Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye kripto para yasası için tarih verdi.
Türkiye, Finansal Aksiyon Vazife Gücü (FATF) standartlarına ahenk uğraşlarını sürdürerek 40 standardın 39’uyla uyumlu hale geldiğini duyurdu. Maliye Bakanı Şimşek, Ekim ayındaki FATF toplantısından aldığı mektupla ahengin somutlaştığını belirtirken yalnızca bir eksikleri kaldığını ve Ocak ayında kripto varlıklara yönelik yasal düzenleme ile tam ahengi sağlamayı planladıklarını tabir etti.
Kripto Varlıkların Düzenlenmesi
Şimşek, kripto varlıklara ait yasal düzenleme yapmanın yanında gri listeden çıkmak için uygulamada aktiflik göstermenin de değerli olduğunu vurguladı. Türkiye’nin FATF ile paylaştığı ilerlemeler doğrultusunda önümüzdeki yıl gri listeden çıkması bekleniyor.
Ekonomist Doç. Dr. Cüneyt Dirican, bilhassa döviz kurundaki düşüş eğilimi ve kripto paraların gündemde olmasının, kripto varlık düzenlemesine yönelik beklentiyi artırdığını belirtti. Türkiye’nin kripto para piyasasını düzenleyen yasa tasarısının Meclis gündemine gelmesi beklenirken yeni düzenleme ile kontrollerin artırılması hedefleniyor.
Vergi Düzenlemesi ve Hedefler
Ülkenin, kara paranın önlenmesi hedefiyle hazırlanan yeni düzenlemesi kapsamında belli meblağın üzerindeki kripto varlık süreçlerinden vergi alınması planlanıyor. Çalışma Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı iş birliğiyle hazırlanan düzenleme, bölümdeki şirketlerde sermaye kuralı aranması ve kontrolün artırılması üzere adımları içeriyor.
MASAK’a (Mali Hataları Araştırma Kurulu) kuşkulu para süreçlerinde yetki verileceği belirtilirken alım satım yapanların uyması gereken unsurlara, varlık saklama hizmetinin koşullarına ve kripto varlık şirketlerinin SPK nezaretinde faaliyet göstermesine yönelik ayrıntılar da düzenleme kapsamında ele alınıyor.
Bu haber birinci evvel Coin Mühendisi sitesinde yayımlanmıştır.