Zimbabve’de bir kripto para borsasının kurucusu, görünüşe göre şirket cüzdanının şifresini kaybetmiş; kullanıcılar ise paralarını geri alamıyor.
Golix kurucusu ve CEO’su Tawanda Kembo’nun, geçen yıl Mayıs ayında, offline cüzdanının şifresini kaybettiği iddia ediliyor. Yere haber kaynağı Iharare’ye göre cüzdanda, bugünün kuruyla 300 bin dolar değerinde 33 Bitcoin bulunuyordu.
Şifrenin kaybolduğu iki eski Golix çalışanı tarafından doğruladı.
Bu düşüncesiz davranışın zamanlaması da dikkat çekici.
Şifrenin kayboluşu, Zimbabve Merkez Bankası’nın (RBZ) Golix’e işlemlerini durdurması için emir verdiği ve müşterilerin paralarını borsadan kaldırmaya çalıştığı zamana denk geliyor. RBZ, Bitcoin ticaretini yasakladığı zaman, kullanıcılar kripto paralarını geri almaya başlamıştı.
Golix’teki başka bir çalışana göre, borsada paralarını saklayan kullanıcılara geri ödeme yapılmamış.
Kembo’nun Açıklaması
Dahası, Golix’in kullanıcılarla irtibata geçmediği ve Twitter hesabının Şubat ayından beri güncellenmediği biliniyor.
Iharare’nin haberinin devamında Kembo, kendi sözleriyle olayları açıklamaya çalıştı. “Ödeme gücünü yitirdikleri için hiçbir parayı geri veremediklerini” söyledi. Paralarını geri alamadıklarından şikâyet edenlerin, kullanıcıların %1’lik kısmı olduğunu iddia etti.
Kembo, şu anda şirketin kârda olmadığını, fakat istikrarlı olduğunu ve en az birkaç yıl böyle devam edeceğini belirtti.
Daha sonra, kendisiyle çelişecek kadar ileri gidip ve müşterilerin geçen yıl fiat para çekemediklerini doğruladı. Bunun nedeninin ise kripto para şirketlerinin Zimbabve’deki banka hesaplarına ulaşamaması olduğunu iddia etti.
Bu iddiası kısmen doğru. Zimbabve Merkez Bankası’nın gözü birkaç yıl boyunca Golix’in üzerindeydi, çünkü borsanın ülke için bir risk oluşturduğuna inanıyorlardı; kapatılması için sürekli uğraş verdiler. Banka hesaplarına neden erişilemediği böyle açıklanabilir.
Kembo ayrıca Golix’in “para çekme işlemlerinde hiçbir zaman sorun yaşattırmadığını” iddia etti. Golix CEO’suna göre sorun, kripto parayı nasıl kullanacağını bilmeyen müşterilerdi. Gerçi Golix’in bu durumlarda müşteri desteği sağlayıp sağlamadığına dair bir bilgi yok.
Kembo, şifreyi kaybettiğini inkar etmedi, fakat bu olayın bağlam dışına çıkarıldığını; Golix’in bu durumdan etkilenmediğini söyledi.
Golix CEO’su, Bitcoin’i erken benimseyenlerden biri olduğunu ve kaybettiği şifrenin yalnızca Linux terminalinden erişilebilen bir hesaba bağlı olduğunu söyledi. Cüzdandaki Bitcoin’in “ölü fiyatına” alındığını, gerçek değeri düşünüldüğünde kaybın o kadar büyük olmadığını belirtti. Fakat değer bugünün kuruyla hesaplandığında, kaybın çarpıcı büyüklükte olduğu görülüyor.
Kembo’nun anlattıklarına göre bu hikâye Golix’in kurulmasından önce yaşandı. Fakat şifrenin Mayıs 2018’de kaybedildiğini söyleyen eski çalışanın dedikleriyle çelişiyor.
Kembo’nun cevapları da göz önüne alındığında, Golix’te neler olduğu tam olarak belli değil. Ancak para çekme sorunu ve RBZ ile sürdürdükleri savaş göz önüne alındığında, dikkatli olmakta fayda var.