teknolojisinden, birlikte çalışabilir çapraz zincir işlevselliğinden ve sağlam güvenlik protokollerinden yararlanan bir dizi finansal uygulamayı barındırmak için inşa edilmiştir. Acala ayrıca Ethereum uyumludur, yani uygulamaları Polkadot ve Ethereum arasında birlikte çalışabilirliği koruyabilir. Polkadot’a özgü Substrate blok zinciri geliştirme çerçevesi üzerine inşa edilmiş birçok bağımsız blok zinciri gibi, Acala Ağı da Polkadot Aktarma Zinciri üzerinde bir para zincir işlevi görür .

Acala Network, aşağıdakiler dahil bir dizi finansal ürün sunar:

  • Honzon protokolü aracılığıyla kriptografik varlıklarla desteklenen çok taraflı bir stabilcoin (aUSD).
  • Homa tokenize edilmiş stake likidite protokolü aracılığıyla güvenilir olmayan bir stake türevi (L-DOT).
  • Otomatik bir piyasa yapıcı (AMM) merkezi olmayan borsa (DEX).

Bunların üçü de, çeşitli kripto varlıkları kullanılarak ödenebilecek mikro gas ücretleri kullanır. Acala, kullanıcılarına Acala Mandala test ağı aracılığıyla bu hizmetlere erişim sağlar ve sonunda platformun Polkadot parachain’i tamamen gerçekleştirildiğinde Acala Ağı’nın canlı bir ana ağ yinelemesine geçecektir.

Acala Network, geliştiricilerin Ethereum’a özgü akıllı sözleşme kodlama dili Solidity ile yazılmış merkezi olmayan uygulamalar (dApp’ler) oluşturmasına ve ERC’ye benzer şekilde çalışan varlıkları basmasına yardımcı olmak için kendi Ethereum uyumlu sanal makinesini (VM) ( Acala EVM ) kurdu. Bu varlık basımı işlevi, Acala’nın birlikte çalışabilirlik çerçevesinin önemli bir yönüdür ve Acala’nın basılabilir varlıkları, DOT, renBTC ve Acala’nın yerel tokenleri, ACA ve aUSD gibi zincirler arası varlıkları içerir. Acala EVM içinde gerçekleşen işlemler, Polkadot uzantıları ile imzalanabilen Substrate işlemlerine dönüştürülür ve daha sonra Ethereum tarafından okunabilir bir formata dönüştürülür.

Acala Ağının Hedefleri ve Değerleri

Acala Ağı, birkaç hedefi gerçekleştirmek için oluşturulmuştur. Bunlardan ilki, Polkadot ekosisteminde sınırsız değer aktarımı için oluşturulmuş sağlam, istikrarlı, merkezi olmayan bir dijital para birimi (aUSD) yaratmaktır. Ek olarak, Acala Network, son derece güvenli ve birlikte çalışabilir bir stabilcoin ağını barındırmayı amaçlamaktadır. Stabilcoin işlevselliği, Polkadot’a açık finansal hizmetler için bir yapı taşı ve zincirler arası varlık teminatlandırma yoluyla Ethereum’un kendi yerleşik DeFi ekosistemine (ve ötesine) bağlanabilen içsel bir DeFi ekosistemi sağlama hedefine hizmet etmeyi amaçlıyor .

Yukarıdaki hedefler doğrultusunda Acala Network, Polkadot’un ortak güvenlik mekanizmasından yararlanarak sağlam güvenliği sağlamak için inşa edilmiştir. Bu mimari, ekosistemin konsorsiyum çerçevesi ve token serbest bırakma modeli aracılığıyla merkezsizliği ve sansür direncini teşvik etme taahhüdü ile eşleştirilmiştir. Son olarak, Acala, çatalsız , kesintiye yol açmayan yükseltmeler kullanan Acala tokeni (ACA) aracılığıyla yönetişimden yararlanarak, adil yönetişim ve gelişmiş yükseltilebilirliğe odaklanmıştır .

