“Bitcoin Safiye” olayı henüz tazeyken Türkiye’de geniş çaplı bir başka Bitcoin dolandırıcılığı daha yaşandığı iddia ediliyor.
İddiaya göre olay, yıllar önce ortaya çıkan ve “Coinspace” ile “Firstcoin” isimli dijital paralarla 50,000 kişiden 300 milyon avro topladığı öne sürülen kripto para dolandırıcılığına dayanıyor.
Bir mağdurun uzmancoin.com ile paylaştığı bilgilere göre, kendisini “bilgisayar uzmanı ve yazılımcı” olarak tanıtan Marmarisli Kürşat Ö., ilk olarak Coinspace dolandırıcılığından mağdur edilen kişilerin mağduriyetlerini gidermek için ortaya çıktı. Ö.’nün yazılımcılığın yanı sıra Bitcoin konusuna çok hakim olduğunu iddia ettiği söyleniyor. Dahası Ö., yurt dışında bulunan Bitcoin madencilerinden ucuz Bitcoin aldığını ve bunları borsada satarak kâr sağladığını da öne sürmüş.
Mağdur A.O.’nun ifadelerine göre, Ö.’nün üç farklı çalışma biçimi vardı:
Aylık çalışma: Siz paranızı veriyorsunuz ve aylık belli oranda anlaşıyorsunuz. Her ay o kar miktarı hesabınıza yatırılıyor.Haftalık çalışma: Haftalık Bitcoin alıyorsunuz. Bitcoin düşerse zararı Ö. karşılıyor, kâr olursa kârla birlikte ana parayı veya sadece kârı alıp çıkıyorsunuz.Borsa çalışması: Ö.’nün belirlediği borsada hesap açıyorsunuz ve Ö. uzaktan al sat yapıyor.
A.O., mağdur sayısı 50,000’i bulan Coinspace’ten birçok kişinin Ö. ile temasa geçtiğini anlatıyor. Kendisinin de 150 bin TL kaptırdığını söyleyen A.O., Ö.’nün 2017 yılının Kasım ayında Bitcoin cüzdanlarında sunucu problemi yaşandığını iddia ederek ödemeleri durduğunu aktarıyor.
A.O.’nun anlattıklarına göre Ö., yaşanan teknik problemi çözmek için Bitcoin ve ekstra para istemeye devam etti. Bazıları sorunun çözülmesi için Ö.’ye para göndermeye devam etti ve bu paralar da geri ödenmedi. A.O. sonradan “uzman” kişilerden yardım alıp Ö.’nin herhangi bir sunucu sorunu yaşamadığını Bitcoin cüzdanlarından para çektiğini görerek tespit ettiklerini ifade ediyor.
A.O., 2018 yılının Mart ayından bu yana Ö.’den haber alamadıklarını ve hiçbir şekilde görüşemediklerini belirtiyor.
İddiaya göre, Ö.’nün dolandırdıkları arasında İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Ankara, Muğla, Aydın ve Erzurum’dan çok sayıda kişi bulunuyor. Ayrıca mağdur edilenler öğretmen, veteriner, polis, akademisyen, bakanlık müdürü ve personeli, eczacı, askeri personel, doktor, avukat ve iş insanı olmak üzere geniş bir yelpazede dağılıyor.
A.O., Ö.’nün mağdurlardan Bitcoin karşılığı yüz milyonlarca TL boyutunda bir para topladığı iddiasında.
Konuyla ilgili olarak 2018 yılının Mayıs ayında Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunuldu. Ö. hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve yakalama kararı çıkarıldığı fakat henüz yakalanamadığı kaydediliyor.
Ayrıca Adana’da hakkında yapılan bir şikayet üzerine savcılığa ifade veren Ö., ifadesinde şikayetçi olan mağdurla Bitcoin alışverişi yaptığını, borcunu vermediğini ve bu şekilde birçok kişiye borçlandığını itiraf etti. İfadesinin alınmasının ardından serbest bırakılan Ö., daha sonra kayıplara karıştı.