Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Parasal İşler Komisyonu (ECON) tarafından görevlendirilen Fintech’teki rekabet konularıyla ilgili çalışma 20 Temmuz’da yayınlandı. Merkez bankası tarafından yayınlanan dijital para birimlerinin, kripto sektöründeki rekabet politikasının eksikliği için bir “çözüm yolu” olabileceğini tespit etmiştir. Rapora göre:
“Merkez bankaları tarafından bile bankaların teşvik ettiği izin verilen kripto paranın gelmesi, kripto para piyasasında mevcut rekabet seviyesini yeniden şekillendirecek ve rakip sayısını artıracaktır.”
Özel dijital para birimleri, merkez bankası tarafından yayınlanan dijital para birimlerinden (CBDC) ayrı olarak tanımlanmaktadır. Bu da, CBDC’lerin “güvenilen bir merkezi parti ile geleneksel iki taraflı bir anlaşmaya” dayanarak farklılık gösterdiğine dikkat çekmektedir.
Çalışmaya göre, kapalı kripto-para birimi sistemleri bir denetleyici otorite gerektirdiğinden, merkez bankaları halihazırda kullanılan para birimlerini “tamamlamak” veya “ikame etmek” için “izinli kripto para birimi sistemleri” kullanmayı düşünüyor olabilir.
Çalışma, CBDC’lerin rakipler havuzuna katılarak “kripto-para piyasasında mevcut rekabet seviyesini yeniden şekillendireceğini” iddia ediyor:
“Kripto-para piyasasında rekabet sorunlarını ele almak için geleneksel rekabet politikasının potansiyel bir yetersizliği bulunabilir ve bu da bir kamu bankası dijital para birimi yoluyla doğrudan halk katılımını bir çare olarak gösteriyor.”
ECON’un çalışma notları, kriptolar arasında “kripto-para piyasası” rekabetine ve “cüzdanlar ve borsalar” gibi hizmet sağlayıcılar arasındaki “kripto-para birimi” pazar rekabetine bölünebilir. “Kripto piyasası” rekabeti açısından çalışma, ağ etkilerinin varlığının ve çok sayıda kullanıcının bir kripto para biriminin piyasaya katılmaya teşebbüs eden diğer kriptolara giriş için, bir engel oluşturabileceğini bildirmektedir. Çalışma, bu rekabetin, varsayımsal kartel üyeleri arasında potansiyel anlaşmazlıkla sonuçlanabileceğini öne sürmektedir.
“Kripto piyasası” rekabeti için, cüzdanlar, şborsalar ve ödeme sağlayıcıları, kripto-para birimini diğerine tercih eden madencilerin teşviklerini almak gibi başkalarını piyasadan uzak tutacak uygulamalar yaratabilir.
Temmuz ayı ortasında, kara para aklama ve terörün finansmanına karşı korunmak için dijital para birimleri için daha sıkı şeffaflık kuralları belirleyen yeni bir AB direktifi yürürlüğe girdi.
Yine Temmuz ayında, ECON’un “Parasal Diyalog” oturumunda sanal para birimleri de tartışıldı. Kripto ve merkez bankalarından kripto ve “Eurosystem” e kadar çeşitli konularda beş farklı brifing raporu ele alındı.
CoinGecko, 11-17 Ocak 2025 haftasında öne çıkan trend kripto paralarını açıkladı. Kripto para dünyasındaki son…
Kripto para piyasasında çılgınlık ve FOMO etkisi, yatırımcıların duygusal kararlar almasına neden oluyor. Bu yazıda,…
Donald Trump'ın kripto para dünyasındaki etkisi ve TRUMP Meme Coin'in yükselişi hakkında her şeyi keşfedin.…
Kripto piyasasında Trump yönetiminin etkileri ve altcoinlerin yükseliş trendleri üzerine derinlemesine bir analiz. Yatırımcılar için…
Solana'da fiyat kırılması ve yükseliş trendinin sebeplerini keşfedin. Kripto para dünyasındaki son gelişmeler, piyasa analizi…
Donald Trump'ın yeni meme coin'i OFFICIAL TRUMP (TRUMP Coin) hakkında her şey! Yükselişi, potansiyel kazançları…