Kriptokoin – Node sayısına göre sıralanan kripto paralar, bir kripto varlığının değeri ve potansiyeli hakkında daha fazla fikir verebilir. CoinMonks, piyasa değerine dayalı mevcut sıralamanın yanıltıcı olabileceğini savunuyor.
Nodelar Piyasa Değerini Göstermez
CoinMonks tarafından yayınlanan bir blog yazısı, çeşitli ağların ve bunların node sayısının arkasındaki mesajları araştırıyor. Başta ağ katılımcıları tarafından en üstte tutulan kripto para birimleri şu anda 9,300 node’u olan Bitcoin (BTC) ve 7,500’den fazla node’u olan Ethereum (ETH).
Varlıkların listesi, piyasa değeri listesine kıyasla tamamen farklı bir tablo çiziyor. En iyi kripto paraların ötesinde, geniş bir node sayısına sahip çok sayıda bakılabilir proje var. Bu nispeten küçük varlıklar hala destekleyici topluluklara sahipler ve daha dağıtık bir ağa güvenebilirler.
Diğer kripto paralar, Süper Temsilcilere ek olarak 933 node’a sahip olan TRON’da olduğu gibi protokollerine göre daha fazla sayıda katılımcıya sahipler. Diğer kripto paralar ve tokenlar, Dash (DASH) durumunda olduğu gibi kombine madencilik ve staking faaliyetinden dolayı daha fazla katılımcıya sahipler.
Göreceli olarak yüksek bir sıralamaya sahip diğer kripto paralar için, açık bir node bilgisi bile bulunmuyor. Ethereum Classic (ETC) söz konusu olduğunda, son bilgiler kripto para biriminin sadece altı node’u olduğunu, bu durumun oldukça yetersiz ve saldırıya açık bir sayı olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmacılar, güncellenmiş bir sayısını da bulamadılar. Aynısı Monero (XMR) veya Cardano (ADA) gibi önde gelen varlıklar için de geçerli.
Rapor, Ağ Saldırılarının Riskini Açığa Çıkarıyor
Bazı projeler için, güvenilir olmayan raporlamalar aynı zamanda sıralamayı da etkiliyor. Ancak bu durum projenin güvenilirliğini de zayıflatabilir. Diğer sorun, bildirilen nodeların her zaman coğrafi dağılımları yansıtmaması şeklinde. Zira onları çalıştırmak için dikkate alınan bilgi işlem gücünü kullanmak mümkün. Diğer ağlar, daha az kaynak gerektiren, tüketici elektroniği üzerindeki nodeları çalıştırıyor.
Piyasa katılımcılarının sıralaması, dağıtımı için zaten başka bir ağa bağlı olan birçok tokenı da hariç tutuyor. İşlemleri Ethereum nodeları üzerinden yayınlandığından ERC-20 tokenları oldukça güvenli.
Yetersiz sayıda katılımcı, kimliğe bürünme veya Sybill saldırıları gibi sorunlar yaratır. O zaman, operatörlerin sadece kaynaklardan vazgeçmeleri veya tükenmeleri sorunu da bulunuyor. Sansür ve internet güvenlik duvarları da nodelarla irtibatı kesebilir.
Katılımcı sayısına rağmen, tüm blockchain tarihinin tutulması söz konusu. BTC durumunda, 260 GB’taki defterin durumunu indirmek hala mümkün, ancak şimdilik, yalnızca bir varlık tüm Ethereum (ETH) geçmişine sahip bir node’u çalıştırmaya adanmış durumda.