Acala Ağının ACA Token Kullanımları

ACA, Acala Ağının yerel varlığıdır ve daha geniş Acala ekosistemi içinde çeşitli kullanımları ve yönetişim mekanizmalarını kolaylaştırır. ACA, ağ işlem ücretlerini, Honzon kullanılırken USD kredilerinde faiz olarak istikrar ücretlerini ve tasfiye sırasında ceza ücretlerini ödemek için kullanılabilir. Bu çeşitli platform ücretleri, kullanıcı tarafından bir USD cinsinden ödenebilir ve daha sonra protokolün yerleşik değişim özelliği aracılığıyla başlık altında ACA’ya değiştirilir. ACA, platform ücretleri için ödeme olarak alındıktan sonra yakılır ve token arzından kalıcı olarak kaldırılarak varlık deflasyonist olur. ACA, platformdaki tasfiyeler sırasında da yakılır.

Acala, zincir üstü merkezi konseylerden Acala Vakfı aracılığıyla daha merkezi olmayan bir referandum tabanlı yönetişime geçecek kademeli, çok aşamalı bir ademi merkeziyetçilik yaklaşımı uygulamayı planladığından, ACA’nın platform yönetiminde giderek daha önemli bir rol üstlenmesi planlanıyor. ACA token sahipleri aracılığıyla. ACA, ağ değişiklikleri önermek, potansiyel risk parametresi ayarlamaları önermek ve hatta yetersiz teminatlandırılmış teminatlı borç pozisyonlarındaki (CDP’ler) varlıkların ani fiyat düşüşünün bir sonucu olarak bir beklenmedik durum çözümü olarak kullanılır. Böyle bir çöküş meydana gelirse, ACA varlıkları, ağın yeniden sermayelendirilmesine yardımcı olmak için otomatik olarak seyreltilecek ve piyasada satılacaktır.

Honzon Stabilcoin Protokolü

Honzon sabit para protokolü, ABD dolarına 1:1 oranında sabitlenen Acala Ağı dolarını (aUSD) kullanır. Sabitleme, arz ve talep dengesi, otomatik bir risk yönetimi algoritması, topluluk yönetişimi ve Honzon’un çekirdeğini oluşturan çeşitli teşvikler yoluyla elde edilir. Protokol, bir Ethereum DeFi öncüsü olarak teminatlı borç pozisyonlarıyla ün kazanan MakerDAO’dan ilham alıyor . Bir kullanıcı polkadot (DOT), bitcoin (BTC), Ether (ETH) veya diğerleri gibi kripto varlıkları yatırdığında bir CDP açar. Teminatlı borç pozisyonu süreci şu şekilde çalışır:

Teminat Yatırma: Kullanıcı kriptosunu protokole yatırır (tek seferde yeni bir CDP oluşturmak için yalnızca bir varlık türü teminatlandırılabilir). Bu varlık, bir CDP içinde teminat olarak kilitlenir.

CDP’nin Açılması ve Bir USD Ödünç Alınması: Kullanıcı daha sonra, başlangıçta CDP’ye yatırdığı kripto miktarının toplam değerini aşamayan belirli bir USD tutarında borç alır. Kredi USD olarak geri ödenene kadar teminat kaldırılamaz.

aUSD’nin geri ödenmesi : Kullanıcı CDP’sini kapattığında, borçlu olunan bakiyeyi geri ödemek için gerekli aUSD miktarını yatırmalı ve küçük bir istikrar ücreti (ACA veya aUSD şeklinde) ödemelidir.

CDP’nin Kapatılması: Protokol, istikrar ücretini ve ödenmemiş aUSD’yi başarıyla aldığında, mevduat sahibi teminatlarını geri alabilir ve CDP kapatılır.

Honzon protokolü, kapsamlı bir risk yöneticisi, acil durum kapatma sistemi ve tasfiye memuru olarak görev yapan bir CDP motorundan oluşur. CDP motoru, protokolün teminatlandırma ve tasfiye oranlarını dikkate alarak kullanıcı pozisyonu risklerini yönetir . Honzon ayrıca Chainlink aracılığıyla gerçek zamanlı fiyat akışı verileri için bir oracle ve USD, ACA gibi farklı türde kullanıcı varlıklarını ve BTC, ETH ve DOT gibi teminatlı varlıkları tutan bir para birimi kasası kullanır. Para kasası, harici olarak Acala DEX’e ve Polkadot, Ethereum ve Bitcoin gibi diğer blok zinciri ağlarına köprüler aracılığıyla bağlanır.

Acala Ağı’nda (aUSD gibi) çalışan Stablecoin’ler, Acala parachain slot seçim süreci yoluyla bir parachain olarak seçildiğinde Polkadot ağındaki tüm blok zincirlerine %100 aktarılabilir olacak şekilde tasarlanmıştır. Acala’nın parachain seçiminin, aUSD’nin likiditesini ve Polkadot ekosistemindeki benimsenmesini artırması planlanıyor ve ayrıca varlığın gelecekte harici blok zinciri ağlarında kullanılmasına izin verebilir.

ACA Coin Yorum ve Geleceği

Acala Ağı, çok yönlü bir ürün ve hizmet ekosistemidir. Örneğin, Homa Protokolü, tokenize edilmiş hisseli varlıkların yaygın likiditesizliğinin çözülmesine yardımcı olmak için tasarlandı. Yalnızca yatırım olarak değil, aynı zamanda Ethereum DeFi ekosistemindeki likidite çiftçiliği uygulamalarına benzer şekilde diğer DeFi uygulamalarında kullanım için de kaldıraç olarak kullanılabilen karşılık gelen L-Varlıkları yaratarak Acala’ya yatırılan varlıkları tokenize etmek için özel olarak inşa edilmiştir. Bu arada, Karura Ağı olarak adlandırılan Acala Ağının bir başka yinelemesi, kendisi de deney için oluşturulmuş ve optimize edilmiş Polkadot ağının paralel bir versiyonu olan Kusama’nın DeFi merkezi olacak şekilde tasarlandı.

Acala Network, Temmuz 2021 itibariyle hala test ağı geliştirme aşamasında olmasına rağmen, platform Polkadot ekosisteminde büyük ilgi görüyor ve 2021’de ana ağda tam olarak piyasaya sürülmesi bekleniyor.

ACA Coin Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 ACA Coin 15.81 TL TL’den işlem görüyor. ACA Coin fiyatı son 24 saat içerisinde 1.56% değişim gösterdi. ACA Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise 7,619,876 $ dolar, toplam piyasa değeri ise 79,592,380 $ dolar seviyesinde.

ACA Coin Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 ACA Coin 1.15 $ dolardan işlem görüyor. 2022 yılının Şubat ayı itibariyle ACA Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 3,10 dolarla kaydetti. Bununla birlikte ACA yılın en düşük seviyesini ise 1,16 dolarla belirledi.

Kaynak:  Coinkolik

Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

Solana Mobile Seeker Telefonunun Özellikleri ve Gelecek Beklentileri

Solana Mobile Seeker telefonunun yenilikçi özelliklerini ve gelecekteki beklentilerini keşfedin. Performansı, tasarımı ve blockchain entegrasyonu…

53 dakika ago

RFK Jr.’ın Bitcoin Yatırımı ve Kripto Para Düşünceleri

RFK Jr.'ın Bitcoin yatırımı ve kripto para konusundaki görüşleri, dijital varlıkların geleceğine dair önemli ipuçları…

1 saat ago

Larry Fink’ten Bitcoin İçin Çarpıcı Tahminler: 700.000 Dolar Potansiyeli

Larry Fink'in Bitcoin için yaptığı çarpıcı tahminler, kripto paranın 700.000 dolar potansiyeline işaret ediyor. Bu…

2 saat ago

Trump Coin Tartışmaları ve Yolsuzluk İddiaları

Trump Coin tartışmaları ve yolsuzluk iddiaları, kripto para dünyasında büyük yankı uyandırıyor. Bu makalede, Trump…

3 saat ago

Dogecoin (DOGE) Fiyatında Yükseliş Sinyalleri ve Yatırımcı Davranışları

Dogecoin (DOGE) fiyatında yükseliş sinyalleri ve yatırımcı davranışlarını keşfedin. Piyasa trendlerini analiz ederek, Dogecoin yatırımlarınız…

3 saat ago

DOGE Fiyatında Yükseliş Beklentisi: Düşen Takoz Formasyonu Nedir?

DOGE fiyatında yükseliş beklentisi, düşen takoz formasyonunun analizi ile birlikte ele alınıyor. Bu yazıda, düşen…

3 saat ago