Binance 4 milyar dolarlık DOJ talebiyle karşı karşıya, liderlik baskı altında – Bloomberg

Binance 4 milyar dolarlık DOJ talebiyle karşı karşıya, liderlik baskı altında – Bloomberg

Paylaş
Ulaş Utku Bozdoğan: Binance 4 milyar dolarlık DOJ talebiyle karşı karşıya, liderlik baskı altında – Bloomberg

Bloomberg’in haberine nazaran ABD Adalet Bakanlığı’nın, fidye yazılımı gelirlerini aklama, banka dolandırıcılığı ve yaptırım ihlalleri tezlerini içeren bir ceza davasının tahlilinin bir kesimi olarak kripto para borsası Binance Holdings Ltd’den 4 milyar doların üzerinde para istediği bildiriliyor. Çoklukla “CZ” olarak bilinen Binance’in kurucusu Changpeng Zhao, soruşturmanın bir kesimi olarak potansiyel olarak suçlamalarla karşı karşıya kalabilir. Bu gelişme, kripto para kesiminin yüksek profilli dolandırıcılık ve mevzuattan kaçınma olaylarının akabinde artan bir incelemeyle karşı karşıya kalmasıyla ortaya çıktı.

Adalet Bakanlığı’nın soruşturmaları, Binance’in İran ve Rusya’ya yönelik yaptırımlardan kaçtığı ve Hamas ile mali bağlarını sürdürdüğü tezlerini kapsıyor. Bu soruşturmalar FTX’in kurucusunun dolandırıcılıktan mahkum edilmesinin akabinde kripto para dalına gölge düşürdü. Binance için yasal zorluklar DOJ ile sonlu değil; Menkul Değerler ve Borsa Kurulu (SEC) da borsayı ve Zhao’yu Haziran 2023’te müşteri fonlarını makûs yönetmek ve menkul değer ihlalleri yapmakla suçlayan bir dava açtı. Yılın başlarında, Mart 2023’te, Emtia Vadeli Süreçler Ticaret Kurulu (CFTC) Binance’i daima türev düzenleme ihlalleriyle suçladı.

Bu yasal baskılara karşılık olarak, Binance’in liderlik değişikliklerine gitmesi gerekebileceğine dair spekülasyonlar artıyor. Şirketin ABD kolu, temel bankacılık takviyesini kaybettikten sonra değerli işgücü azalmaları yaşadı ve bu da bankacılık münasebetlerinin kesilmesi nedeniyle USD para yatırma ve çekme süreçlerinin askıya alınmasına yol açtı.

Adalet Bakanlığı potansiyel bir tahlil olarak, Binance’in cürüm işlediğini kabul etmesini ve uyumluluk takibine tabi tutulurken kıymetli para cezaları ödemesini gerektirecek bir ertelenmiş kovuşturma muahedesini pahalandırıyor. Bu yaklaşım, borsanın piyasada aksamaya yol açmadan faaliyetlerine devam etmesini sağlamayı amaçlıyor. Bu mevzuda bir karara Kasım ayı sonuna kadar varılabilir.

Buna ek olarak, bir muahede, siber hatalıların platformu yasadışı fon transferleri için kullanmasını caydırmak emeliyle Binance’e cezalar ve daha sıkı Müşterini Teşhis (KYC) protokolleri uygulayabilir. Bu bilgiler, IRS ve CFTC’nin Binance’in kara para aklamayı tedbire uygulamalarına yönelik üç yıl süren ve bugün sona eren soruşturmasından elde edilmiştir.

Changpeng Zhao’nun geçmişinde, 2002-2005 yılları ortasında Bloomberg’de çalıştıktan sonra, süreç hacmi bakımından dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri haline gelen Binance’i kurması yer alıyor. Durum ortaya çıktıkça, tüm gözler Binance’in bu karmaşık yasal zorlukları nasıl aşacağı ve gelecekteki operasyonları üzerinde ne üzere tesirleri olacağı üzerinde olacak. ABD’nin cezai suçlamaları riski altında olmasına karşın CZ, ABD ile hatalıların iadesi mutabakatının bulunmadığı BAE’de yerleşiktir.

Bu makale yapay zekanın takviyesiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Kaide ve Şartlar kısmımıza bakın.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap