Stanford, Stanford Engineering’in 20 Haziran’da yayınladığı web sitesi Ethereum Vakfı’nın desteğiyle Blockchain Araştırma Merkezi oluşturdu. Üniversitenin blokaj teknolojisinin geleneksel iş etkileşimlerini resmi duyurularına göre nasıl dönüştürebileceğini incelemek için merkezin kurulduğu bildiriliyor. Ethereum (ETH) kurucularından Vitalik Buterin, kendi örgütü hakkında tweet’lerini 20 Haziran’da yapılan blockchain girişimi için destekledi:
“Bu girişimi desteklediği için heyecanlıyım.”
Ethereum Vakfı’na ek olarak, Blockchain Research Merkezi Protokol Labs, Interchain Vakfı, şifreleme OmiseGO, DFINITY Stiftung ve PolyChain Capital’in katkılarını da aldı.
İlk beş yıllık araştırma programı, bilgisayar bilimleri profesörleri Dan Boneh ve David Mazières tarafından yönetilecek ve diğer Stanford mühendislik, parçacık fiziği ve hukuk profesörlerini de kapsayacak. Blockchain araştırmasının ötesinde, girişim aynı zamanda finansal sektördeki potansiyel rolünden diğer alanlardaki veri yönetimine kadar blockchain uygulamasına yönelik kurslar da geliştirecek.
Stanford Üniversitesi gönderisinde, kriptografi ve bilgisayar güvenliği uzmanı Boneh, “blokchain teknolojisinin küresel olarak iş yapmak için giderek daha kritik hale geleceğini” de ekledi:
“Stanford, bu teknolojinin pek çok dalgalanma etkisini geliştirme, uygulama ve anlama çabalarının en ön saflarında yer almalıydı […] Bu ayrıntılara girdiğinizde, bu alanın tüm bilgisayar bilimleri ötesinde, alanında birçok doktora tezini üreteceğini çabucak fark edersiniz.”
Amerika Birleşik Devletler’inin Kaliforniya eyaletinde bulunan ve bilinen adıyla Stanford Üniversitesi gerçek adıyla Leland Stanford Junior University dünyanın ve Amerika’nın en büyük, en önemli özel üniversitelerinden biri. Üniversitenin kuruluş yılı 1891. Kurulduğu andan itibaren akademik anlamda hep üst sıralarda yer alan Stanford Üniversitesi’si öğrenci, mezun ve akademik kadrosunun dünyaca nam salmış buluşlarının arasında SUN, Cisco, Google, Yahoo, HP ve IP ( İnternet Protocol ) yer almaktadır. Aynı zamanda Silikon Vadisi’nin kurulmasına öncülük etmiştir. Günümüzün bir çok teknolojisi de buradan çıkmıştır.